Originál článek publikovaný na: Zkusili jsme nové eDoklady. Jak funguje občanka v mobilu?
Aplikace eDoklady, která umožní do chytrého mobilního telefonu nahrát osobní identifikační dokumenty jako je například občanský průkaz, má těsně před oficiálním vydáním. Na Google Play i v App Store by se měla volně ke stažení objevit 20. ledna, tedy během několika málo hodin. Využili jsme možnosti vyzkoušet tento moderní digitální nástroj z dílny státu o…
No nevím z mého hlediska je to zase nástroj jak byl za covidu sledovat a dohlížet, co si pročítám diskuze tak 99% všeho co vytvořila tahle firma tak nefunguje takže je zbytečné si zaprasovat telefon tyhle svinstvem to si tam raději spustím stránky od SETI a bude využít pro lepší účel.
Tohle moc možností ke sledování nemá. Je to zmíněno i v článku. A i kdyby, tak co a proč by se sledovalo?
A kterou firmu máš na mysli?
Pořád mě trápí otázka, jak bude probíhat ověřování třeba mezi soukromými osobami, nebo firmou, která není v seznamu. Tedy třeba prodávám auto a chci ověřit údaje kupujícího na smlouvě. Nebo si půjčuju kolo/lodičku/cokoliv a provozovatel půjčovny ověřuje doklad, bude možnost prokázat se eDokladem, nebo na takové situace bude muset být fyzická karta? Nevíte? Díky V:
No on je pro ověřování v seznamu každý, kdo chce ověřovat. Takže to může být obyčejný Občan s apkou i zaměstnanec firmy (datovkou zaregistrovaného Ověřovatele) s apkou či PC. Už dnes je možné se prokázat paní v trafice, pokud má taky aktivované eDoklady.
Prostě svěříte své údaje Googlu nebo Applu a budete doufat, že je nezneužije.
Tyhle výrazy “vulgarismy” tady příště prosím nepoužívat, vždyť to jde napsat i jinak kultovovaněji. Díky
A k tomu malé ChatGPT okénko. Zeptal jsem se AI. “Co mi dokážeš říct o emočním zabarvením slova “svinstvem” a zařadil by si jej mezi vulgarismy? Bylo použito ve větě “No nevím z mého hlediska je to zase nástroj jak byl za covidu sledovat a dohlížet, co si pročítám diskuze tak 99% všeho co vytvořila tahle firma tak nefunguje takže je zbytečné si zaprasovat telefon tyhle svinstvem to si tam raději spustím stránky od SETI a bude využít pro lepší účel”. Jaké slovo, o stejném významu, byť jiným emoční zabarvením bys použil?”
Slovo “svinstvo” je obecně vnímáno jako negativně zabarvený termín, který vyjadřuje nesouhlas, pohoršení nebo opovržení vůči něčemu. V kontextu dané věty toto slovo zřetelně signalizuje negativní postoj mluvčího k produktům určité firmy. Co se týče jeho zařazení mezi vulgarismy, “svinstvo” může být považováno za mírný vulgarismus nebo silnější hovorový výraz, v závislosti na sociálním a kulturním kontextu. Není to však tak silný vulgarismus jako některé jiné slova.
Pokud byste chtěl vyjádřit stejný názor s jiným emočním zabarvením, mohli byste zvolit méně silný výraz. Například:
- “nefunkčním produktem” - tento výraz je neutrálnější a zaměřuje se více na technický aspekt než na emocionální hodnocení.
- “zbytečným nástrojem” - vyjadřuje, že produkt je z hlediska uživatele nepotřebný nebo neefektivní, aniž by byl použit pejorativní termín.
- “nedokonalým výtvorem” - tento výraz stále udržuje kritický tón, ale je méně ostrý a méně emocionálně nabitý.
Tyto alternativy zachovávají kritický tón původního výroku, ale jsou méně emocionálně nabitý a méně konfrontační.
Obecně mít dnes v elektronické podobě kde co (platby, komunikaci, klíče, seznamování, kontakty, fotky …) A nemít tam tak základní věc, jako jsou doklady mi přijde naprostá hloupost. Nevím jak ostatní, ale osobně jedinou věc, kterou mám u sebe téměř vždy, je právě mobil. Používání hotovosti se už vyhýbám dlouho a doklady občas taky zapomenu. Občanka a řidičák tak byly poslední kartičky/věci, co se do mobilu zatím nacpat nedaly. Moc se těším, až si člověk sebou vezme jen mobil a nebude muset řešit nic jiného.
Jasně, mobil se vybije, může nám jej někdo ukrást, takže mít někde v záloze druhou variantu, dává smysl, ale primárně bych vše rád v mobilu.
Zdravím, jak se zaregistruju pomocí Mobilního klíče eGovernmentu ? Když to zvolím, naskočí mi skenování QR kodu ?!? Kde ho vemu ?
Akorát… že vůbec Ani jedna firma s tím nemá nic společného.
Doporučuji do Mobilního klíče přidat otisk. Pak není potřeba načítat QR, ale autorizace se dá provést i pouhým přiložením prstu. Při registraci jsem nikde nic neskenoval. (Nicméně může hrat roli to, že mám v Mobilním klíči povolené vše možné)
Po mě to taky QR kód chtělo a to mám v mobilu jak aplikaci Mobilní klíč eGovernmentu, tak vlastním datovou schránku. Ale taky je pravda, že jsem se nedávno stěhoval do nového telefonu a ne vše je ještě nastaveno. I tak si ale myslím, v tom stavu v jakém je aplikace eDoklady, je pro většinu lidí zbytečně složitá na nastavení a není vůbec user friendly. Jsem rád, že tuhle možnost vůbec máme, ale škoda, že si na tom UX nedal někdo více záležet.
No státní koho jiného
Jen ten vyhulenec Bartoš a spol… Tak mi to píše že nemám kompatibilní zařízení aspoň jsem to mohl zkusit nainstalovat
@Flakota_Hovezi Chápu že věci spojené s politikou mohou a ve většině vzbuzovat intenzivní emoce, ale i tak prosím dodržuj prosím pravidla této komunity! Díky
- buďte k druhým empatičtí a vstřícní
- žádné vulgarismy ani nenávistné projevy
- odkaz můžete přidat jakýkoliv, ale nesmí mít povahu reklamy
Jj sem se nechal unést
Mě to nefunguje, nedaří se stahnout doklad do telefonu… opakovaně jsem to zkoušel
Normálně bych ti napsat, ať pošleš screenshot abychom viděli kde ses zasekl, ale tahle apka je považovaná za “chráněnou” a když udělat screen, udělá ti to jen černou obrazovku
Kde konkrétně a na čem se zasekává, co ti to hlásí atd. zkusíme ti helpnout.
Přihlášený jsu, přes mobilní klíč, v profilu vidím i sve udaje, ale občanku to nestahne. Pise nastal problém s připojením občanky a dole V červeném rámečku vyskočí chyba neco ve stylu doklady se nepodařilo aktualizovat