Originál článek publikovaný na: Chytré hodinky nám lžou. V čem se jim nedá věřit?
Chytré hodinky a fitness náramky řada lidí využívá s naprostou důvěrou Testy ukázaly, že v mnoha ohledech jejich metriky lžou Například doba a kvalita spánku mají velkou chybovost Kdybychom chtěli sledovat čas, pořídíme si klasické hodinky. Kdybychom chtěli telefonovat, máme po ruce mobil. A přesto stále stoupá obliba chytrých hodinek, výrobci jich na nás chrlí…
Může mi prosím autorka vysvětlit co míní pod pojmem "latence spánku " ?
Kdyby naspala “doba spánku” tak to pochopím, ale latence je něco nezjevné. Tedy jak může být chyba v něčem nezjevném ?
Takto je článek k ničemu a spíše čtenáře zmate = odfláknutá práce.
Souhlasím jen jsem se pobavil. Duvěryhodnost na bodě nula.
Pro mě to není žádná novinka. To jen mobilní svět a hlavně výrobci si lžou do kapsy, jak je všechno úžasné a jak to všichni potřebujeme. Bohužel média (včetně SA) jedou na stejné vlně.
Když (média) představují nějaký produkt, argumentují absurdními příklady, jak se dá nějaká elektronika a její funkce využít a jak to všichni potřebují a chtějí.
Mé první chytré hodinky byli Garmin - pro mě v té době etalon nositelnosti. Ale když mi gratulovali, že jsem dosáhl denního rekordu v chůzi do schodů po tom, co jsem šel jen do mírného kopce, ale třeba se i otočil jen na gauči, věděl jsem, že takové funkce jako měření kroků a jiných aktivit, je jen orientační. A osobně o takové informace ani nestojím. Ano, chvilku jsem se poměřoval s manželkou, kdo nachodil víc kroků, ale jen ze srandy, jinak nám to bylo fuk.
Já osobně bych bral hodinky bez fitness funkcí, které pro mě jen zbytečně vybíjejí jejich baterii, protože i když mě vybízejí k pohybu, tak kvůli nim vstávat nebudu.
Ano, na ukázaní času stačí obyčejné hodinky, na telefonování telefon, ale proč nemít hodinky, které umí jen notifikace, ale i to telefonování (jsou situace, kdy je telefon dál odemne, nebo v kapse a rád hovor vyřídím pomocí hodinek).
I placení je fajn a poslouchání hudby z hodinek, abych nemusel mít mobil u sebe, taky využívám.
Jako větší problém vidím, pokud by hodinkám důvěřovali pacienti ohledně třeba krevního tlaku či glykémie a na základě toho by si vzali léky.
Ta glykémie je ještě oproti tlaku docela “přesná”. Tlak se musí měřit když je tlakoměr v úrovni srdce a ne v leže. Pokud si třeba budete měřit tlak a budete mít v sedě ruku upaženou v úrovni ramene, tak bude systolický i diastolický minimálně o 10 mm Hg menší. Zvláště třeba u prstenů co se chlubí měřením tlaku to musí být extra vývar z křišťálové koule
Měření tlaku mám také na Galaxy Watch 5 a musím říct, že tak špatné to není. Oproti velkému tlakoměru se při porovnání liší v jednotkách, ne víc bez 5. Navíc se hodinky musí pravidelně kalibrovat s velkým tlakoměrm jinak hodinky přestanou tlak měřit.
A samozřejmě jde jen o informaci pro mě.
Nevím jak jiní, ale já si prášky na tlak beru tak, jak je mám předepsaný bez ohledu na to, co si naměřím. Pokud je mi nějak špatně a naměřím nadměrně vysoký tlak, tak zajdu k lékaři a ne že si vezmu prášky navíc.
Zdravím vás, takzvaná latence spánku je označení pro dobu od ulehnutí do postele po usnutí. Není to tedy doba spánku, to je něco úplně jiného.