Originál článek publikovaný na: Jak vám mohou chytré hodinky zachránit život | Svět Androida
Poruchy spánku mohou ohrozit zdraví víc, než je běžně známo Bez pomoci přístrojů se špatně detekují Pomoci mohou i běžné chytré hodinky Myslíte, že titulek přehání? Ani náhodou! Možná jen neznáte, co je to spánková apnoe. Je to poměrně zvláštní porucha spánku, kdy se spícímu člověku stáhnou dýchací cesty a on na chvíli přestane dýchat.…
Chápu že chceš tuto věc zpopularizovat, ale dopustil jsi se pár nepřesností:
-
při spánkové apnoe nemusí nezbytně docházet k zástavě dechu, stačí aby jsi dýchal nedostatečně, důležité je, že dochází ke snížení hladiny kyslíku v krvi a následné reakci mozku… do pěti epizod za hodinu je to v normě… Na záznamu spánku vidíte rychlé “kmitání” mezi lehkým spánkem/probuzením a jinými úrovněmi spánku. Spánkovou apnoí trpí i kojenci a děti, objevuje se i u “hubených” lidí a i u lidí co nechrápou.
Odhaduje se, že spánkovou apnoí trpí 4% populace, ale osobně si myslím, že to je podstatně víc… (obdobně jako s jinou údajně 4% minoritou). -
Spánkovou apnoi dělíme na
- obstrukční - dochází k zúžení až uzavření dýchacích cest, většinou ochabnutím svalů, posunem jazyka apod., nejčastější typ, k detekci postačí přenosný polygraf, diagnostikuje se ambulantně, tj. pacient spí doma,
- centrální - mozek negeneruje dostatečně silné povely dýchacím svalům, nebo tyto vzruchy nedorazí ke svalům, či svaly na ně nedostatečně reagují, k detekci je potřeba i záznam EEG, pacient musí spát v nemocnici, nebo ve spánkové laboratoři,
- smíšená - kombinace obou předchozích.
-
Jako důsledek je i cukrovka, poruchy srdečního rytmu, narkolepsie, obezita, poškození mozku, horší regenerace a hojení ran… prostě v důsledku neustálého probouzení jste v silném stresu a nemůžete si odpočinout… budíte se unavenější než když jste si šli lehnout…
-
Přetlaková terapie není jedinou léčbou spánkové apnoe. Některým pacientům postačí zlepšení průchodnosti dýchacích cest (léčba polypů, alergií apod.), nebo fixace jazyka např. aparát podobný chrániči zubů; voperovaný magnet a kotva apod. Někdy i operativní úpravy dýchacích cest (odstranění mandlí, laserové zákroky na zpevnění tkáně).
-
Cpap vytváří stálý přetlak v masce, který udržuje dýchací cesty průchodné. AutoCPAP na základě určitého algoritmu mění tlak sám.
BiPAP - má dva tlaky, tlak pro nádech a snížený tlak pro výdech.
ASV v podstatě dýchá s vámi.
Tyto přístroje mohou být doplněny i o adaptér pro kyslíkovou terapii, případně i monitorem okysličení krve. A existují i cestovní varianty přístrojů. A možnost napájení přes baterie. Přístroj je možno vžít si i na palubu letadla, jen je potřeba mít lékařské potvrzení. -
Mnoho novějších přístrojů je schopno svá data nahrávat do zabezpečeného cloudu a ty s připojením k internetu lze nastavovat na dálku. Takže kontroly u lékaře mohou být i na dálku (třeba telefonický hovor).
-
Přístroj je na dobu 10 let ZAPŮJČEN od zdravotní pojišťovny, která vyžaduje průběžné roční zprávy o využití přístroje. Cena přístroje začíná na cca 30tis. Kč. Ale je možné si přístroj pořídit i na vlastní náklady.
-
Na FB existuje skupina lidí s poruchou spánku Redirecting...
Chtěl bych apelovat na rodiče, pokud máte i malé podezření, že by vaše dítě, čí Vaši blízcí mohli mít poruchu spánku, neváhejte a za každou cenu je dokopejte na vyšetření (spánková laboratoř, plicní oddělení) !!! Tady nejde jen o kvalitu života, ale někdy i o život samotný !
Trpím spánkovou apnoí nejspíš od dětství a diagnostikován jsem byl až ve 43 letech. A dopracoval jsem se k narkolepsii (naštěstí dočasné), poruchám čichu i chuti, k arytmii (fakt se mi v noci zastavovalo srdce), poruchy paměti, soustředění, deprese, nasekal jsem dluhy (protože jsem nemněl sílu věci řešit), málem jsem se zbláznil (snil jsem s otevřenýma očima, takže jsem nemohl důvěřovat tomu co jsem si pamatoval!), fakt tohle nepřeju nikomu !!!
Je to plíživé a pokud to máte od dětství, tak Vám to ani nepřijde, protože nevíte, že se můžete mít líp !!!
Život s maskou není med, ale bez ní je to peklo !
Díky za upřesnění, článek je ale opravdu hlavně popularizační, viz tvůj i můj závěr: hlavně to neignorujte. Článek upravovat nebudu, stal by se příliš rozsáhlým a že bych tam měl něco vyloženě špatně (rozdíl mezi hrazením a zapůjčením z pohledu toho, že se člověk nemusí být nákladů, není. Já první verzi psal ještě se starším přístrojem a neměl jsem vyzkoušené, jak probíhá výměna).
Zmíněný dálkový odečet třeba umí můj nový přístroj, ale neumí to nemocnice, takže smůla. Jo, jsou to moje zkušenosti, jinde to mohou praktikovat trochu jinak.
V každém případě díky za reakci a držím palce.
Článek byl aktualizován, byly opraveny prohozené popisky grafů.