Konec frustrace s chytrou domácností? Testovali jsme Home Assistant, který slibuje propojit všechna zařízení

Originál článek publikovaný na: Konec frustrace s chytrou domácností? Testovali jsme Home Assistant

Reklama Chytrá domácnost se může skládat z mnoha komponent, které nejsou vzájemně kompatibilní Home Assistant má být způsob, jak sjednotit ovládání napříč různými výrobci Nápad je to skvělý, ale zůstal na půl cesty Možná se vám to stalo také. Koupili jste si chytrou žárovku od jednoho výrobce, detektor pohybu od druhého a senzor úniku vody…

Home Assistant používám 4. rokem a problémy co popisujete není ale chybou HA. První věc dashboard. Ten je plně upravitelny a to ať už po UI stránce a lehké režimu aká drag and drop tak i možnost natáhnout, měnit, dávat podmínky apod. V recenzi se vůbec vlastně tomuto ani nevěnujete. Což je divný, kor, pokud poslední aktualizace se snaží přidávat ještě více možnosti úpravy v tomto snadnem režimu.

Taky to řeší různé HACS styly, a vlastně vůbec HACS jste se v recenzi taky nezbýval.

Ohledne Matter, to bude problém samotného Matter dle mého. Protože pokud vím, to samé říkal Geekboy v rámci testů Matter na různých platformách, a jak je Matter o ničem, jelikož většinou na jiném výrobci ukazuje jen 1 možnost jako zapnout a vypnout a to je vše.

Pak tu samozřejmě máme Zigbee a kor Zigbee2mqtt, který v HA funguje na jedničku snad se vším, co vás napadne.

Ono vlastně i HACS je komunitní “store”, kde najdete mnoho věcí, co rozšíři HA na další úroveň.

Spousty HACS doplňků se v minulosti stalo nativní součástí HA, jejich kvalita je velmi často dobrá.

Nevím co tohle bylo za recenzi, ale taková teda letem světem.

8 Líbí se

Vzdaleny pristup lze zajistit zdarma pres Cloudflare tunel.

3 Líbí se

Nevím, dávat mínusové body za to že HA nenašlo takovou - ve světě celkem noname - značku jako je Sencor… jo HA není pro každého, určitě ne pro BFUs, ale je to jediný systém který fakt dokáže propojit všechny (čti většinu) chytrých zařízení do jednoho. Třeba ta vaše sencor weather station jde přidat, manuálně, pomocí: GitHub - schizza/SWS-12500-custom-component: Integrates Sencor SWS 12500 meteosatation into Home Assistant as custom component.

Ten dashboard ze začátku vyplivne všechna čidla na jeden dashboard. Očekává se že si dashboard upravíte podle sebe.

Za vzdálený přístup se nemusí platit, pokud si HA nastavíte podle nejednoho tutoriálu co jsou online. Já si každopádně Nabu Casa (placený vzdálený přístup) platím, abych podpořil vývoj Home Assistantu.

Co bych zmínil v článku jsou určitě Blueprinty, neboli automatizace nastavené uživateli. S jejich pomocí lze zvládnout plno složitých automatizací jen pomocí vybrání senzoru, a nastavení pár dat. Například tenhle blueprint. Pokud máte chytrou zásuvku co umí i power monitoring, a připojíte do ní pračku, tak si v tomhle blueprintu stačí vybrat tu zásuvku, nastavit jak dlouho musí být odběr nad X watt aby se blueprint aktivoval, a jak dlouho musí být odběr pod X watt aby se poslala notifikace. Tímhle blueprintem jsem si nastavil pračku tak, že pár sekund předtím než samotná pračka začla pípat že je dopraná, už jsem dostal notifikaci.

3 Líbí se

ono by to chtělo hned v úvodu napsat, že HomeAssistant je software. Ne ta krabička. Pro usnadnění instalace laikům se prodává HomeAssistant Green a Yellow, což jsou již kompletní balíčky HW se SW. Vše se dá programovat pomocí jazyka YAML, který by měl být jednoduchý, ale mě přijde opravdu geekovský. SW je neustále upgradován. HA lze nainstalovat na RaspberryPi od verze 3, doporučuje se přidat jako úložiště SSD disk místo paměťové karty, která bývá nespolehlivá. Lze také instalovat na některé NASy a Linuxové stroje, kam lze nahrát Docker

4 Líbí se

Myslím, že autor za 9 mesiacov nepochopil zameranie a účel Home assistanta..
Mám ho asi 4 roky a je to skvelá vec, len sa tomu treba venovať..

9 Líbí se

Odpovím na připomínky tak nějak souhrnně, reagovat na konkrétní připomínky asi nemá smysl, snad kromě “děkuji” (bez sarkasmu, myslím to vážně).
Pojal jsem to víceméně schválně laicky. Když jsem HA dostal na hraní, očekával jsem, že to bude více BFU friendly. Jasně, že jde hodně věcí dodělat, ale to není nic pro běžné lidi. To bylo asi hlavním výstupem článku. Jaký pocit z HA má člověk, která to zapne a čeká, že to bude fungovat.
Pokud se tady rozjede diskuze s konkrétními tipy, super! Třeba z toho bude další článek, zaměřený více do hloubky. A kdyby se na to cítil někdo se zde diskutujících, napište nám!

2 Líbí se

Chápu, jenže HA nikde nepíšex že je pro všechny. Věřím, že možná i rádi v budoucnu, ale není tomu tak aktuálně, ikdyz se to lepší měsíc co měsíc.

Já recenze nepíšu, takže nevím jak by měli vypadat. Ale z pohledu čtenáře to vypadá prostě letem světem.

1. Mohlo být napsáno v recenzi, že jde o pohled čistě lajka a že je to záměr.

2. Beztak se mohlo zmínit minimálně základy rozšíření jako je HACS. Není to tak složité a vlastně jen zmínka by slušila

3. Vůbec nezmiňujete nic o dashboardu. Ten zrovna bych řekl že se za léta změnil tak, že pro lajka dneska je. Dá se přizpůsobit jak člověk chce. I Xiaomi Home nebo jiné aplikace přeci dovoluji změnit zobrazení i pořadí. HA umí ještě víc. A to, že má více možností přeci nutně vždy neznamená, že je to špatně či, že to není pro lajka.

Já bych takovou recenzi pochopil, kdyby to člověk měl týden a noc to nestihl zkoumat. Ale 9 měsíců a nezmínil možnosti i z lajckeho pohledu, je divný. Taková recenze napůl.

PS: Home Assistant mají i lidi v mém okolí, co neumí programovat a jsou lajci a chvali si to a mají to pěkný. Měl ho i můj otčín, a ano, jemu nevyhovoval. Ale důvod je jasný: 65 let, navíc on i kdyby to mělo 2 funkce, tak se podívá max na jednu a konec. Víc ho nezajímá, protože nechce. Ale to není nutné věkem, prostě to je jeho vlastnost, je takový..

3 Líbí se

Pardon, ale tohle je hodně odfláknutá recenze. Už první tvrzení, že home assistant je “krabička”, je nesmysl. Když následuje jako první hodnocení vzhledu, úplně se ztrácí ona hlavní podstata toho, co home assistant opravdu je.

Zmínka o tom, že home assistant je primárně open source software tam úplně chybí, vysvětluje to pak třeba i nesmyslný názor o vzdáleném přístupu.

Pokud někdo čte tento komentář, nenechte se tímto článkem odradit, ony “vady na kráse” mají vždy jednodušší či složitější řešení. Jde o možnost volby, zachování nezávislosti provozu chytré domácnosti na nějakém výrobci a tedy i její udržitelnost.

Problémy v chytré domácnosti často nemají jednoduché řešení, a tak bych home assistant opravdu nekritizoval za něco co umí, byť složitě, když to nikdo další jednodušší cestou stejně neumí.

3 Líbí se

Souhlasím s tím že HA neni pro běžného uzivatele, člověk si s ním musí chtít pohrát aby to fungovalo.
Pokud to shrnu za ty 4-5 let tak mou největší blbosti bylo ze jsem nepoužil ZibBee zařízení uz od začátku!
Tuya, Tuya Extend, (následně tuyalocal) integraci pouzivam uz jenom na zarizeni které nepodporuji ZigBee, jako třeba mereni parametrů vody v akvariich. Jink jsem kompletne presel na ZigBee, skvela vydrz senzoru na baterky, mesh sit je do vetsiho domu spolehlivé řešení.

Neuvěřitelně povrchní a hloupý článek.
Autor vůbec nepochopil, co vlastně HA je, ale cítí se povolán se k němu vyjadřovat.

1 Líbí se

Totálně odfláknutá nic neříkající recenze. HA mám již 3 rok na starém NTB a spokojenost. Cokoli nového si kupují zjišťují, zda to lze připojit k HA.

Příjde mi to jako článek od začátečníka nejen v užívání HA, ale i psaní článků. Už v nadpise je nepřesnost: “testovali jsme Home Assistant”,
Za prvé, jako autor je uveden Libor Foltýnek, takže ne “testovali jsme”, a že by to byl zrovna test?
Za druhé, autor popisuje běh systému na konkrétním hardware a sice Home Assistant Green. Že HA jako systém lze provozovat na všemožném dalším hardware asi autor nezjistil.
Za třetí, v popise je uvedeno, že se dá připojit monitor a klávesnice, domnívám se ale, že screenshoty jsou z ovládací aplikace běžící na androidu, o které tam není ani zmínka.
Za čtvrté pro načtení a ovládání Zigbee zařízení je dobré připojit k Home Assistant Green přes USB zigbee hub ať už Home Assistant Connect ZBT-1, nebo Sonoff Zigbee USB 3.0 dongle Plus-E (dle mého je tento lepší), na rozdíl od Home Assistant Yellow, který má hub zabudovaný.
Některé další připomínky jsou již zmíněny v ostatních komentářích.
(J. Urban 71 let)

1 Líbí se

BFU by vůbec neměli začínat s chytrou domácností, protože se taky mohou dočkat toho, že v noci nerozsvítí světla…
Pokud máte na mysli ovládat lampičku z IKEA mobilem nebo tlačítkem z IKEA, na to stačí aplikace od výrobce a rozhodně bych to nenazval chytrou domácností, ale náhradou za dálkové ovládání zasuvek na 433 MHz.
Používám HA spoustu let. Nakonec jsem ve fázi, kdy je nekolik HA doma, jeden centrální v Intel NUC a dva menší v RPi, kde jsou doplňky Zigbee2mqtt, protože mám přes 300 ZigBee zařízení a to jedna síť neutáhne, další HA u mych rodičů seniorů, další HA u rodičů seniorů manželky, všechno spojeno pomocí Remote HA a VPN Tailscale.
Toto bych určitě nesvěřil žádnému cloudu, abch měl přístup zvenčí. Ale stačí si koupit doménu a udělat Cloudflare tunel, pomocí kterého je HA dostupný odkudkoliv ze světa a nezáleží, za kolika NATy je HA umístěn. Nginx doplněk navíc může převzít veškerou správu vašich domén 2. nebo 3. řádu, takže lze zpřístupnit cokoliv z vnitřní sítě. Třeba váš NAS, chytrý vysavač nebo chytrou TV, ve které je Kodi.
Rozhodně toto nelze udělat, pokud uživatel nemá povědomí o bezpečnosti. Takže další HA doplněk Ingress, který zabezpečí přístup k těmto všem službám HA loginem.
A když jsme u toho vysavače, hned první co jsem udělal po koupi, tak nainstaloval alternativní firmware Valetudo, protože nemám zájem, aby někdo v Číně zkoumal, co mám doma.
Jak vidíte, chytrá domacnost není pro BFU. Ti ať si vystačí s rozsvícením lampičky mobilem anebo si koupí hotové řešení od třeba Legrand. Jde hlavně o bezpečnost a zbytek je spíš pohodlnost a zábava pro ty, co je to baví.

HA je jedna z nejskvělejších věcí, kterou je možné propojit 99% toho co člověk doma používá.

Základem pro stavbu chytré domácnosti je si vybrat si perspektivní HW, který půjde snadno integrovat a bude bezproblémový z pohledu integrace. Tohle platí obecně, pro jakýkoliv systém. Problémy co popisuje recenze jdou na vrub právě takto chaoticky postavené domácnosti.

Co je na HA skvělé, že pro méně zkušené uživatele se dá cokoliv z HA provázat do HomeKitu od Apple a tam se jedná o nativní a uživatelsky velmi snadné ovládání. Čili zkušený tatínek nastaví HA vše propojí, napíše automatizace a o systém pečuje a zbytek rodiny nebo neznalé návštěvy jen používá nativní aplikaci v telefonu aniž by museli mít hlubší znalosti.

Co se týká vzdáleného přístupu, buď ten projekt podporují a něco za to mám a nebo si pustím VPN. A nebo opět lze používat jen HomeKit od Apple který mám pořád online díky Apple TV.

Jako pardon, ale na tohle nemůže psát recenzi člověk, který vůbec podstatu a funkce HA nepochopil a nevyzkoušel. HA je systém který je nutné se naučit používat. Je to jako kdyby člověk dával HATE na Linux, nebo MacOS protože celý život zná jen Windows a opačně.

Věřím že autor recenze dá HA šanci a pochopí kde je jeho síla. :flexed_biceps: a těšíme se na další recenzi.

2 Líbí se