Originál článek publikovaný na: Jaký je levný pohybový senzor IKEA VALLHORN? Vyzkoušeli jsme ho!
IKEA VALLHORN je nový detektor pohybu pro chytrou domácnost IKEA Home Smart Stojí pakatel a osvobodí váš od cesty k vypínačům Umí fungovat i bez rozbočovače, ale s ním je to lepší IKEA se rozjela a představila několik novinek pro chytrou domácnost. Nejnovějším přírůstkem je chytrý bezdrátový detektor pohybu IKEA VALLHORN. Pokud budete mít štěstí…
To co popisujete, na to je senzor přítomnosti, ten je ale trošku dražší.
Myslíš aby světla zůstala svítit, dokud jsem v místnosti apod.? Rád se vzdělám, problém je v tom, že IKEA nabízí jen tenhle jediný senzor, takže si musím buď vystačit s ním nebo zapojit složitější mechanismy.
Měl bys nějaký tip na konkrétní senzor přítomnosti, ideálně pokud bys věděl, že bude fungovat s žárovkami od IKEA, protože tu už mám a jsem s ní spokojený?
Myslím že to kolega v článku popsal správně.
Mezi čidlem pohybu a senzorem přítomnosti, jsou tyto zásadní rozdíly (ChatGPT4o)
Pohybové senzory a senzory přítomnosti slouží ke sledování a detekci aktivit v prostředí, ale jejich funkce a využití se liší.
Pohybový senzor (motion sensor)
Funkce:
- Detekuje fyzický pohyb v určité oblasti.
- Obvykle pracuje na principu infračerveného záření (PIR), ultrazvuku, mikrovln nebo kombinací těchto technologií.
Výhody:
- Vysoká citlivost na pohyb, vhodné pro zabezpečovací systémy a automatické osvětlení.
- Může pokrýt velkou oblast a detekovat pohyb na velké vzdálenosti.
- Energeticky efektivní, protože aktivuje systémy jen při detekci pohybu.
Použití:
- Zabezpečovací systémy (detekce neoprávněného vstupu).
- Automatické ovládání osvětlení (světla se zapínají při detekci pohybu).
- Automatické dveře.
Senzor přítomnosti (occupancy sensor)
Funkce:
- Detekuje přítomnost osob v místnosti či oblasti, nezávisle na tom, zda se pohybují nebo ne.
- Často používá technologie jako infračervené záření, ultrazvuk, nebo kombinace více technologií pro přesnější detekci.
Výhody:
- Schopnost detekovat přítomnost i při minimálním pohybu, což je výhodné v kancelářích nebo obytných prostorách.
- Vhodné pro optimalizaci osvětlení a vytápění, protože zůstává aktivní, pokud jsou lidé přítomni.
- Zlepšuje komfort a energetickou efektivitu.
Použití:
- Řízení osvětlení a vytápění v kancelářích, školách, a domácnostech.
- Automatické systémy HVAC (topení, větrání a klimatizace).
- Energetický management a úspora energie.
Shrnutí
Pohybový senzor je ideální pro aplikace, kde je třeba detekovat jakýkoliv pohyb, zatímco senzor přítomnosti je vhodný pro aplikace, kde je důležité udržovat systémy aktivní, pokud jsou lidé v místnosti, i když se pohybují minimálně. Výběr mezi těmito dvěma závisí na konkrétním použití a požadovaných funkcích.
Senzor přítomnosti je například tento. Aqara FP2 senzor vám promění domácnost k nepoznání (recenze)
@MisakP Díky za odkaz. Myslím, že @Pavel_Prokop reagoval na to, že bych rád funkčnost, pro kterou se hodí právě senzor přítomnosti.
Zdravím, brzy si ho také zakoupím a otestuji. Ve své chytré domácnosti (osvětlení pomoci IKEA) jsem vyměnil starou bránu TRADFRI za novou DIRIGERA, mám původní detektor pohybu od IKEA, ale nejsem s ním po přechodu pod DIRIGERU spokojen. Dost často se stává, že světlo rozsvítí až po hodně dlouhé době (10 až 15s), jindy to je skoro hned (0,5 až 2s). Navíc s bránou ignoruje vlastní nastavení detekce vždy/jen ve tmě a nastavení intenzity 30/100%. Tak jsem zvědavý, jak bude nový senzor pracovat s novou bránou. Starý senzor dostane uplatnění ve sklepě mimo byt, tam napřímo propojen s žárovkou TRADFRI, svítit jen ve tmě (sklep má okno a přes den dost světla) a intenzitu žárovky dám na 30%, protože tahle žárovka trpí jednou vlastností, když ji nastavím např na tech 30%, tak si to pamatuje a když ji vypnu a zapnu fyzickým vypínačem, tak se na chvilku rozsvítí na 100% a až pak se nastaví na nižší intenzitu, a to bliknutí je docela nepříjemné, proto je ve sklepě na 90%, kdy to bliknutí není tak intenzivní, ale těch 90% je zbytečně moc, tam by 30% mělo stačit. Je to starší žárovka TRADFRI jen s možností měnit intenzitu, nikoli teplotu. Žárovky, které umí měnit teplotu nebo barvu, tímto blikáním netrpí a rovnou se rozsvítí v předvolené konfiguraci, ikdyž je zapnu fyzickým vypínačem a ne ovladačem IKEA (ne všude to světlo potřebuji měnit, např na toaletě nebo v komoře, jednou nastavím a pak jen rozsvěcím a zhasínám …).