Jak fotit mobilem #6: zoom

Originál článek publikovaný na: Jak fotit mobilem #6: zoom je dobrý sluha | Svět Androida

Moderní mobily nabízejí kromě základního a ultraširokého ohniska také zoom Zoom umožňuje přiblížit si vzdálené objekty, ale musí se s ním opatrně Přibližovací objektivy mají horší optické vlastnosti než hlavní objektiv Tentokrát bych rád předvedl, jaké možnosti, ale i úskalí se skrývají při použití zoomu u vašich mobilů. Ukázkové fotografie budou většinou ze Samsung Galaxy…

Zoom nemění perspektivu, to je častý omyl. Zoom mění úhel záběru, tedy snímaný výřez scény. Perspektivu mění naše vzdálenost od fotografovaného objektu. Pokud chceme zabrat stejnou část scény, musíme při přiblížením zoomem jít dál, při použití širokoúhlého objektivu zase blíž. Když jsme blíž, je perspektiva strmější, když jsme dál, je plošší.

Je to trochu slovíčkaření, když srovnáme nazoomovanou fotky podloubí s výřezem té první, je to prakticky stejné, to máš pravdu. Na druhou stranu tím, že jsem odzoomoval, jsem získal fotku s jinak vnímaným prostorem.
U fotky děla je to to, co popisuješ, změna nastala zím, že jsem přišel se širším ohniskem blíž. Otázkou je, jestli tím ještě víc lidem zamotávat hlavu.
Jak popsat tu myšlenku, že fotka na širší ohnisko buď deformuje, pokud jsem moc blízko nebo vytváří hloubku, pokud zůstanu na místě? Chci, aby to lidi měli v hlavě a dokázali použít a ne, že ten odstavec raději přeskočí :slight_smile:

Článek byl aktualizován o přípomínku ohledně perspektivy, navíc jsem přesunul zatoulanou fotku děla do správné kapitoly

Aktualizace: na konec jsme přidali odkazy na ostatní díly