Originál článek publikovaný na: Do mobilů s Androidem se samovolně stahuje aplikace kontrolující obsah zpráv. Jak ji smazat?
Aplikace Android System SafetyCore se může sama nainstalovat Google přesně nesděluje, k čemu slouží Má kontrolovat citlivý obsah přijatých i odeslaných zpráv Na Google Play je neskutečné množství aplikací a neustále přibývají nové a nové. Mezi nimi jsou i systémové appky, které pocházejí přímo od Googlu a jsou určeny pro Android. A jednou z nich…
Možná ji místo odinstalace zablokovat?
To mi zní jako typický hoax. Protože pokud by to byla pravda, tak je to nechutná prasárna od Googlu a tímto v podstatě zavádí cenzuru v mým vlastním mobilu, za který jsem zaplatil a co je sakra Googlu po tom, jaký zprávy/obrázky si s kým posílám? Tohle přece nemůže minimálně v Evropě skrz GDPR vůbec projít.
Praktiky Severní Korei a Číny na vlastní mobil!
Dobrý den paní Skálová,
Doporučuji článek přepracovat a nenavádět uživatele k impulzivnímu odinstalování této aplikace. Jen název aplikace napovídá, že bude mít svůj důvod.
Android System SafetyCore - “SafetyCore”. Aplikace spolupracuje s komponentou SafetyNet: Protect against security threats with SafetyNet | Security | Android Developers
Warning: The SafetyNet Attestation API is deprecated and has been replaced by the Play Integrity API. Learn more.
Takže SafetyNet je postupně nahrazován o řešení jménem Play Integrity API. Zařízení bude fungovat zcela běžně do End of January 2025, jak se zmiňuje Android dokumentace. To taky odpovídá datum vydání aplikace.
Released on Jan 22, 2025 v Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.safetycore&hl=en
Až bude SafetyNet kompletně vyřazen a bude se fungovat čistě Play Integrity API, tak se lidi budou divit, že jim blbne mobil, že jim nefunguje tato apka, najednou se nemohou dostat do bankovnictví a tak podobně. Celkově se začne zařízení chovat dost neobvykle.
Apeluji proto na vás, ať si o dané problematice více přečtete a občas zabrousíte do oficiální dokumentace od Google pro Android, když píšete článek o aplikaci, která má naprosto evidentně technický název, co referuje na něco systémového.
Nic prosím Vás neblokujte, pokud si nechcete rozbít v budoucnu Play Integrity API.
Souhlas, kdo neví, ať nechá být. Tohle se fakt nepovedlo a je mi naprostou záhadou, že si zde autoři kolikrát opravdu nehodí jen tak těch pár klíčových slov do vyhledávače, resp. AI. Nebo si nejdou do “zdroje zdroje”
Ten z Redditu totiž končí odstavcem v úplně jiném tónu než zde - Here's how Google is letting Messages warn you about nudes - Android Authority
Ale vůbec ne. Jedná se o varování, o odeslání stále rozhodujete Vy. Viz odkaz výše. A v rámci všehodobra obsah stejně už Google lustruje. Od zpráv, přes emaily, až po fotky a videa. Kdo chce kam…
Odinstaloval jsem to hned jak se mi objevilo že se to nainstalovalo nikomu nic není do toho jestli posílám fotku nebo čehokoliv jiného soukromí je soukromí
Tak to doufám, že nemáš žádnou mainstreamovou elektroniku. Nepoužíváš ani Android, ani iOS.
Myslíš jako stremovaci tv nebo tak něco? To opravdu nemám ani nechci čučet do bedny na bezduché filmy mě moc nebaví a android mám a funguje skvěle i bez této aplikace
Tak já nic tohoto názvu a ani příbuzného v mobilu nemám a to jsem pátrala opravdu poctivě
ledaže by ta aplikace používala ještě jiné označení či ikonku .
Otázkou je, jestli jste prošla systémové aplikace, ev. skryté.
Systém jsem prolezla přes DevCheck a i , a nic .Ani vyhledávač v sytému se nechytl. Jak jinak se dá k těm skrytým ještě dostat ?
Nastavení - Aplikace - 3 tečky vpravo nahoře - Zobrazit všechny aplikace - Zobrazit systémové (skryté) aplikace
Některé skryté aplikace musíte najít dle UI výrobce. Já jsem na čistém Androidu, konkrétně neporadím.
Fakt není, mám také čistý Android v Pixelu .Skryté systémové aplikace jsem projela od A až do Zet , a nikde nic . Jedině , že by se skrýval SafetyCore…ale mám tam Al Core . Ale ještě nikdy nebylo použito verze 0 .
To byste koukal, bez kolika povinných googlích aplikací se díky adb shell v pohodě obejdu…
Pokud se může něco nainstalovat samo od sebe, jak tomu lze předejít?
Omlouvám se, ale Vy máte normální Android s Google bloatware. Čistý Android byl odjakživa bez GMS, resp. GAPPs a žádná marketingová lež o čistém Androidu v Pixelu to nezmění jenom proto, že ten bloatware není jiného výrobce nebo třetí strany. Vás patrně obdobná forma této “služby” Google nemine.
Se závislostí na Google těžko