Originál článek publikovaný na: Boj titánů: Vivo X100 Pro vs. Xiaomi 14 Ultra | Svět Androida
vivo X100 Pro a Xiaomi 14 Ultra jsou současné top fotomobily Dali jsme jim zabrat během dvoutýdenního používání v různých podmínkách Vítěz může být jen jeden, ale bylo to těsné Vývoj mobilů se dostal do bodu, kdy se mezi nejvyššími modely různých značek hledají jen těžko vítězové. Ke všemu ne každý má na mobil stejné…
Moc pěkný srovnání. Jen mě nepřesvědčil ani jeden mobil.
Jsou to pořád mobily. Ale ty první fotky zahrady z Z8 by se líbit mohly, ne?
Asi půjde hodně o osobní preference . Měl jsem podobnou možnost při výběru mobilu,jen ne na 14 dní a nasekal jsem přes 100 fotek na každém z nich. Je pravda, že maximálně jen půlku na automatiku ,on ten PRO režim tam není pro nic,za nic. Takže co se týká nedostatků ve focení pohybu, podařilo se mi s Vlivem trumfnout Xiaomi,jen se musí fotit v režimu Momentka a s vypnutým HDR a hned je to někde jinde. A změkčit portréty také není žádný problém a to pak opět Vivo , díky věrnějšímu podání tónu pleti,bylo pro mě o ždibec lepší. V nočních snímcích se mi skoro vždy povedlo udělat mnohem věrnější tmu na Vivo,kde noc byla černá,nikoliv do modra, hlavně když ve snímku byla i obloha,jako u Xiaomi,jde to občas vypadalo,jako focení při modré hodince. A v neposlední řadě mě ke koupi Vivo přesvědčilla další věc, protože foťák nejsou jen fotky,ale i video, a to byl nahraný zvuk při metalovém koncertu,cca z 10 řady od podia. Tam Xiaomi nedokázalo ukočirovat rozdíl v hlasitosti přednesu,kdy poklidný začátek skladby na klávesy příliš vytáhlo a v momentě těžkého nástupu kapely se na chvíli zvuk úplně zbortil, než ho mobil stáhl do patřičných mezí . To Vivo zvládlo o parník lépe,jen je potřeba vypnout prostorový zvuk. Tak jak je asi už zřejmé,nakonec jsem skočil do Vivo x100 pro,kde svou menší roli sehrál i rozdíl v ceně. Mezitím přišla i aktualizace, která prozatím vylepšila i selfie foťák, což mě stejně moc nebere,ale po dalších a dalších fotkách ,jsem přesvědčen, že jsem rozhodně chybu neudělal. A co se týče menu nastavení fotoaplikace,tak se přiznám, že tam už jsem byl zvyklý z X80 pro, takže na rozdíl od jiných ,jsem se v této pohyboval rychleji, než s Xiaomi,ale to je o zvyku.
Je to názor jednoho člověka a osobní prefernce. Osobně jsem zkusil oba a za mne jednoznačně vivo x100 pro. Xiaomi jsem šel po 5h vrátit ,protože s tím fotit byla utopie! Stále čekání ,až se mi ráčí odrosit hlavní snímač mě opravdu za 35 klacků nebere! Druhá věc čitelnost xiaomi na sluci byla hrůza ,to samé neustálé zahřívání. Vivo ani jeden z těchto problému nemá a fotky pro mne lezou z Viva krásnější,kvalita na pc je vysoká a je spolehlivější. Xiaomi již nikdy ,takový krám za 35 tis jsem ještě nezkusil a také to bylo naposled.
ja som mal na skúšku obe, cca na týždeň a na každom z nich som spravil za ten čas vyše 1000 fotiek, ale teda nezoberte to zle, ale ani jedna z týchto fotiek sa nepribližuje tomu čo som mal možnosť vidieť na vlastných výsledkoch, ale to predpokladám že bude spôsobené kompresiou na menšiu veľkosť pre web.
Čo mi ale nejde do hlavy je prečo sa pri fotke pohyblivého psa fotilo na rozdielne snímače? Pri Vive je to 100mm telefoto a pri Xiaomi 50mm crop z hlavného snímača, s pomali o polovicu nižšou svetelnosťou, tam sa potom asi dá očakávať že telefoto bude horší na zachytenie pohybu v interiéroch. Dalej pri nočných fotkách je pri Vive na 100mm ohnisku vidieť vo “vodoznaku” ohnisko 99mm, čiže digitálne priblíženie z hlavného snímača.
Inak nevidím nikde spomenuté na aký režim boli fotky robené Vivo má najlepšie výsledky na Zeiss natural a Xiaomi na Leica Authentic, pri tých je aj nočná obloha konečne čierna, Vivo má vo väčšine prípadov na automatiku nočnú oblohu neprirodzene modrú.
Každopádne obe sú užasné kúsky čo sa týka fotoaparátu a ani z jedných neurobí človek chybu, viac ako podľa foťáku je pri nich treba rozhodovať mezdi zvyšnými vlastnosťami telefónu. Plus ešte môže zavážiť celkové podanie fotiek, ktoré je u každého trochu iné (najviac viditeľné pri spomínaných profiloch)
Vivo má ešte do plusu pri portrétnom režime veľmi podarený Vintage filter, kde keď sa vypne rozostrenie pozadia je perfektne použiteľný aj na street photo a pripomína trochu analogovú fotografiu
na konci článku je odkaz na originální fotky. Fotil jsem stylem “vytáhnu mobil a cvakám”, což by udělal každý normální člověk. Jestli se mobil rozhodl použít jiný objektiv, je to jeho problém, já očekávám, že udělá to nejlepší, co jde. Jinak právě proto, aby si každý mohl udělat vlastní závěr, popisuju, jak jsme porovnával a jsou tam i ty neupravené fotky.
Co se týče nastavení, u Xiaomi to bylo vibrant, protože authentic se mně nelíbil, u viva nevím
Jinak já nakonec odešel i od xiaomi, ale ne kvůli focení. Ten systém mně prostě nesedl.