Originál článek publikovaný na: Má Xiaomi 14 Ultra šanci proti Nikon Z8? | Svět Androida
Neexistuje snad žádný fotograf, který by připustil, že mobil může fotit tak dobře jako fotoaparát Protože nemáme rádi nepodložené závěry, porovnali jsme špičku mezi fotomobily a fotoaparáty Výsledek překvapil. Fotoaparát sice vyhrál, ale nijak drtivě Sešly se mně doma dva špičkové fotografické přístroje. Xiaomi 14 Ultra (SKU 55072) zastupuje třídu fotomobilů, Nikon Z8 (SKU VOA100AE)…
Moc pekny a zaujimavy clanok. Vysledok ma tiez prekvapil
Představte si, že jsou fotografové, kteří možnost, že mobil může fotit (v některých případech) tak dobře, jako fotoaparát, připouštějí, a dokonce mobilem i fotí - tedy ne výhradně. Například Luděk Bouška z Foto Škoda nafotil mobilem celou dovolenou někde na Yucatánu včetně potápění v jeskyních. Nebo Jan Rybář (fotoguru.cz) o tom i píše.
A článek jsi četl? Protože jsem došel k něčemu podobnému. Pokud nechceš fotit přímo portréty (a já bohužel fotím hlavně ty), tak mobil stačí. Ostatně posledních 5 let s sebou na dovolené beru jen mobil.
Viděl jsem jsou úžasné. Co se týká srovnání tohoto mobilu a Z8 na určité záběry profifoťák nemá. Minulý týden jsme srovnávali mobil Honor Mate 6 Pro se zrcadlovkou. Zrcadlovka měla ještě odrazovou desku, jelikož bylo pod mrakem, ale ať zrcadlovka dělala co mohla a měnil se objektiv za více světelný, dokázala jen jediné a to vyfotit lépe obličeje v makovém poli, ale pozadí o které nám šlo prostě bylo mázlé, pochopitelně. Mobilní fotka byla o něco méně málo prokreslená, při velkém zvětšení, ale květy v pozadí byly super ostré.
Makro,sport, reportáže třeba svatba, focení například ptáků, zvěře…tam je fotoaparát nezastupitelný, je třeba měnit nastavení,priority času,clony, ostřicí body ,HO… Bohužel mnoho blikálků ani netuší jaká je souvislost mezi clonou ,časem a ISO, bliká pouze na automat…
Jako dobrý , ale u spousty fotek v tom srovnání je fotka z mobilu proti foťáku focená v trochu jiném úhlu, přiblížení apod. Srovnejte totožné fotky z totožného místa a vzdálenosti a stejně natočený objekt nebo osoba apod. A né že například je jednou žena na fotce z mobilu v nějakej , póze, a z foťáku v trochu jiné apod.
Tohle je dobrá připomínka, já se o to snažil, ale líp se to prostě nepovedlo. Tady to zase takovou roli nehraje, horší je, když někdo dělá třeba test automatické expozice a na jedné fotce je o 10% víc bílé zdi než na druhé, což už výstup ovlivní.
Do dalšího podobného testu se pokusím vymyslet, jak to udělat lépe.