Vývojáři launcherů se šikují proti Googlu, požadují férové podmínky

Originál článek publikovaný na: Používáte alternativní launcher? Spojte se proti Googlu! | Svět Androida

Použití vlastního launcheru narušuje na většině telefonů navigační gesta Vývojáři populárních launcherlů Androidu se spojili, aby Googlu vyjádřili své obavy Provádějí průzkum o problémech, kterým uživatelé čelí s vlastními spouštěči na svých telefonech Pokud používáte jiný než systémový launcher a máte například telefon Xiaomi, zjistili jste, že s neoriginálním launcherem není možné naplno využívat všechny…

Používal jsem launcher, jen si vzpomenout, jak se jmenoval. Halo nebo tak něco. Byl maličký, uměl přesně to, co jsem potřeboval a žádné kraviny navíc. Pak jej přestali vyvíjet a skončil. Zkoušel jsem Nova, ten je překomplikovaný. Zkoušel jsem MS, tomu zase nejdou zvětšit ikony na velikost, jakou požaduji. Všechny launchery, o kterých se tu píše, jsem zkoušel taky a pár dalších. No a nakonec jsem stejně uvázl u systémového. Sice se nelogicky nastavuje a některé věci jsou hodně kostrbaté, ale nakonec jsem ho dokopal k požadované funkčnosti.

A na jakém telefonu? Některé systémové launchery jsou celkem v pohodě, například One UI se docela vypracoval, ale třeba Pixel je pro mě totální zlo hlavně tím, jak plýtvá místem.

realme, Android 13. Je to původně ColorOS. Ty launchery jsem ale honil na Asusu, ten měl prakticky čistý Android, byl tam jen opensource launcher (jmenoval se snad K13), který neuměl prakticky nic.

Ten šikovnej se jmenoval Holo. Pak se pod tím jménem objevil jiný, určený k oškubání hejlů.

One UI se za ty roky nedopracoval k přejmenování ikony, což je pro mě něco, co pro mě launcher Samsungu dělá nepoužitelným (až se tohle jednou naučí, rád zahodím alternativní launcher, který mě Samsung svou neschopností nutí instalovat)

UC 1: uložíte si odkaz webové stránky z browseru na plochu. Pokud v názvu zjistíte překlep, tak s ním u Samsungu musíte žít nebo ikonu smazat a celý postup opakovat.

UC2: Máte nainstalováno víc aplikací, které se jmenují stejně nebo úplně mimo. Třeba Wallet budgetbakers), Wallet (Google). S One UI to je tak všechno, co s tím můžete udělat (tzn. nic).

Když zkusíte googlit, tak nadějné nadpisy výsledků ve stylu “jak přejmenovat název aplikace na Samsungu” už roky končí vždycky stejnou radou - instalujte alternativní launcher.

1 Like

Kdysi jsem launchery třetích stran zkoušel, ale vždy mi ten systémový přišel uživatelsky lepší. Takže už to ani nezkouším.

Pixel 7.
Můžu potvrdit že jakékoliv animace, hlavně ty které mě mají poslat zpátky na home screen, jsou v launcherech třetích stran jednoduše rozbité.
Pixel Launcher funguje parádně, cokoliv jiného ne. Jestli je to záměr nebo chyba netuším, ale ano, štve mě to. Třeba Lawnchair bych používal velice rád.