Originál článek publikovaný na: Udělat si z telefonu Google Pixel přináší spoustu výhod!
Svět neoficiálních ROM už zdaleka nepřitahuje tolik pozornosti jako v minulosti To ale neznamená, že by neměl uživatelům co nabídnout, výhod pořád existuje spousta Udělat si z telefonu Google Pixel s sebou přináší celou řadu výhod, dnes vám je ukážeme Neoficiální úpravy telefonů s operačním systémem Android byly v minulosti velmi oblíbené, ostatně řadu let…
Dá se po nainstalování alternativní ROM opět bootloader zamknout? Jak jsou na tom bankovní aplikace, peněženka google a třeba funkčnost RCS zpráv.
Dá… Ale telefon už pak nenastartuje :). Stran bankovních aplikací - ono je to dost individuální, s trochou snahy jde rozběhat vše. Třeba aplikace McDonalds stačí odemknutý bootloader a v kombinaci s oficiální ROM prostě nejede… Přitom je to ryhclé občerrstvení a žádná banka
Na Asus Zenfone Max Pro M1 jsem to udělal, Asus dodával utilitku k odemknutí bootloaderu, nainstaloval jsem Pixel Experience a pomocí skriptu přes adb, který jsem našel, jsem bootloader zase uzamkl - bez uzamčení nefungoval Google Pay. Všechno potom fungovalo normálně. Pak jsem tam ale vracel systém od Asusu, protože jsem mobil dal do výkupu. Taky se to povedlo.
To by teoreticky takto jednoduše jít nemělo, ale pokud na to má Asus vlastní udělátko tak proč ne. Bohužel jsem nikdy žádný neměl, takže nevyzkouším
No za a, dříve opravdu šlo zamknout BL a provozovat vlastní ROM, ale obávám se, že dnes si vyrobíte cihlu. Za B vlastní ROM s odemčeným BL už umí používat Google Play, občas to dře, ale jde to. Za C každá ROM má přesné návody a co je povoleno a zakázáno vždy uvádějí. Trochu bych se vyhnul ROM od MIUIOS.CZ. Je třeba opravdu skvělá, ale vyšší verzi systému , než má výrobce tam nedostanete, takže je to do budoucna ztráta času a radši zkoušet něco jako Lineage OS, kde to do budoucna smysl opravdu má.
já používám z osobních důvodů root, tak si banku/peněženku do telefonu nedávám, byť s příslušnými moduly pro Magisk by to nebyl problém. Teď mě právě překvapilo, že už ani RCS zprávy bez příslušného modulu nejdou. Google to bude tak komplikovat, až si budu moc pořídit iPhone.
A ještě z jiného soudku. Divím se třeba SONY, která má s podporou svých telefonů “problém”, že se nedohodne s vývojáři LineAge (jejich OS mi vždy přišel v pohodě)a po těch svých dvou slíbených aktualizací nedá zakázníkům možnost přejít oficiálně na LineAge (samozřejmě by SONY mělo poskytnout svou aplikaci na focení s podporou HW tlačítka spouště atd.). Nejspíš by to SONY nestálo tolik finančních prostředků a zákazníci by mohli mít déle aktuální SW.
Já měl k Sony historicky hodně blízko, takže do toho vidím trochu více než běžný smrtelník… Sony ale zkrátka jde svou cestou, nikdo jim do toho nesmí kecat.
Spíše by mě zajímalo jestli se zrychlí a přestane to více žrát baterku nebo se to ještě zhorší? Z vlastní zkušenosti vím že když deaktivuji google aplikace a nechám si jen mapy tak mobil je stabilnější a baterie vydrží o den déle
Tak já mám přímo Google Pixel, ale zaujalo mě to neomezené úložiště na fotky. Nevíte jak na to?
Díky.
Google ty podmínky postupně měnil, starší modely na tom byly lépe, proto se ROM hlásí například jako Pixel 5a
Teď je v základu 15GB, ale za roční poplatek 599,- Kč lze navýšit na 100GB a za 799,- na 200GB. Což mi přijde jako slušné. Navíc se dá tento prostor sdílet
Xiaomi má ofiiciální nástroj který vám přes fastboot nainstaluje zpět oficiální ROM a opět zamkne bootloader. Takto se mi alespoň podařilo oživit moje Mi A2 lite poté co sem špatným postupem nešťastně „bricknul“. Nevím jestli ale funguje pro všechny telefony od Xiaomi. Oficiální fastboot ROM sem stáhnul z https://xiaomifirmwareupdater.com/. Nástroj který sem používal se jmenoval „Mi flash tool“, ale fungovala pouze nějaká starší verze.
Aktualizace pro Xiaomi ideálně stahovat jen z oficiálních stránek, ačkoliv většinou podobné neoficiální stránky stejně jen odkazují na oficiálníí Xiaomi úložiště. Xiaomi Community
Jasně, nesmí jim do toho nikdo kecat. Ale přece musí samo vidět, že zejména v nejvyšší třídě je trend dnes někde jinde. A chápu, že udržovat aktuální systém 5let pro “pár” prodaných zařízení je drahý spas, tak proč nevyužit nějaký outsourcing. Docela by mě to zajímalo od nějakého programátora, jaký by v tom viděl problém. Nebo třeba jak už bylo zmíněno, ať si zákazníci aktualizace systému platí. Ale to by pro SONY bylo stejně příliš drahé vůči teoretické ceně takové aktualizace, kterou by zákazníci byli ochotni zaplatit. Zejména ve srovnání se Samsung, Apple, Pixel apod. Je tu skupina vývojářů, kteří skládají dobře funkční čisté ROM(problem mají většinou s fotoaplikaci, která se nemůže rovnat s tou přímo od výrobce) a pak jsou tu výrobci kvalitního HW. Tak proč efektivně nespolupracují.
@FrameXX Takové stránky bych se osobně docela bál, nevidím důvod, proč si nestáhnout ROM z oficiálních stránek, když je Xiaomi poskytuje.
@Franta_Vomacka Problém je hlavně v podpoře výrobce SoC. Qualcomm a Mediatek vydávají bezpečnostní aktualizace pro kernel a firmware pouze po určitou dobu. Poté může zařízení obsahovat bezpečnostní díry, ikdyž lze po nějakou dobu stále vydávat nové verze systému, výrobce telefonu s tím nic nenadělá. I z tohoto důvodu se Google rozhodl vyvinout Tensor, aby nebyl závislý na Qualcommu a mohl nabídnout delší dobu podpory. Pak se ovšem stejně stane, že Google udělá radikální změny, které nejsou kompatibilní se starými telefony (naposledy Android 12). Spolupráce mezi korporacemi a custom ROM vývojáři také nemá příliš hezkou historii, viz. Cyanogenmod či CopperheadOS.
@Vojtech_K Ty stránky pouze obsahují stahovací odkazy z oficiálních serverů Xiaomi (miui.com), je to zcela bezpečné.
Já od uvedení na trh pixelu 6 pro, každý rok měním jen za vyšší řadu pixel, ale před tím ( je fakt že jsem měl vždy vlajkovky od buďto Xiaomi nebo Samsungu, však to by nemělo hrát žádnou roli) jsem flashoval přes magisk, nikdy jsem bootloader nezamikal (přišlo mi to vždy otravné) a co se týká aplikací bankovnictví atp. nechápu co se změnilo, že s tím máte problém, ale součástí magisk je zygisk takže… ? V čem hledáte mouchy když je to tak jednoduché…
To není pravda, stačí použít zygisk a apka jede dál jak kdyby bylo zamčeno a bootloader se dá zamknout vždy, ale přijde mi to zbytečné.