Operátor O2 o nás ví téměř všechno! Data pak prodává každému, kdo zaplatí

Originál článek publikovaný na: Český operátor o nás ví téměř všechno! Data pak prodává každému, kdo zaplatí

V Česku platíme za mobilní data vysoce nadprůměrné částky O2 sleduje pohyb na internetu u asi 2 milionů zákazníků Sesbíraná data pak nabízí jako placený produkt O2 je jeden ze tří hlavních operátorů a díky tomu má velice slušný přehled, kdo co dělá na internetu. Chytré hlavy napadlo, že taková data je škoda nechat ležet…

A krom diskuse, kde si všichni zanadáváme, jde udělat ještě co? Myslím, že vůbec nic. O tomhle tématu se na sociálních sítí mluví už roky a stejně se nic nevyřešilo. Takže, kdo chce zůstat anonymní, ať nepoužívá mobil ani internet.

1 Líbí se

Jak můžou vědět do jaké příjmové skupiny člověk patří když třeba nemá zájem dělat těmto zlodějům sponzora a platí za minimální tarif, nechce jejich TV která nestojí ani za mák no a mohl bych pokračovat

Chválím osvětu. Koho by zajímal přehled sledovačů a oprávnění aplikací, může zkusit Exodus Privacy - Exodus | F-Droid - Free and Open Source Android App Repository

Třeba že nenakupuješ v nějaké večerce, ale v luxusních obchodech. Že nezastavuješ na Onu, ale na Orlenu vyber si jakoukoliv dražší a levnější benzinku) apod.

EDIT: Tím nemyslím, že by O2 nebo jakýkoliv operátor měl přístup k platebním transakcím, ale dokáže to s nějakou přesností odvodit z lokalizačních dat. například já nějakou dobu provozovat aplikaci, která když jsem zastavil na benzinové pumpě, to sama poznala a zeptala se, jestli jsem tankoval (šlo o Fuelio pro sledování jízd a nákladů za auto).
Cílem jsou velká data, ne sledování jednotlivců.

1 Líbí se

Na onu tankuji už X let benzín je tam stejný jako jinde a hlavně není předražený (kartelové dohody) proto nemusí člověk hned být chudák kolikrát tam stojí více Němců než Čechu a auta také nemají zrovna levné a to samé i u Čechu a nakupování je klasika malé obchody, velké. To nic neznamená a operátor má jen zcestné informace to spíš věřím že banka má o nákupech větší informace když se platí kartou ale pokud platím hotově tak nikde nic neví

Možná to odhadují podle Vaší lokace a chování na internetu. Vidí, jak často do jak drahých obchodů chodíte, jak drahé zboží vyhledáváte a kupujete na e-shopech, kam jezdíte na dovolenou, atd.

Já jenom věcí článek jsem ani zaprvé pomocí O2 platím na hodně serverech za jejich služby zboží.

A ať už to mobilní data nebo pevný internet je pořád bezpečnější než strašně moc lidí dělá a ani neví že riziko je mnohem vyšší a to když se bez obav připojí kde jaké wi-fi free.

Kdo z vás vůbec čte přeinstalování aplikace k čemu všemu má přístup a co všechno ve vašem telefonu sonduje a odesílá si ke zpracování.

A kdo si čte smluvní podmínky když třeba něco nakupuje ???

A bezmyšlenkovitě odškrtněte že jste si vědomě a souhlasíte s podmínky. Co???

No a kdo se stejně o sebe tak bojí a své data a stejně ať dělá co dělá tak se neubrání tomu aby se jeho data jsem tam někde objevila jelikož by si na webu nic nekoupil nic nepustil atd.
Chci pořídí třeba nord VPN

Zdeněk Věžník/ Xbox # Grruut

To je možné ale 100% přesnou polohu určitě mít nebudou jelikož nemám zapnutou gps

Tak Google zná polohu i bez zapnuté polohy. A operátor samozřejmě taky. Stačí, že jste na běžném 2G signálu. Jako příklad uvedu to, že když vejdu do prodejny operátora, hned mi dojde sms s nějakou jejich reklamou. A polohu mám vypnutou.

Myslím, že tohle se dělá pomocí Bluetooth majáků.

Tak zrovna Bluetooth mám vypnuté trvale.

To nedela jen O2, ale vsechny organizace majici nase data, je to jen otazka ceny. Uz pred vice jak 20 lety se kamarad v hospode rozciloval, jak mu muze ve schrance na zdi pristat obalka na jeho jmeno s nejakou debilni nabidkou a kamaradka pracujuci jako asistentka u nejakeho bose u TM mu rekla, at se nedivi, ze oni i pres vsechny zakazy preprodavaji databaze uzivatelu vsem kdo si rekne a slusne zaplati.