Jaké jsou rozdíly v chytrých ovladačích IKEA? Poradíme, který vybrat

Originál článek publikovaný na: Jaké jsou rozdíly v chytrých ovladačích IKEA? Poradíme, který vybrat

IKEA nabízí slušný základ zařízení pro chytrou domácnost Aktivní prvky lze ovládat pomocí akcí nebo ručně pomocí dálkových ovladačů Protože je jich v nabídce víc, ukážeme si, co který umí Pokud jste se někdy dívali do katalogu IKEA do sekce chytrá domácnost, možná vás zarazilo, kolik různých dálkových ovladačů IKEA nabízí. Najdete zde hned tři…

Zdravím, hned u prvního ovladače máte chybu. Jasně píšete název Bezdrátový stmívač/vypínač RODRET a pak napíšete, že umí jen zapnout/vypnout… není to pravda, když je zapnutá spárovaná/é žárovka/y, tak podržením se mění intenzita - to je ten stmívač z názvu ;-).
Jinak já mám doma i předchozí verze a ten kulatý - předchůdce STYLBAR, mi přijde lepší, ve středu je on/off tlačítko, nahoru a dolů se mění intenzita, doprava doleva teplota nebo barva, než ten nový hranatý… jediná výhoda těch nových je v napájení pomocí AAA místo původních CR2032, takže lze pak používat nabíjecí články a ne furt kupovat a vyhazovat CR2032 a s těmi AAA vydrží ovladač fungovat mnohem déle…
A dotaz na autora: ten ovladač SOMRIG funguje i se starou bránou (TRADFRI), kterou mám, nebo musí mít jen tu novou (DIRIGERA)? (snad mám ty názvy v pořádku)

Díky za upozornění, článek jsem opravil. Stejně tak jsem tam přidal informaci o nutnosti brány DIRIGERA.
Nemám to jak vyzkoušet, mám jen novou bránu, ale u ostatních ovladčů IKEA nepíše žádné upozornění, takže bych to bral jako fakt.
Já začal rovnou s DIRIGEROU, takže nemám osobní zkušenost, ale kolega z práce nedávno měnil TRADFRI za DIRIGERU a říká, že to je dobrá investice.

Děkuji za informace. A můžu ještě jeden dotaz? Kdysi jsem četl, že v aplikaci která spolupracuje s DIRIGEROU nešlo nastavit výchozí stav žárovky po výpadku a obnově proudu, už tam ta možnost je? Také zvažuji přechod na DIRIGERU a nerad bych narazil na nemožnost tohoto nastavení. Již jsem párkrát zažil noční výpadek, kdy se mi vše rozsvítilo (mám IKEA smart 18 žárovek) a ještě jsem to neměl nastaveno na vypnuto :frowning: A ani to nešlo rychle zhasnout hlasem přes Google Home Mini, protože než to vše naběhne, tak to taky chvíli trvá…) Nyní mám nastavenou jen jednu trvale zapnutou žárovku tak, aby se po obnově proudu rozsvítila a přitom v noci nevadila, a já pak rovnou vidím, že došlo k výpadku proudu…

Dirigenta má v takové nastavení

2 Likes

Já bych potřeboval nastavení, aby žárovka naběhla v plné intenzitě a ne jen podle posledního použití :frowning: Šlo by to asi scénou, ale tu nedostanu na běžný vypínač

Díky, tak to je dobře, že to umí… Jen teď nechápu tu poslední možnost, co myslí standartním vypínačem? Tím kterým se zapíná napájení, nebo nějakým IKEA? Jak by to rozeznalo jestli byl výpadek a nebo jestli jen někdo vypnul zabudovaným vypínačem? U TRADFRI brány to tak používám, např. světla v koupelně, WC, komoře… zapnu vypínačem, jednou nastavím v aplikaci - intenzita a teplota - a pak je již ovládám jen fyzickým vypínačem (u těchto žárovek vůbec IKEA ovladač nemám), ostatní světla mají fyzický vypínač trvale zapnutý a ovládám je buď IKEA ovladačem, aplikací IKEA Home smart 1 a nebo hlasem přes Google Home Mini “repráčky” a lze tedy i přes aplikaci Google Home. A právě u těchto žárovek chci, aby si pamatovaly poslední stav… A tak pořad nechápu rozdíl mezi “Použít vypínač světla” a “Vždy rozsvítit”…

No já bych spíše uvítal, aby to umělo automaticky měnit teplotu podle denní doby (samozřejmě u žárovek, které podporují teplotu, u barevných by to nemělo měnit vůbec a nebo třeba naopak podle hudby, pokud je to propojeno s Google Home “repráčky”, ale to je nereálné, protože by to asi mělo znatelné zpoždění proti přehrávané hudbě, tak radši ne) :wink:

A když jsme u toho, už má IKEA i ty led páskové světla, které by uměly měnit teplotu světla, to jsou jediné smart zdroje světla z IKEA (přesněji tu smart funkci mají zdroje k těm světlům)? Já je mám pro osvětlení kuchyňské linky a jedině ty neumí měnit teplotu světla…

Tu teplotu podle denní doby určitě umí Philips, ale asi by to šlo i tady. Já naopak nadávám, že jsem si vybral teplotu, která se špatně nastavuje. Mně by stačilo pohasínání. Mám to v pracovně, kde retušuju fotky a potřebuju naopak pořád stejné osvětlení.
IKEA pásek se změnou barvy určitě existuje. Některé mění jen teplotu, některé i barvu.

Nechci jiné výrobce, další brány a aplikace, ikdyž by to nejspíše pak šlo sjednotit např. přes Google Home, navíc zrovna ten Philips je znatelně dražší (nebo aspoň byl v době, kdy jsem chytrá světla pořizoval (2017 první pokusy a v 2019 nová domácnost).
On to není klasický led pásek, ale přímo světlo pro pracovní desku kuchyně: MITTLED LED pásek pro kuch. prac. desku, stmívatelná bílá, 60 cm - IKEA a k němu je trafo, které taky nepodporuje změnu teploty … TRÅDFRI Trafo pro bezdrátové ovládání, šedá, 10 W - IKEA . Zkusil jsem tedy znovu hledat na IKEA.cz a nic podobného s možností změny teploty a pracující s IKEA Home smart jsem nenašel…

zkus neco podobneho :blush:kratky skript v google home - automation :wink:
funguje mi to spolehlive na zaklade svitani, zapadu slunce + nejaky ten offset a meni nejen teplotu, ale hlavne intenzitu svetla…
poznamka pro hnidopichy - ano slo by to optimalizovat, napr. grupovat zarizeni nebo proc se testuje zrovna takova divna hodnota jasu, ale opravdu je to takto zamerne a vim proc :grin: napr. diky tomu muzu lehce a zamerne vyradit automat a ten si podle pravidel neskrtne :wink:

metadata:
name: Noční mód
description: vecer snizit jas, prip. prehodit na teple barvy

automations:

• starters: # chodba + nad zachodem

• type: device.state.OnOff
      state: on
      is: true
      device: Hallway panel one - Hallway

condition:
    type: and
    conditions:
    - type: time.between
    before: sunrise
    after: sunset+1hour
    - type: device.state.Brightness
    device: Hallway panel one - Hallway
    state: brightness
    greaterThan: 50

actions:

• type: device.command.BrightnessAbsolute # v chodbe na 2%
      devices:
      • Hallway panel one - Hallway
      • Hallway panel twoo - Hallway
        brightness: 2
    • type: device.command.BrightnessAbsolute # nad zachodem na 50%
      devices: Bathroom color - Bathroom
      brightness: 50
    • type: time.delay
      for: 3 sec
    • type: device.command.ColorAbsolute # v chodbe vice do zluta
      devices:
      • Hallway panel one - Hallway
      • Hallway panel twoo - Hallway
        color:
        name: incandescent
    • type: device.command.ColorAbsolute # nad zachodem do oranzova - dyne
      devices: Bathroom color - Bathroom
      color:
      name: pumpkin
  • starters: # koupelna

device: Bathroom 1 - Bathroom

condition:
    conditions:
    after: sunset+1hour # Adjust offset as needed. Supported units: sec, min, hour
    device: Bathroom 1 - Bathroom

actions:

• type: device.command.BrightnessAbsolute # v koupelne na 20%
      devices:
      • Bathroom 1 - Bathroom
      • Bathroom 2 - Bathroom
      • Bathroom 3 - Bathroom
      • Bathroom 4 - Bathroom
      • Bathroom 5 - Bathroom
        brightness: 20
  • starters: # LED strip nad linkou

device: Kitchen cabinet strips - Kitchen

condition:
    conditions:
    device: Kitchen cabinet strips - Kitchen
    greaterThan: 60

actions:

• type: device.command.BrightnessAbsolute # strips na 1%
      devices:
      • Kitchen cabinet strips - Kitchen
        brightness: 1
  • starters: # LED pod linkou

device: Kitchen desk lights - Kitchen

condition:
    conditions:
    device: Kitchen desk lights - Kitchen

actions:

• type: device.command.BrightnessAbsolute # pod linkou na 1%
      devices:
      • Kitchen desk lights - Kitchen
        brightness: 1
        #- type: device.command.SetVolume # zeslabit zvuk

volumeLevel: 10

devices: myHOME - Living Room

2 Likes

Vzdy rozsvitit znamena - po preruseni napajeni (jedno jakeho druhu) a jeho opetovnem obnoveni se svetlo vzdy rozsviti…
Pouzit vypinac svetla - u toto zarizeni pouzivam fyzicky vypinac a neni nutna zadna dalsi akce po opetovnem nabehu napajeni…
Obnova po vypadku proudu - pokusi se po nabehu napajeni navodit stav svetla do puvodnich hodnot, jako pred prerusenim (pozor - u starsich svetel nemusi plne fungovat, novejsi jsou OK)
Vsechny nejasnosti u tohoto nastaveni bohuzel zpusobuje nestastny preklad do cestiny - v originale je to vcelku jasne :slight_smile:

Zdravím, pořád tam ten rozdil nevidím :frowning: Ale díky za tip, seženu si angilcký návod a snad z něj konečně pochopím, v čem se ty dvě možnosti liší :wink:

1 Like

Zdravím, tak již jsem přešel na DIRIGERU (Díky pyžamové sobotě a slevě v IKEA Family mě přišla jen na 499Kč :slight_smile:

Základní funkčnost ok, nespokojen jsem jen se spoluprací se starším senzorem pohybu, ale zkusím koupit novou verzi senzoru a starý dám s jednou žárovkou bez napojení na DIRIGERU do sklepa.

Přechod z TRADFRI na DIRIGERA chvilku trval (cca 22 žárovek a 13 ovladačů a jeden senzor pohybu), ale nic hrozného. Dokonce to umí připojit více žárovek najednou, když jsou v jenom světle, nebo ovládané jedním spínačem, s TRADFRI jsem musel vypínat blízká světla fyzicky a když bylo více žárovek v jednom světle, tak jsem je povoloval a nechával v kontaktu při párování jen jednu. Aplikace je trochu jiná, ale dá se na ni v pohodě zvyknout. Umí už přístup odkudkoliv, takže když si v práci vzpomenu, jestli jsem všude zhasnul, tak není problém, to zkontrolovat a případně zhasnout :-).
Má i experimentální funkce a zkoušel jsem nastavení teploty a intenzity podle šablony osvětlení, ale ještě to není ono. Nejde si upravit šablonu, např. aby žárovka maximálně svítila na míň než 100%, zlobí to při použití více ovladačů na jednu žárovku nebo na skupinu žárovek (v chodbě 3 ovladače v obýváku 2ovladače). Zdá se mi i nesmyslné nastavení té šablony na ovladače a ne na žárovku nebo skupinu žárovek, takže se ta šablona uplatní jen při rozsvícení ovladačem, ale pak se již světlo nemění a pokud chci, aby to svítilo adekvátně podle hodiny a zvolené šablony, tak světlo musím zhasnout a vypnout (mám většinou starší ovladače, kde je středové tlačítko on/off, zkusím i s novým ovladačem, kde je on krátké stisknutí “+” a off je krátké stisknutí “-”, takže zkusím jen znovu krátce stisknout “+”. Kdyby ta šablona byla aplikovaná přímo na žárovku a v případě, že je žárovka ve stavu “svítit”, tak by se opakovaně (např po 10 minutách) upravovala intenzita a teplota podle zvolené, nejlépe upravitelné šablony a ne jen podle jedné z pevně daných), tak by to bylo daleko lepší…

Jo a z předchozích diskuzí stejně pořád nechápu ty 3 režimy po obnově napájení, teda hlavně rozdíl mezi prvním a třetím, druhý je mi jasný, ale to je detail, nainstaluji si apku na mobil s Anglickým prostředím a kouknu tam, jestli ten rozdíl pochopím :-D, jinak už fakt nevím…

Jo a ještě bych potřeboval, aby se v apce zobrazoval i název zvolené teploty nebo barvy, abych to mohl používat pro hlasové ovládání, stačil by i soupis mimo apku :wink:

2 Likes

Díky za vyčerpávající zkušenost - jo, ty barvy světel bych také uvítal. Nějak se mně je podařilo zobrazit v Google Nest, ale pak už jsem je nenašel. A samozřejmě moje oblíbená barva se špatně nastavuje :slight_smile:

Sláva, už jsem pobral ten 3. režim :slight_smile: Prostě jsem ho na jednom světla zapnul a zkusil jsem, co to dělá a je to prosté :slight_smile: Je to ovládání jen klasickým vypínačem, například když světlo svítí, tak vypínač vypnu a hned zase zapnu a světlo nesvítí, ale je pořád online v aplikaci, když chci rozsvítit, tak znovu vypnu a zapnu a světlo svítí… Takže když vypnou proud a pak ho zase zapnou, tak bude světlo v opačném stavu, než bylo při tom výpadku. To mě nezaujalo, tak zůstávám u prvních 2 režimů (vždy rozsvítit a zachovat předchozí stav), že mám nějaké žárovky offline mě netrápí, aspoň nežerou vůbec nic :wink: Jen když hlasem řeknu např “all lights off”, tak mi to odpoví, že zhasíná 22 světel, ale že jich je 8 offline…

A k šabloně osvětlení a novějším ovladačům: Funguje to, jak jsem si myslel. Ovladačem rozsvítím (krátký stisk “+”) a světla se nastaví podle zvolené šablony a zůstanou tak svítit celou dobu, když je chci znovu upravit podle šablony, tak stačí znovu krátce stisknout “+” na novém ovladači. Na starém se musí stisknou 2x střed, takže se světlo nejprve zhasne a pak znovu rozsvítí s novým nastavením podle šablony… těch starších ovladačů mám 8 + 2 on/off, nové mám 2 + 1 on/off a dokud budou starší fungovat, tak je měnit nebudu…