Jak prodloužit životnost baterie? Známé mýty, ale i fakta

Originál článek publikovaný na: Jak prodloužit životnost baterie? Známé mýty, ale i fakta

Baterie telefonu má omezenou životnost Nesprávným zacházením ji můžete výrazně zkrátit Vyvarujete-li se extrémům, bude vám sloužit déle Pokud měníte telefon s každým novým vlajkovým modelem, vede vás k úvahám o prodloužení životnosti baterie asi jedině altruismus. Chcete, aby nový majitel dostal přístroj v co nejlepším stavu. Jestli si ale telefon necháváte více let, bude…

Hurá, první článek, který říká pravdu - baterii udělká nejlépe to, když budete nabíjet jak se vám zlíbí, kdykoliv. Jen na Mobilmanii neustále ti hlupáci tlačí 20-80%, takže defacto máte z baterie jen 60% kapacity. Totální nesmysl. Ve skutečnosti i když jedete 5% - 100%, tak nabíjíte 15%-95% reálné fyzické kapacity, do extrému vás elektronika nepustí nikdy.

V dnešní době je nejspíše jediný možný způsob jak si baterii opravdu zničit - používáním bezdrátového nabíjení v levných autech, které nemají větranou Qi přihrádku. Mobil pak už opravdu nehezky peče a nabíjí se stěží 5W, jak nejde uchladit.

Já bych si nedovolil kolegy z jiných redakcí nazývat hlupáky, ale jinak mám radost, že se článek líbil :slightly_smiling_face:

K článku mě napadají různé úvahy.

1. Byť je zcela logické, že extrémy škodí, stále jsem nikdy nečetl věrohodnou studii, která potvrzuje, že pomalé a rychlé nabíjení škodí. Osobně nabíjím přes noc nabíječkou o výkonu 2,5 W, takže nabíjím i 8 hodin a baterie má trvale teplotu pod 30 stupňů Celsia (na displeji mám na to widget).

2. Pokud je zahřívání během nabíjení až takový problém, tak by od bezdrátového a rychlého nabíjení bylo dobré odrazovat a ne ho stále propagovat.

3. Co se týče těch hodnot, tak jsem se nikdy nikde nedočetl, zda je lepší nabíjet od 60 do 100 % nebo od 30 do 100 %. Nebo je to jedno?

4. Ohledně té dvojkoruny je to zajímavý nápad, ale myslím, že drtivá většina uživatelů si z více důvodů raději po 2-3 letech kupuje nový mobil, takže baterii ani nestihne “oddělat”. :slight_smile:

Na základě jakých údajů vznikl článek ?
Je to z přečtení manuálu, vlastní domněnky / nějaké zkušenosti / testu, … ?
Prosím o zdroj

Omlouvám se, pokud to z článku nebylo dostatečně patrné, ale můj názor podložený dlouholetými zkušenostmi je ten, že pokud se vyvaruješ zmíněných extrémů, nemá smysl to řešit a naopak nabíjet, jak se to hodí tobě. Já se s tím nepářu a telefony prodávám s čistým svědomím dobrým kamarádům a na baterii ani na nic jiného si nikdy nikdo nestěžoval.
Zahřívání je problém, pokud to přeženeš. Bezdrátové nabíjení jsem zmínil spíš pro zajímavost a jako doplněk k úvaze, jestli je horší nabíjet rychle a krátce nebo pomalu a dlouho.
A závěr je vlastně přesně ten, ke kterému jsem chtěl dojít: drtivé většině lidí telefon morálně baterii nepřežije. Já třeba nechával měnit baterii dceři u Galaxy S10e (nechtěla nový telefon, i když jsem jí ho nabízel) a po pár měsících stejně uznala, že ta S22, kterou jsem jí koupil, je o hodně lepší.

Doplnil jsem na konec článku. Zdroj je jak píšeš, kombinace zkušeností (viz moje předchozí odpověď Jirkovi), dále jsem jeden z těch, kteří čtou návody. A dost mně dalo období, kdy jsem lítal s dronem. Tam je starost o kondici baterie na úplně jiné úrovni než u mobilu - když prudce poklesne proud 30 metrů nad zemí, není to levná záležitost.