Český paradox: Elektronický podpis používá většina z nás, ale nevěříme mu

Originál článek publikovaný na: Český paradox: Elektronický podpis používá většina z nás, ale nevěříme mu

Reklama Elektronický podpis se stává na mnoha místech standardem Podle posledního průzkumu už ho využilo 77 % Čechů Paradoxem je, že polovina lidí nevěří v jeho bezpečnost Podpis je podpis. Jakmile vezmeme do ruky propisku a dáme na nějaký dokument svou parafu, je to nezpochybnitelné. Elektronický podpis proti tomu působí skoro až směšně. Tedy pro…

Nikdy jsem žádný elektronický podpis neudělal jen na papír a doufám že tak bude ještě dlouho :blush:

Jsou situace, kdy jiný podpis než elektronický firma ani nenabízí.

Už se mi stalo, že jinou možnost než elektronicky se podepsat mi ani nenabídli. Nevýhodu vidím v tom, že takový podpis jde upravit nebo smazat (i když tvrdí, že to nejde). Zatímco od podpisu na papír mám kopii, kterou si můžu odnést. To působí jako větší jistota.

1 Líbí se

Podme se opět pobavit dvěma tydyty co se k tomu zase vyjádřili.

Naštěstí to nikde po mně nechtěli

Ano el. podpis je možné změnit nebo smazat. Ovšem v takovém případě se stane dokument nedůvěryhodný, protože oproti originálu došlo ke změně. Pouze za předpokladu, že se jedná o oprávněnou činnost, jakože prodloužení platnosti. Originál s podpisem byste měl mít i Vy. Jedině tak docílíte, že nikdo jiný s dokumentem pak nebude manipulovat a můžete doložit, že máte ověřený originál. Tak jako u ručního, tak i zde u elektronického jde pouze a jen o důvěru. I u ručního musí být důvěra, že podpis pochází od skutečného člověka a není falšovaný nebo nějak upravený.
Certifikát podpisu musí vydat ověřená důvěryhodná autorita, která ověří, že podpis vlastní jen daná osoba, která má oprávnění podepisovat. Tím je zamezeno, že někdo jiný může dokument zmanipulovat. Pokud se někdo jiný vydává za Vás a může se podepsat podpisem, pak došlo k narušení bezpečnosti. Většinou ze strany samotného uživatele, který neohlídal klíč. Ze strany CA by muselo dojít k fatálnímu selhání a pro CA to znamená ztrátu důvěry.

Ale mám pocit, že píšete o něčem úplně jiném. O podpisu na elektronickém tabletu. To není to, o čem se tady bavíme. Taková čmárance není elektronickým podpisem. Je to jen způsob jak ruční podpis dostat do elektronického dokumentu. V takovém případě pak požadujte originál/kopii. Jinak i tohle je o důvěře, že někomu cizímu dáváte podpis, který může popravdě zneužít.

Téma je o důvěře, kterou máme nebo nemáme. Vyplývá to přímo z nadpisu.

Jasně. Ale píšete to stylem, že elektronický podpis je méně důvěryhodný než ruční podpis. Což až tak není pravda. Ale chápu. Je to něco, co člověk úplně nezná, neví, jak to funguje. Tím spíše přejímá fakta, která jsou zkreslená nebo bez ověření. Pak se nedivme, že k tomu lidi nemají důvěru, i když k tomu není žádný důvod.

1 Líbí se

Důvěra či nedůvěra není o faktech, ale o pocitech. Tak to máme skoro u všeho všichni. :slight_smile:

1 Líbí se