Češi, stahujte! Samsung uvolnil One UI 6.1.1 pro Galaxy S24

Originál článek publikovaný na: Češi, stahujte! Samsung právě uvolnil One UI 6.1.1

Samsung zahájil distribuci významné aktualizace řady Galaxy S24 One UI 6.1.1 byla nejprve dostupná v Koreji Nyní se nabízí ke stažení už i v Česku Jak už jsme psali minulý týden, Samsung zahájil distribuci velké aktualizace své nadstavby One UI 6.1.1 a je ke stažení už i v Česku. Přestože změna na posledním místě číselného…

Až na to že je to pořád 6.1 :person_shrugging:

Je a není, hlásí se to opravdu jako 6.1, to přiznávám a sypu si popel na hlavu, ale je to vlastně 6.1.1, akorát že tohle označení je vyhrazené pro skládačky. A možná jako alibismus, protože se zdá, že všechny ty řeči o vylepšení byly jen plané sliby…

To nejdůležitější a pro mě jediné podstatné se nekoná – vylepšení focení. Post processing se stále nedá vypnout a změna optimalizace mezi maximem a minimem stále nemá žádný viditelný efekt. Z foťáku tak stále lezou některé fotky totálně domršené, „překreslené“ zcela mimo realitu a často s hnusnými barvami. Jasná a krásně modrá obloha je stále největší výzvou, kterou tento mobil prostě absolutně nezvládá, a i mnohé nejlevnější mobily či několik let staré vlajky (např. S5) dělají za slunného dne mnohem hezčí a hlavně věrnější fotky.

Ohledně focení čím dál víc lituji upgradu ze S23 Ultra, který dělal o několik tříd hezčí fotky. Nedokresloval všechno tak příšerně moc a tedy fotky nemršil jak v dokreslení neexistujících detailů a potlačení těch reálných, nesmyslném doostření, tak barvách. Z S24 Ultra totiž občas fotky vypadají jako po nechtěném použití nějakého až přes čáru hodně uměleckého filtru.
Z optického 10x zoomu (a digitálního až 30x) byly fotky u starého modelu taky mnohem lepší, hezčí a hlavně detailnější.
Ano, pokud přehlédneme často nereálné a občas až hnusné barvy, tak S24 Ultra dělá hezčí fotky při použití 5x optického zoomu, ale to je jediné vylepšení oproti S23 Ultra. Většina AI funkcí mi přijde k běžnému používání k ničemu – zde jen občas používám kontrolu textu na chyby a samozřejmě circle to search. Toto ovšem má i S23 Ultra, a jistě brzy dostane i ty další mnohé z UI 6.1.1.
Jedinou reálnou výhodou a pro mě zásadním vylepšením tak zůstává konečně plochý displej bez těch otravných nepraktických zakulacených bočních stran. Novější procesor je asi také výhodou, ač v praxi vůbec nepoznám. Jinak je pro mě kvůli softwarově domršeným foťákům S24 Ultra spíš downgrade z mé původní S23 Ultra. Doufejme, že UI 7 konečně to focení vyřeší a dostane aspoň na úroveň loňského modelu.

Napadá mě, jak máš nastavení inteligentní vylepšení? Pokud na maximum, sniž to, právě tohle to dělá. Ale jinak souhlasím s výtkami, je tam hodně věcí ke zlepšení a tato aktualizace to opět nebyla. Ale zrovna ony syté barvy jsou u S24 Ultra poněkud zkrocené, aspoň mně se zdá…

1 Like

Ano, mám optimalizaci na minimum, ale oproti maximu toto nastavení neprovádí žádnou viditelnou změnu. Včera jsem kvůli naději vkládané do té nové aktualizace vyběhl do botanické zahrady a za krásného slunečného počasí jsem hodiny zkoušel veškerá nastavení, ale solidního vysledku, ani znatelné změny, jsem nedosáhl. Aktualizace na UI 6.1.1 (6.1) toto teda opět vůbec neřeší.
Přečetl jsem ohledně toho hodně diskuzí a na stejný problém si stěžuje spousta majitelů S24 Ultra. Je to takové veřejné tajemství a divím se, že o tom ještě nikdo nenapsal článek a v recenzích fotky z tohoto top mobilu od Samsungu každý jen vychvaluje, případně lehce zmíní mírnou nepřesnost barev. Zkoušel jsem samozřejmě i několik doporučených tipů, jak to vylepšit, včetně různých nastavení v Camera Assistant, jako například vypnout Auto HDR, Adaptive pixel… ale nic reálně nepomohlo. Zajímavé je, že v náhledu fotka vypadá skvěle, stejně tak v galerii hned po vyfocení ještě chvili během kolečka zpracování úprav. Jakmile se úpravy dokončí tak je ta fotka úplně jiná a dost domršená. HW to teda zvládá skvěle, ale následný post processing je katastrofa.

Jinak na displeji mobilu a bez zvětšování ty fotky vypadají jakž takž v pořádku, ale při zobrazení na velkém (a samozřejmě kvalitním) monitoru nebo při zvětšení a výřezech je to často katastrofa. Takhle to bohužel ta “inteligence” mrší i v Camera RAW, a jediné nepohodlné a hlavně neúplné řešení je používat Pro režim, který ale není vhodný do mnoha situací. O takovém HDR, třeba u okna nebo ve stínu, si člověk v Pro režimu může jen zdát. Přitom S23 Ultra ve stejných situacích s totožným nastavením dokázala udělat úžasné fotky.