Originál článek publikovaný na: 10 důvodů, proč byste měli používat navigaci Waze a 2 důvody, proč ne
Existuje celá řada důvodů a praktických argumentů, proč byste měli při řízení auta používat navigaci Waze i vy, pokud tak již nyní nečiníte.
Dlouho jsem podle Waze jezdil i známé cesty do práce - kdo zná Brno, ví. Jenže poslední dobou mě několikrát navedlo do zákazu vjezdu. Že by editoři už nestačili tempu, které udává největší vesnice ČR?
Přednosti Waze jsou bez debat jasné. Včetně zkušeností, že jsem ji neposlechl a pak stojící v koloně litoval. Přesto ve většině případech sáhnu po (větší) jistotě v podobě Google Maps a to z jednoduchého důvodu. Waze mi častěji (zhruba v 10% používání)padá.
Než mi začnete radit ať si preinstaluju nebo koupím nový mobil atp., tak musím říct, že tahle má zkušenost se táhne napříč lety. Co si pamatuji tak určitě na telefonu Samsung Galaxy S7 (2016), Galaxy Note10+ a bohužel i teď na Galaxy S24 Ultra včetně nového auta s AA.
Prostě aplikace buď spadne, zamrzne a nově u AA ztrácí mapové podklady, takže mám místo mapy jen šedé pole.
Takže, pokud jedu trasu, kterou znám a chci se jen vyhnout dočasným výlukám a hustému provozu, použiji Waze, ale pokud jedu do neznámá volím Google Mapy. Prostě v mých očích je Waze méně spolehlivá, byť má lepší funkce.
Taky se mi stalo, že mě navigace (nevím jestli Google Mapy nebo Waze) vedla v centru Brna do ulice, do které bránili vjezd sloupky
Asi je to problém, kdy déle trvá, než se nějaká fyzická změna v mapě projeví
Nebo mě Google Mapy vedli při objížďce zkratkou (mimo vyznačeno objížďku) v jejíž polovině jsem narazil na zákaz vjezdu bez povolení MěÚ obce
To se mě pak i aplikace zeptala, proč jsem se vracel a i když jsem podal report, navigovala tou trasou dál po celou dobu uzavírky.
Přitom jako průvodce na Google Mapách mám už nějakou váhu a mé případné změny se aplikují už rychleji, ale tady to šlo asi na jiný “stůl”.
Waze používám již hodně dlouho, asi tak podobně dlouho jako autor. A nikdy mě nezklamala. Jednou jsem slyšel jak je navigace od Googlu skvělá tak jsem jí vyzkoušel a google mě během minuty zavedl do 3 různých zákazů. Jednou jsem doručoval zásilku v jedné firmě a použil google mapy na zkoušku, google mě zavedl do zákazu přes nějakou horu do domu kde se dalo normálně přijet z hlavní cesty a já jelikož jsem si myslel, že adresa bude někde na vrcholu hory, tak jsem jel podle navigace po nezpevněné a nebezpečné cestě, tak jsem si řekl a dost, už google nechci a vrátil jsem se ihned k waze. Pár věcí co bych waze vytknul je vyhledávání adres. Google mapy to maji přehlednější a i díky satelitnímu pohledu se lépe v mapě hledá. Dále taková drobnost, při vjeti do tunelu se google mapy změní na tmavý motiv, uvítal bych to i u waze.
@Bady44 Naprosto stejná zkušenost. Když po mě Mapy Google chtěly, abych pokračoval po chodníku, tak jsem je vypnul a už nikdy nezapnul.
Fandím Google maps, fungují skvěle, žádný problém nikdy nebyl.A to 3D zobrazení je super Do ciziny ještě dávám na sklo Garmin . Ten je super a funguje precizně.
Naprostý souhlas s recenzí. Waze je super, jen jí musí uživatel opravdu důvěřovat a jet přesně podle ní. Jednou mě na dálnici překvapila hláška, abych z ní sjel, a než jsem si to rozmyslel, přejel jsem sjezd a skončil v dlouhé koloně. Takže poučen jí důvěřuji a užívám si někdy netradičních, ale o to zajímavějších cest. Ale jak tu už někdo zmínil, i mně začala aplikace běžící na Androidu v Pixelu během cesty padat, což se ještě loni nestávalo.
Přidal bych se k některým názorům výše, totiž že Waze je parádní navigace na denní použití v místech známých, ale při cestách do zahraničí (nejen) umí pozlobit. Padá, ruší se synchronizace se serverem a pak třeba půl hodiny nejde zapnout, což je parádní věc, pokud jste někde, kde to opravdu neznáte a neumíte ani přečíst cedule (ano, kdo hádal Maďarsko, hádal správně), nebo navigace v pruzích je oproti google mapám dost špatná.
Ale na známých trasách vychytávat policejní hlídky a nenadálé komplikace, na to je super, o tom žádná.
No, zrovna v Maďarsku mě Waze vedlo po naprosto šílených cestach, kde jsem si poškrábal auto , i když vedle byla široká zpevněná cesta, která vedla skoto rovně. Prostě na ne úplně běžné cíle není vhodná.
Ale jinak používám a na 90% spokojenost
Editoři mapy zpracují Váš požadavek na úpravu mapy během pár hodin, až pár dnů, záleží na ročním období, v zimě nás u toho sedí každý večer až 5 -6, v létě je mnoho jiných aktivit mimo PC, dovolenky atd… Ale buď jak buď, tempo editorům udávají samotní Wazeři, tedy uživatelé Waze… Nahlaste co vás překvapilo, či co se v mapě neshoduje se skutečností, Editor to zapracuje a za den je to ve Wejzu
Nesouvisí to asi s Maďarskem - pokud jsou dva segmenty těsně u sebe, GPS modul může přilepit telefon na jeden z nich… Waze pak podle toho jede, neboť nemá nic, co by dělalo GPS polohu… Tuto čerpá z vašeho telefonu.
Kdysi jsem porovnával waze s google a apple navigací. Waze jediný našel nezacpanou cestu, google o žádné zácpě netušil a apple mě z jediné nezacpane cesty vyháněl, protože tam měl starou zácpu z rána.
Problém je ale v cizině, jakmile užívá waze lokálně málo lidí, tak o zácpách také neví.
Ohledně posílání do kolon: někdy může být menší kolona rychlejší než delší objížďka.
dříve jsem často mel v autě zaplé 3 navigace současně, Waze, Google a pevnou navigaci v autě a průběžně porovnával. Ta v autě fungovala i s provozem dobře jen v Německu, Google i Waze se často rozcházeli ale nebylo jednoznačné která je lepší. Waze je v Německu zakázané. Google se zhoršil, dřív mě na zácpu upozornil a objel ji. Dnes se objizdka hned ucpe protože už Google moc lidí používá. A na turistiku jedine Mapy. cz
Ještě by mohla umět navigovat přes několik vlastních průjezdních bodů, jeden je opravdu málo. Nebo alespoň si v PC trasu vytvořit a poslat ji do telefonu,jako to umí Google
Waze je nevhodný při malém balíčku dat? A konkrétně? Vždyť ty navigace moc neberou, ne? Někdo mi říkal, že zapnutá navigace bere jen kolem 10 MB na každých 100 km. To mi přijde v pohodě.
Waze jsem používal až do poloviny února tohoto roku, kdy jsem si pořídil nový Hyundai Kona electric (2. generace) a začal jsem používat vestavěnou navigaci z auta (založenou na mapách Here). Důvodem bylo hlavně zobrazení nabíječek a online komunikace s nimi a také přidat nabíječku do trasy na tři tapnutí na displej. Pokud jde o elektromobilitu, tak je Waze ještě poněkud pozadu. Co se týče plánování tras, tak je vestavěná autonavigace dost podobná Waze - také upozorní na kolony a občas se jim dovede i vyhnout.