Já píši o desítkách let staré hudbě, Terminátor je 40 let starý. Spousta věcí už teď není k dohledání, protože něčí autorská práva. Tolik jenom k ignoraci argumentů uživatele.
Udělám ďáblova advokáta a rovnou si to vyvrátím:
Když tvůrce dělá tu kalkulaci, musí do toho zahrnout i ty parazitní konzumenty. Tzn. pokud si odhadne, že bude mít návštěvnost x a z toho bude 40 % s adblockem, musí počítat pouze s 0.6x.
A teď to vyvrácení: řešení vypadá snadné, a to zvýšení příjmu z jednoho návštěvníka. To může udělat buď zobrazením žádosti o podporu, za kterou mu většina vynadá a nebo větší intenzitou reklamy. Jenže tím odradí část konzumentů, kteří na web raději nebudou chodit a jinou část zase motivuje k nasazení adblocku. Tím pádem se dostane do situace, kdy má na webu ještě víc reklamy, ale reálný souhrnný příjem stejný, ne-li nižší.
Ve finále lidé s adblockem vlastně poškozují ty bez adblocku, protože kvůli nim musí konzumovat větší množství reklamy. Stejně jako je jízdné v MHD dražší kvůli lidem, kteří jezdí načerno.
Naprostý souhlas Libore. Ano, do značné míry se dají tyto “pirátské ztráty” do kalkulace zahrnout. Souhlasím.
Pokud ale žijeme ve velmi rychle se vyvíjející digitální době, kdy se významné změny dějí velmi rychle po sobě, tak se jejich “negativní” vliv téměř odhadnout nedá . Čili ani kompenzovat.
Nemyslím, že by tzv pirátství mělo velký dopad na tvůrce. To už je pryč. Tak si holt producent nepostaví další věžičku na dalším baráku.
Spíš se ptám, kde je ochrana zákazníka? Co si koupil CD nebo DVD v dobré víře, že vydrží když ne 50 nebo 75 let po smrti autora, tak alespoň do smrti jeho.
Kdo zkusil nějaké CD nebo DVD přehrát po cca 10 letech? To nelze. Nosič oslepl nebo nevím jak to jinak nazvat. A s každým rokem i na přehrávání na lepších a lepších přehrávačích umírá více a více CD a DVD. S BD to bude stejné.
Takže pokud už jsem jednou zaplatil za něčí duševní vlastnictví a výrobek šel do kopru, měl bych platit znova za duševní vlastnictví, když ale vlastník šetřil natolik, že mi výrobek nevydrží?
Mě vychází, že to byla jen snaha o zisk a nyní jen úmyslně poškozuje zákazníky. Byl si vědom, že životnost CD, DVD nebo BD je omezená. Poškodil tím zákazníka.
Gramodeska oproti tomu hraje i teď ačkoliv je 50 let stará. A sakra dobře…
Je potřeba se na to dívat z obou stran nezaujatě.
Aha už ti rozumím. Poprvé jsem tě nepochopil sorry. To co popisuješ se mi v dnešní době, vlastně ještě snad asi nikdy nestalo. Zmíněný Terminátor je třeba na YouTube https://www.youtube.com/playlist?list=PLfzW_wEeYxk76g6wdH-02u1h5XW7RIdqG
Jo, tohle je hezký příklad. Kdybych byl na tvém místě vlastně bych nevěděl jak se na to dívat . Zdali tak, že jsem si “písničku” kupoval i s nosičem a byl si vědom její životnosti a pak je OK, že nevydrží. Nebo si toho nebyl vědom a teď se cítím podvedený.
Otázkou je zdali samotní producenti věděli kolik je reálná živostnost prodávaných nosičů, když to neměli možnost otestovat v praxi.
Nedávno jsem četl, že myslim Warn## Bros měli průser, že jejich nosiče odešly ještě dřív. Pak sháněli kopie nebo posílali lidem peníze, protože už master DVD neměli. Nebylo z čeho lisovat.
Kniha, obraz na zdi, gramodeska, pokud se k tomu chováme slušně, tak vydrží.
Vydrží netflix? Vydrží jak dlouho?
Steam? Koupil jsem si tam hru a teď už tam není.
Tak kde je ochrana koncového zákazníka?
Co mi ji jiného zbývá, než pak stahovat a nemám s tím nejmenší problém. Za všechny stažené filmy a hry už jsem jednou zaplatil.
Tohle vnímám také jako problém. Pořád do nás hustili, že platíme za duševní vlastnictví, ale když jsem si to CD poškrábal, nešlo zaplatit třeba jen 100 Kč z nové, musel jsem to platit celé znova. Tady souhlasím, že to je podraz.
Jenže to je taky už stará věc, kdo dnes kupuje CD? Navíc teda lisovaná co vím problémy nemají… Není problém spíš v přehrávači?
Ale k té věžičce, my se nebavíme jen o producentech…
Jo, to je problém předplatného. Určitě neříkám, že mince má jen jednu stranu. Mně také docela vadí, že platím měsíčně za Spotify a zatím to vychází docela dobře, ale pokud se dožiju důchodu, už si nebudu moct tyhle všechny výdaje a najednou zjistím, že nic nemám. Řešením ale není pirátit, ale lobovat za změny.
Výborně. Napsal jste to přesně. Lobovat nebo spíš už bojovat za změny.
V první řadě. Ochrana zákazníka.
Aby si opravdu platil to, co mu vydrží.
Začínáme si zvykat platit za všechno. Za vyhřívané sedačky v autech, i když to tam z výroby je, za měsíční paušál. Že to někdo na dálku aktivuje.
Zvykame si platit za články, které když dočteme do konce, tak zjistíme, že to vlastně za nic nestálo, že už jsme to někde dřív četli třeba v angličtině a je to hromady času staré.
Zvykli jsme si platit znova a dokola za hudbu, co jsme už jednou koupili. Za filmy, co už jsme viděli a po letech je chceme vidět znova. Jenomže už to nejde, nosič odešel ač ho udržujeme jak oko v hlavě.
Za hry, co jsme si koupili v roce 98 a ted díky steam decku si je můžeme zahrát znova. Za další platbu. Proč.
Copak musím platit dokola za to stejné bez přidané hodnoty? Zaplatit rohlík, co jsem jednou snědl, tak popáté?
Nakonec za vzduch, co dýchám? Stůjme na Zemi.
A jak si můžeme rozumět, když se nepodíváš ani na původní odkaz. Terminátor - 3x nadabován
Tak si stáhneš Spotube a bude ti to muset stačit.
Trochu jste pominul typ adblocku,který používám.Jedná se o AdBlockPlus,který opravdu neagresivní reklamu nechává napokoji a může být výhrou pro obě strany.
Jelikož navštěvuju spousty různých stránek a ABP je zapnutý trvale,tak to s tím příkladem bude těžší.Kdysi jsem ABP právě našel jen kvůli jedné reklamě.Na mobilu je to tuším Forum24,kde se spouští jakási videoreklama.Kolik stojí balíčky dat,speciálně u našich operátorů,asi víte.
Vámi uváděná pravidla IAB neplatí všude(v reklamě je šmejdů nejvíc) a chrome nepoužívám.Používám Vivaldi.
Já mám na mysli těmi pravidly,že reklama musí být naprosto jasně označená,nemaskovat se jako ovládací prvek např.a mít součinnost jen a pouze s danou stránkou a ne jak na mobilu,kde se snaží blokovat ovládání mobilu.Chápu,že když si pustím youtube,tak tam bude vcelku logicky videoreklama a nijak mi to nevadí.Očekávám ji a nesnaží se mi zablokovat cokoliv jiného.Stejně tak s neagresivní reklamou na stránkách nemám problém,běžně ji vidím.Např.na TOP recepty jsem narazil na lumpárnu,kde vyskočila reklama přes celý display a do toho příchozí hovor,kdy jsem neviděl kdo volá protože reklama a skončilo to nuceným restartem mobilu.Stalo se to už před časem(Redmi Note 9 Pro),ale zařízení je moje a žádná reklama mi nebude NIJAK blokovat jeho se stránkou nesouvisející funkce.Naštěstí potom,co jsem jim o tom napsal,ukončili spolupráci s touhle šmejdskou reklamkou.
Takže vidíte,že s reklamou nemám zas takový problém,jak se domníváte,jen s její obtěžující a agresivní formou a přesně to AdBlockPlus řeší.Mimochodem,vestavěný blokátor ve Vivaldi mám vypnutý.Právě proto,že narozdíl od ABP,blokuje všechny reklamy.
A jak píšu,navštěvuju spousty různých stránek a netuším,kde a co číhá.Vaše řešení je bohužel platné,jen pro opakovaně navštěvované stránky.
A jak tady píší další uživatelé. Dabing.
Zase autorská práva.
Slyšel jste Jméno růže bez dabingu pana Brabce? Je to hrůza. Byly 3 dabingy toho filmu.
Dostáváme se teď místo pirátství do sféry sběratelství.
A tom všem to je. Pana Brabce nic nenahradí.
Byl to skvělý herec a měl nádherný hlas. Čest jeho památce.
Zkus třeba s vypnutým AdBlock Plus navštívit náš web www.SvetAndroida.cz a schválně jestli tam někde najdeš agresivní reklamu? Pokud ano, udělej prosím screenshot a pošli ho sem.
A hádej co AdBlock plus, který dle tvého přesvědčení blokuje jen “agresivní reklamu” blokuje na Svět Androida, jakoukoliv reklamu . A aby to nebylo málo, po druhém kliknutí na obsah na webu Svět Androida mi to otevřelo nové okno s výzvou zaplať. No tohle není dlouhodobě udržitelný model internetového obsahu.
Nemusím, není tam.Jsou tam jen 2(na PC) mezi články, samozřejmě podle mého posledního hledání.Jsem v práci na mobilu,kde jich je víc,takže si jen pamatuju,co včera na PC bylo(Gymbeam a ještě cosi)
O tom problému ABP vím, někdy pustí agresivní reklamu, někdy zas zablokuje něco,co nemá.Vy a ještě další slušné 4 weby máte udělenou výjimku.Většinou ale funguje správně.A opět, nebýt agresivity reklamáků,fungoval by lépe.Nebo ještě lépe,nebyl by vůbec zapotřebí.
Výzva k zaplacení ABP se ukáže asi jen jednou, poprvé,pak už ne.
No a “slušné” weby skončí, protože ty neslušné dávají uživatelům motivaci (a AdBlocky zase nástroje) plošně pirátit. Bohužel.
Za tu výjimku na Svět Androida díky, bohužel tohle udělá 10 lidí z tisíce, to není řešení, i když potěší.
Vím, plně chápu vaši situaci.Ta situace není dobrá ani pro provozovatele ani uživatele.Rád bych jen zdůraznil, že tenhle problém způsobila agresivita reklamáků, před pár lety nebyl blokátor zapotřebí.Důkazem budiž vestavěné blokátory v prohlížečích, dřív nic takového nebylo a nikdo po tom nevolal.Jsem na internetu od jeho počátků a nikdy nebyl potřeba,vyjma stránek s pochybným obsahem ale tam se dalo využít vaše řešení-nechodit tam.
Velkým problémem je, že spousta uživatelů blokuje reklamu bez ohledů,dokonce berou blokaci jako svatou povinnost.Opět, způsobila to agresivita reklamáků ale to je neomlouvá.
Doufejme, že slušné weby nezmizí a naopak,nenažranci s agresivní reklamou vymizí.Situace se u reklam zlepšuje,sice nechutně pomalu,ale zlepšuje.
Co by bylo zajímavé řešení,je předplatné na způsob Spotify.Není totiž dost dobře možné,platit za všechny weby, které člověk navštíví, některé i neúmyslně.Prostě jedna agentura by zastřešovala všechny zpravodajské weby,ta by vybírala a následně rozdělovala předplatné.A problém reklamy a blokátorů by byl rázem minulostí.Ani jedno už by nebylo potřeba.
Nic není jen černobílé. Zkusili jste si někdy přečíst ty malinká písmenka když si kupujete třeba hru? Právní podmínky? Já ano. V dávných dobách jsem si koupil hru Duke Nukem na Playstation 1. Dle právních podmínek, hra i nosič na kterém byla, stále patřila Sony. Vy jste si hru v podstatě “půjčili” a nebylo povoleno nejen její kopírování, ale ani následný prodej někomu jinému.
Co se týče Adblockeru, vždyť současný stav si zavinily redakce samy ve své nenažranosti a honbě za ziskem. V situaci, kdy je čitelných cca 20% stránky a zbylých 80% je pokryto reklamou, mi přijde že si o Adblock webová redakce přímo říká. Čest vyjimkám.
A co se pirátství týče. Vezměte si třeba Netflix. Platím si nejvyšší paušál. Ale chci se podívat na film, který v mém regionu není dostupný. Co udělám? Stáhnu si ho bez nejmenších výčitek.
Je to pirátství? Poškozuji tím někoho? Film na platformě kterou si platím je tak jako tak, akorát že z nějakých důvodů film zkrátka v mém regionu nemá žádná ze služeb. Tohle, spolu s fragmentací trhu ke které dochází místo slučování je důvod, proč pirátství nezmizí.
Tak si na kupované věci dávejte pozor, ne?