Velká změna: Xiaomi zavádí přísná pravidla pro modifikace telefonů

Originál článek publikovaný na: Vlastníte Xiaomi? Firma zavádí nová pravidla, fanoušci jsou zklamaní

Reklama Xiaomi výrazně zpřísňuje podmínky pro odemykání bootloaderu Nová pravidla omezují uživatele na jeden telefon na účet Celý proces musí proběhnout do 14 dnů od schválení Xiaomi od začátku roku 2025 významně upravuje pravidla pro odemykání bootloaderu u svých telefonů. Čínský výrobce zpřísňuje podmínky a zavádí několik omezení, která výrazně zkomplikují život nadšencům alternativních ROM…

Zrůdný komunistický systém, kde potřebuje mít bolševik pěkně všechny pod kontrolou. Že mi ruce neupadly, když jsem dával xiaomi14 do košíku. No, já ještě nakonec v HyperOS1 odemčení BL stihnul. Ale přetvořit telefon k obrazu svému bylo tak zdlouhavé, že se mi vůbec nechce jít na HyperOS2. V tomhle zlaté Pixely. Svobodná volba uživatele(zatím, …ale taky přivírají vrátka).

Každý to chce jinak mě třeba miui vyhovuje nevidím důvod proč bych měl něco měnit, stačí vypnout MSA a nejsou žádné reklamy atd

Reklamy neřeším, žádné v Xiaomi (Miuicz) nevidím. Vadi mi třeba smartlock, ktere funguje pouze s Xiaomi zařízení, vadí mi například nepodpora ovládání gesty v launcherech jiných vývojářu. Vadí mi neuvěřitelná složitost udělovani práv aplikacím na různých místech. Než zajistim, aby aplikace fungovala bez jakékoliv optimalizace, tak to chce spousty pátrání. Třeba jen přidat standardní widget aplikace na obrazovku je zvláštní. Proč takové nepřehledné omalovánky a než najdu na idku instalovamych aplikaci, tak to tak musím scrolovat a scrolovat ? Neumí v HyperOS1 kopírovat text z obrázků z náhledu muktitaskingu. Funkce, na kterou jsem si například v Pixelu velice navykl. U HyperOS2 už to možná vyřešili.

Mám tu v šuplíku Redmi 7A a už tam to byl opruz, protože třeba email alias @proton.me jako platnou adresu neakceptuje k vytvoření účtu. Jak píše Franta, nastavení všemožně rozházené, hned jsem si vzpomněl na mix Win Ovládací panely vs. nastavení ve Win11. A to je tam jenom Android a MIUI.

“Zpřísnění podmínek odráží klesající zájem o komunitní úpravy systému. Zatímco dříve byly vlastní ROM velmi populární, dnes už většině uživatelů stačí originální systém, který je mimochodem velmi dobrý.” - A o bloatware ani slovo. Xiaomi Debloater, UAD, Xiaomi Tools, MIUI Debloater a patrně ještě další, takový nezájem komunity bych si nechal leckde líbit :wink:

Tak ovládání gesty už snad měl redmi 4 a widget jde také jednoduše jen se podrží prst díl na úvodní obrazovce a pak se najde aplikace kterou chcete, Smart lock to ani nevím co je :slightly_smiling_face: Y kopírování textu z obrázku js nikdy nepotřeboval a pokud jo tak jsem to opsal takže žádný problém nevidím je to u každého člověka jiné záleží co požaduje od mobilu

Kopírování textu z obrázku ale znamená také kopírování textu z pdf, které nejsou klasicky kopirovatelne. (nevím jak to lépe vyjádřit), není to tisk do pdf, ale sken fyzického listu. Mně takto chodí objednávky, se kterou se nedá v Xiaomi dále pracovat. Ale hodí se to i jindy. Kdybys viděl jak fungují widget například u Pixelu a jinde, tak bys neříkal takové blbosti. Ano, u Miui(jako jinde) podržíš prst na obrazovce a vyjede menu widgetu. Na moji nedriv nepotřebný “blbosti” a až dole další odkaz na nainstalované aplikace. Dalsi klik a pak vybírám teprve potřebný widget. Jenže u normálních nadstaveb po vstupu do volby widgetu se otevřou náhledy dostupných widgetu dle aplikací seřazené dle abecedy. Jasne, přehledné a rychle. K tomu homescreen v Xiaomi louncher bych řekl ještě drobnost. Možná moje nevědomost. Na první stránce mám jen jednoduchý Google widget (ať glance) a na dalších dvou stránkách zástupce. Omylem jsem si odstranil widget a tím se mi smazala první stránka, která je protože zůstala prázdná a z druhé stránky se stala první. Dostat to do původní podoby znamenalo vytvořit novy list s požadovaný widgetem a všechny aplikace popřesouvat, protože práce s okny louncher jdou jen ve volbě výchozí, ale už nemůžu listy přesouvat včetně zástupu jako celek. Hned bych si dal alespoň Nova launcher, ale to zase nemůžu mít gesta.

Google Smartlock je, ze třeba v autě, když se k telefonu připojí handsfree, tak telefon zůstane odemčeny. Bohužel ne s telefonem Xiaomi. Leda by handsfree bylo Xiaomi.

Kliknu na widget a jsem na seznamu widgetu 2 kliknutí nic složitého. Xiaomi 10 5G

Mobil občas připojuji k handsfree v autě ale když řídím tak mě vůbec nezajímá jestli je odemčeny hlavně že můžu volat nebo že se mi dovolají

Souhlasí, ale pak jsou další dvě karty nahoře, pod tím mi Xiaomi nabízí čističe, galerie obrázků, svoje počasí a tunu dalšího balastu a až dole položka nainstalované aplikace. Další klik a ještě místo rovnou abecedniho seznamu(vertikálně instalované aplikace, horizontálně náhled widgetů) musím aplikaci rozkliknout a teprve vidím jednotlivé widgety. Chce to vidět jiný systém.

Smartlock někdo využije a někdo ne. Mně to přišlo praktické. Uznávám, že hlavně když jsem měl čtečku na zádech, telefon v držáku a Android auto bylo v plenkách. Nicméně i teď sedám do aut, kde by se tato funkce hodila.

Funkce Nerušit, ta je taky nějaká osekaná. Vyhovovalo mi, že se dalo nastavit při aktivovani režimu nerušit vyskakovací okno s rychlou volbou na jak dlouho. U Xiaomi pouze on/off nebo nějaký pevný plán / pravidlo. Pro někoho s nepravidelnym režimem je to nepraktické.

Opravdu jsem nenašel na Miui nic, co by bylo lepší. Zvyknout se samozřejmě dá a smířit se s nedostatky.

Co tobě prijde na Miui/HylerOS lepší/praktičtější než u jiných výrobců ?

Fotka tě obrazovky je hiperos 1.0.60 a žádné krklolomné klikání tu nemám jen kliknu na widget a je tam seznam aplikací tod vše. Nerušit používám jen když jsem někde kde nechci aby mi vyzváněl telefon a pokud někdo zavolá nebo napíše tak mi vyskočí okno a pak mám ikonku v oznamovací roletce. To co je lepší nebo horší nějak neřeším hlavně že mobil udělá to co chci já ne on

Takže pokud do volby nelezu nějak zdlouhavě, tak první karta viz předchozí příspěvek. A dole klikni “vše” . A na další kartě řádkový seznam nabídky Xiaomi aplikací. Opět sjet dolů, další klik “widget android”. A konečně mnou požadovaná nabídka aplikace+náhled widgetu. Ovšem samozřejmě na začátku seznamu Xiaomi aplikace. Navíc dále seraze pelmel, neni podle abecedy.

Jak jsem psal před tím, že zvyknout se dá na všechno. Zejména pokud používáš pouze Xiaomi, tak ani nevíš, že to jde dělat mnohem ergonomicteji a ne za každou cenu cpát Xiaomi aplikace.
Moje Rom je od miuoscz, postavena na HyperOS1. Jak jsem psal, tak na dvojku se mi nachce, protože dostat telefon do použitelného stavu mi zabralo téměř měsíc. Nektere aplikace, které jsem byl zvyklý používat na Pixel či Samsung na Xiaomi ani nejdou nainstalovat. (například mnou oblíbená live tapeta s počasím Paperland.)

Tu obrazovku v hnědé mám také ale nepřijde mi to komplikované ale určitě je to mobil od mobilu, dříve jsem měl Samsung S řadu ale to je tak 10 let ani už nevím jak to tam bylo

Neříkám že tohle je zrovna komplikované. Jen tvrdím, že 3x kliknout a proscrolovat dvě obrazovky, abych se konečně dostal ke kyzene nabídce, která ani nemůže být srovnana dle abecedy, je bida. Komplikované nebo neřešitelné jsou jiné položky v Miui/HyperOS. Nicméně abych neplisnil jen Xiaomi, tak Googldialer, který ani v r. 2025 neumí vyhledávat napriklad “Štěpán”, to je ještě větší ostuda. Ale tímhle už jsem hodně odbočil od téma článku.

1 Líbí se

Vše se dá nahradit :wink: https://play.google.com/store/apps/dev?id=7297838378654322558&hl=en_US

Zajímavé, díky za tip, neznal jsem. Nevím jestli se do vyzkoušení někdy pustím. Už jsem si koupil premium verze emailu, dialeru, atd., ale jen proto, že v nějaké době ve vychozich googlich nefungovaly základní věci, ne že bych byl v tomto náročný uživatel.