Originál článek publikovaný na: Běžná selfie u nádraží? V Polsku za ni hrozí astronomická pokuta i vězení
Reklama Polsko zakázalo fotit na místech důležitých pro bezpečnost země Patří mezi ně i mosty, nádraží, letiště, nemocnice a další objekty Porušení může přijít draho, není vyloučení ani zadržení až na 30 dnů V Polsku platí od 17. dubna 2025 přísné nařízení o zákazu fotografování a natáčení vojenských objektů a kritické infrastruktury. Zákaz platí vlastně…
Vždyť mosty, továrny, nemocnice, atd. jsou viditelné v Google mapách i z družic. Takže zrovna fotky od turistů jakékoliv nebezpečí rozhodně nepředstavují.
To není úplně pravda. Budeme chvíli předpokládat (a vezmi si, že Polsko sousedí s Ruskem), že ohrožení existuje. Pokud chce někdo provést sabotáž, nezajímá ho, kudy vede cesta, ale kudy vedou kabely, kde jsou kamery apod. Vyfotí si, co potřebuje. A může to maskovat za focení skupiny turistů. Nechci říct, že se to děje na denní bázi a osobně si myslím, že Polsko chce hlavně mít v ruce něco, co vytáhne na skutečně podezřelé osoby, ale na druhou stranu ve světě jsou podobné zákazy běžné. například kluci z Arma měli problémy v Řecku, nedávno mě kontaktoval nějaký klučina s dotazem, jak bezpečná je Zabezpečená složka - fotil, kde neměl v Albánii, zabavili mu telefon a kdyby tam ty fotky našli, měl by nejspíš velký problém.
Mimochodem, vzpomeň před 11 lety na Vrbětice. Opravdu nechceš tohle vidět z okna (fotil kamarád) - edit: Vrbětice mám asi 11 km od domu, ještě dalších 10 km daleko se vysklily výlohy…
docela nesmyslný zákaz, komerční satelity dokáží vyfotit předmět řekněme 2-5 m, vojenské jsou ještě přesnější 30x30 cm a méně + v různých spektrech…
No jsem pamětník a toto bylo i u nás
Jasný. Ale mně přijde, že zrovna Rusko nepotřebuje vědět, kde jsou kamery a kudy vedou kabely. Prostě vpadne tanky do cizí země a válcuje všechno rovnou.