Originál článek publikovaný na: Mobily v Česku čeká zdražení. OSA prosadila nové autorské poplatky
OSA (Ochranný svaz autorský) je kolektivní správce autorských práv v České republice Mimo jiné zajišťuje výběr poplatků za použití chráněných děl Nyní se opět zaměřila na mobilní telefony OSA (Ochranný svaz autorský) vydala tiskovou zprávu, kde oznamuje vítězství ve sporu s Vodafone ohledně poplatků za mobilní telefony. Otázka poplatků je ve hře už hodně dlouho…
Co je přesně výrazný nárůst cen? Prosím přesnou částku, kterou uživatel zaplatí navíc. 90 Kč při koupi telefonu? Toho bych si ani nevšimnul.
90 Kč je tam zmíněno pro nějaký low end tablet. Ten mívá třeba 64 nebo 128 GB. Můj telefon má 1 TB. Možná by to bylo 200 Kč, možná 100, ale možná 500. Navíc jsi možné nedocenil tu zmínku o zpětném vymáhání. Pokud by to chtěli za např. 5 let zpátky, dovozci by se asi snažili zahojit a zvýšili by ceny aktuálních telefonů o víc, než by odpovídalo jen tomu poplatku.
A i kdyby, i kdyby to bylo 90 Kč ze 45 000, tak pardon, ale mně se nechce nějakým kapelám, o jejich existenci nemám ani tušení, platit ani haléř jen proto, že jsem si koupil telefon.
Tak lidi začnou kupovat telefony, tablety na zahraničních shopech a celá osa může jít k šipku
Takhle to budu dělat taky… Kvůli tomu, že jsou u nás nenažraný, nebudu trpět já.
Tohle mě bude přímo (ne štvát, ale…) srát. To jsou furt nějaké poplatky, poplatky na poplatky, které jsou pak celkově zpoplatněné. A aby se neřeklo… Ještě na každý poplatek hodit daň a pak celkově všechno zdanit znovu… Tohle je fakt humus… Házet jim prachy do kapes. Ještě dobrovolně… Myslím to tak, že si tu blbci kupujeme věci a tím jim to ještě podpoříme…
Silně pochybuji že osa posílá těmto kapela co poslouchám nějaké penízky
Amon Amarth, Arch Enemy atd…
OSA je další z mnoha trapných českých manipulativních prasat která zůstala v minulém století a diktují nám stále komunismus v kabátu demokracie.
Měl bych mít poté právo na příspěvek v plné výši na předplatné Spotify do částky kterou jsem za nový mobil v poplatku zkorumpované lživé OSA zaplatil.
Budu zase více nakupovat v zahraničí.
U mobilů to vzhledem k velikosti úložiště nebude tak velké. U 4TB disku ovšem poplatek vyskočí při 0,15Kč/GB na 600 Kč. Ale aspoň je pirátění filmů tímto desátkem legální
No a teď si vezmi, že mě čeká nákup asi 2x20 TB disků. Fakt jsem strašně happy, že přispěju našim umělcům 4400 Kč… Ty disky potřebuju na svoje fotky.
OSA je jako ČT a ČRO ani jedno tu už nemá být.
Je potřeba na to myslet při volbách a nevolit pseudopravicovou ODS, právě z její dílny tyto bolševické zákony typu OSA/ČT poplatky za mobily vycházejí.
Je to v pořádku pane Libb, je to přece legální