Originál článek publikovaný na: https://www.svetandroida.cz/zabaveni-mobilu-zs-vsetin-komentar/
Používání mobilů ve školách je kontroverzní téma a je zdrojem mnoha rozepří Během výuky je používání mobilů jednoznačně negativní Vsetín se rozhodl k razantnímu kroku, chce mobily dětem ve škole úplně zakázat Že má město Vsetín pod vedením Jiřího Čunka blízko ke svérázným, jednoduchým a špatným řešením jsme si už asi měli zvyknout. Po vystěhování…
Chudinky nešťastné, neumí si představit dopoledne bez telefonu.
My jsme je kdysi také neměli a přes to jsme dokázali absolvovat i VŠ.
Toto opatření by mělo být na všech minimálně základních školách.
Mimochodem ve Francii to zavedli už dávno.
Bože můj. My jsme jako děti hrály fotbal na střeše 8. patrového paneláku, lezly jsme po 10-ti metrové míchačce, válely se ve skelné vatě, skákaly z 5 metrů do hromady písku, těch holí, co o nás hlídači stavby zpřeráželi. Přežily jsme a to si pamatujeme i po více než 50 letech. Já těm mladým vůbec nic nezávidím.
prosím o zdroj. Já našel, že nesmí mobily používat, ale mohou je mít u sebe .
A teď je najednou ohrožuje - ó všichni svatí - obyčejný mobil a musíme jim ho zakázat. Kde vidíš nějakou analogii?
Ale chápání psaného textu moc nejde, že? Protože v článku jasně píšu, že zákaz používání je pochopitelný a žádoucí, ale nevidím důvod, proč dětem něco zabavovat. Zvláště, když na Vsetíně můžeš mít v mobilu jízdenku na MHD a platební karty. Ty ostatně za mého mládí také nebyly a přežil jsem…
Ten stres. Dítě bude bez mobilu.
Obecně. Technologie ve školách mohou být dobrým pomocníkem, stejně tak jako velkým problémem. Jak se dítě naučí používat a respektovat technologie, tak aby mu pomáhaly a neškodily je velké téma, nedá se vyřešit mávnutím kouzelné hůlky a v první řadě jsou to právě rodiče, kteří jsou odpovědni za své děti, mobil jim nejspíše pořídili.
Je tedy primárně na rodičích, aby své děti naučili používat mobil ku prospěchu a ne ku škodě. Osobně jsem tedy aby se začalo touto cestou edukace. A mobily se tak ve výuce mohly stát skvělým pomocníkem.
Pokud rodiče své děti na digitální gramotnost nepřipraví dostatečně, může být mobil v hodinách (a ne jen v těch) doslova zhoubou. A pak tedy už nezbývá nic jiného než restriktivně omezovat. Bylo by ale skvělé, pokud by na tohle bylo pohlíženo, jako na poslední možnost.
Takže prvně edukace a teprve pokud neuspěje, tak restrikce.
Starší ročníky jistě budou namítat, že když to bez mobilu šlo v jejich době, tak to půjde i teď. No to je trochu tenký led pro toto tvrzení, jelikož právě i díky technologiím, se svět v poslední době zásadně změnil, změnila se i společnost, která technologie bere jako svou součást.
Odebrat technologie ze společnosti již asi nejde, je tedy lepší se s nimi naučit žít, aby pomáhaly a neškodily. Tak srovnávat dnešní dobu (školy) a dobu před X desítkami let, není úplně ideální.
Ale nebyl bych to já, kdybych jednu z technologií, které moderní společnost změní ještě více, než si dokážeme aktuálně představit a nezeptal se AI. Konkrétně ChatGPT4o od OpenAi. Napiš mi bodově všechny výhody a nevýhody, když žáci mají mobil ve škole?
Výhody, když žáci mají mobil ve škole:
- Rychlý přístup k informacím:
- Studenti mohou okamžitě vyhledávat informace online.
- Podpora vzdělávání:
- Použití vzdělávacích aplikací a online zdrojů může zlepšit výuku a učení.
- Komunikace s rodiči:
- Žáci mohou snadno kontaktovat rodiče v případě potřeby.
- Organizace času:
- Použití kalendářů a připomínek může pomoci studentům lépe organizovat svůj čas a úkoly.
- Přístup k e-learningovým platformám:
- Žáci mohou využívat různé e-learningové platformy a nástroje pro domácí úkoly a projekty.
- Bezpečnost:
- Možnost rychle kontaktovat pomoc v případě nouze.
Nevýhody, když žáci mají mobil ve škole:
- Rozptýlení:
- Mobilní telefony mohou být velkým zdrojem rozptýlení během vyučování.
- Kyberšikana:
- Zvýšené riziko kyberšikany a negativních sociálních interakcí.
- Podvádění:
- Snadnější možnost podvádění při testech a zkouškách.
- Závislost na technologiích:
- Zvýšená závislost na technologiích může negativně ovlivnit sociální interakce a zdraví.
- Náklady:
- Náklady na mobilní zařízení a datové plány mohou být pro některé rodiny vysoké.
- Narušení výuky:
- Hlasité vyzvánění a používání mobilních telefonů může narušovat průběh výuky.
- Nerovnost:
- Někteří žáci mohou mít lepší zařízení než jiní, což může vést k pocitům nerovnosti a závisti.
Každá škola může mít jiné potřeby a přístupy k používání mobilních telefonů ve výuce, proto je důležité, aby byly zohledněny specifické podmínky a pravidla.
Jsem student 1./2. ročníku SPŠE a tak mám přímé zkušenosti.
Na ZŠ byly telefony zakázané (později si, neustálým stěžováním, vynutili povolení alespoň o přestávkách), ale i o hodinách na nich stále hráli hry, o písemkách si posílali správná řešení apod.
S nikým se nedalo bavit. Všichni jen samé sociální sítě a hry. Doufal jsem, že se to na SŠ změní…
Nezměnilo!
S rozšířením AI asi i zhoršilo. Nyní se při testech ptají AI na správné odpovědi, tak o hodinách nemusí dávat pozor a zase hrají hry.
Jenže oni tím ruší i nás ostatní, co se učit chtějí!
Neustále si něco mezi sebou povídají a učitelé to buď nevidí, nebo s tím už nevědí co dělat tak si toho nevšímají…
Zpět k AI u testů:
Do teď bylo běžné, že v každém ročníku každý rok 5-9 žáků vypadlo. My jsme první ročník, který zůstal celý!
Jako předmět máme i IT (programování v Céčku). Troufám si říct, že nás, co to umíme, není více, než 6 (ze 34). “Já volím cestu ChatGPT,” říká většina spolužáků. Jen slepě kopírují, nechápu a vychází jim to!!!
O čem to svědčí?
A o čem to svědčí? Třeba o tom, že díky technologiím najednou dokáží i slabší žáci projít?
Já absolutně souhlasím, že je problém vyrušování, rozptylování a socializace. Na druhou stranu, třeba tudy prostě jde vývoj.
A co mě hodně fascinuje, kolik rodičů je pro zákaz mobilů ve školách, ale sami svým dětem mobil dovoluji.
Ano, souhlasím. Najde se i pár výjimek, kteří využijí technologie pro to, aby se něco naučili. Těm opravdu pomůže.
Jenže většina, jak jsem již psal, jen slepě kopírují a ani se to nesnaží pochopit.
Také AI používám, i když ne na školu. Nevěřím jí dostatečně, ale na hledání zdrojů, nebo inspiraci je dobrá.
V rámci hodin ZSV jsme prováděli průzkum o AI a zjistili jsme, že přes 60 (tj. asi 1/3 respondentů) využívá AI při testech alespoň občas. To je proti školnímu řádu. A asi 82% jí využívá při programování, což je proti pravidlům pana učitele.
A také je třeba zmínit, že náš dotazník vyplňovali hlavně ti poctiví, kteří nám chtěli pomoci… Jen asi 1/6 žáků na škole.
Pokud by to někoho zajímalo zde výstup: AI a její využití studenty a učiteli SPŠE Ječná - Google Präsentationen
Díky, to je zajímavé, i když mimo původní téma, ale mně to nevadí Jak říkáš, AI, je dobrá na inspiraci, někdy z ní vypadne přímo řešení, někdy tě aspoň nasměruje. Já se třeba neobtěžuju znalostí toho, jaká je syntaxe pro zápis serializovaného objektu do json souboru, nechám si to vždycky vygenerovat. Někdy za mě Visual Studio píše kód, jakoby copilot četl myšlenky a někdy je naprosto mimo. (programování mě živí).
Myslím ale, že kdyby děti používaly ve škole mobily pouze nebo aspoň převážně k AI, bylo by to ještě fajn. Co by mě zajímalo, kolik je opravdu problémových jedinců, kolik se jen veze jako dav a kolik je úplně v pohodě. Jestli se kvůli několika málo jedincům nekomplikuje život všem. A tihle si stejně najdou jiný způsob, jak dělal binec.
A při vyučování potřebuje dítě lístek na autobus?
To má jít několik km pěšky? Tohle je zmíněno pro ty, kteří říkají, že mobil nemá brát do školy vůbec.
Doporučuji knihu od Manfreda Spitzera - Digitální demence.… čím méně bude mít dítě telefon v ruce a čím méně bude sledovat socl. sítě a bude míň zfetované dopaminem tím lépe pro jeho mentální vývoj.