Originál článek publikovaný na: Magická krabička Aqara Hub M3 je v Česku v super akci! Co všechno umí?
Aqara Hub M3, centrální jednotka pro chytrou domácnost, je nyní v ČR k dostání se slevou Zařízení podporuje protokoly ZigBee, Matter a Thread, umožňující širokou kompatibilitu Nejnižší cena je momentálně 2 600 Kč na e-shopu k24.cz Aqara Hub M3 patří k aktuální špičce, co se týče produktů chytré domácnosti této čínské firmy. Kromě podpory všech…
Vubec ten clanek nechapu. V cem je ta krabicka magicka ? Je to proste Zigbee gateway, kterou sezenete za 600 Kč. Nechapu tu cenu.
Problém Aqara = Xiaomi a Yeelight, případně dalsi značky spojené s tímto ekosystémem, kde se často uvádí že jde o jeden a ten samý ekosystém nebo vzájemně jsou kompatibilní tak opak je pravdou.
Roztříštěnost tohoto ekosystému na evropský a ostatní regiony je katastrofální a spolehlivost je taky na pováženou.
Myslím že jí mám dostatečně vychytanou a stále nacházím problémy s kompatibilitou dalších produktů.
Mnohdy se nedočtete zdali je kompatibilní s MI HOME aplikaci a když už se to uvádí tak zjistíte že v rámci “snad regionu nebo proc” se nedaří integrovat do domácnosti vše z vaše portfolia kvůli nějakému “zakopanému psu” typu beta verze apod. a jste zase tam kde jste byli před pořízením dalšího příslušenství.
Jsem zvědavý na Atomy Homey a snad tim konečně vyřeším jak provázanost tak chaos ve scénách a dalších automatizaci.
Umí toho přece mnohem více Matter, Zigbee 3.0, Bluetooth a Wi-Fi.
Navíc je to brand Aqary a ta určuje cenu i obslužný SW, který je šitý na šítu jeho ekosystému, proto ta cena
Bohužel, přestože Matter je otevřený stndard stejně jako Zigbee a mělo by tak fungovat jakékoliv zařízení nehledě na značku, výrobci upřednostňují přimárně svoje zažízení a dost mlží.
Mam Atomy Homey 2019 ale nejak se mi nechce seznamovat s jeho dovednostmi. Překvapilo me, ze budu potřebovat snad nejake “PREMIUM předplatné” pro možnost využití více jak 5ti zařízení a protože mam cca 30ks v rámci CN regionu, tak se me úplně moc nechce obměňovat cely ekosystém. Objednal jsem tuya centralni brana hub multi wifi bluetooth zigbee 3.0 smart life a uvidím, jak moc mi pomůže v automatizaci a zapojení např.GU10 bodovek.
Matter to má, a na trhu není aktuálně nic levnějšího který hub podporuje Matter. Takže rozhodně to není předražená ZigBee brána. Ještě bych doplnil že to má i infra port, takže může ovládat třeba vaši starou tv která nemá WiFi nebo Lanku.
Pokud jsě četl dobře, tak myslím že v případě Apple homekit nebude možné používat metther společně s HomeKit stejně tak opačně, nemilim-lí se. Jestli to tak je tak za mě je momentálně asi nejjednodušší zůstat u Zigbee brány ( stojí pár korun) která do sebe integruje HomeKit. Zlobí me však právě, že produkty, které nejsou příliš otevřené spolupracovat s jiným vyrbcem nelze plnohodnotne ovládat, stejně jako u Aqara M3, kde narazíte na problém s regionálním rozdílem. A je třeba si uvědomit jaký produkty máte proje jaký region a podle toho pořídit další hub. Můj ekosystému Mijia od Xiaomi a Aqara + Ikea je tak nejak funkční