Je čínská AI DeepSeek zadarmo drahá? Aplikaci zajímají vaše data a odpovědi cenzuruje

Originál článek publikovaný na: Je čínská AI DeepSeek zadarmo drahá? Aplikaci zajímají vaše data a odpovědi cenzuruje

DeepSeek je nový přírůstek v rodině umělé inteligence Je zdarma a má aplikaci pro Android Přesto vzbuzuje kontroverze kvůli svému čínskému původu O novém čínském přírůstku do rodiny umělé inteligence se toho už napsalo hodně. Je zdarma, investice byly malé, drtí konkurenci. Má aplikaci pro Android. Kde je tedy háček? V jejím původu a důvěryhodnosti.…

Zamyšlení. Dejme tomu, že Čína má o mně stejné informace jako USA (ty je mají díky Googlu a Facebooku). V čem konkrétně je větší nebezpečí fakt, že ty informace má i Čína a ne jen USA?

V USA má data více subjektů, jsou převážně šifrovaná, podléhají zákonům a government k nim má přístup za jasně daných podmínek. Čína data nešifruje, aby k nim měl přístup government na vyžádání kdykoliv a jednoduše. Za takových podmínek je potom možné takřka přes noc udělat z neznámého čínského startupu senzaci. Zadarmo se nechat ládovat soukromím uživatelů a bez mantinelů s nimi nakládat. Jak daleko je potom k ovlivnění veřejného mínění, politiky, ekonomiky, apod.?

No však. Ale v čem je problém, že teda goverment má moje data? Však ať je klidně má. :slight_smile:

1 Líbí se

Máte pořád pocit, že se to nějak točí kolem Vás. Povím Vám krutou pravdu. Jiří Novotný je vůbec nezajímá… dokud není miliardář, politik, vědec, obchodník, influencer, apod. nebo na druhé straně absolvent “Vysoké školy života”, či plochozemec.
Rus lže, jen začne mluvit a kolik lidí tam nachází ty pravé informace.
Krteček je patrně v bezpečí, buďte v klidu :wink:

Bez jakékoliv urážky, u tvých i mých dat je to asi jedno. Pokud bych se ale ptal na něco ChatGPT v práci v soukromém režimu, tak věřím, že to zůstane “mezi námi”, u DeepSeeku by to bylo na okamžitý vyhazov. některé věci prostě nechceš, aby věděl stát jako je Čína.

1 Líbí se

Ano, AI DeepSeek má cenzuru a média o tom hojně informují. Vyzkoušel jsem to a skutečně je to tak. Na druhou stranu, konkurenční chatboti se také odmítají bavit o některých kontroverzních tématech. Jen má prostě Čína tu cenzuru na jiná témata, než USA. Pokud to uživatel bude akceptovat a bude volit službu podle témat tak, aby dosáhl co nejlepšího výsledku, není to problém. Ovšem vzhledem k povyku, který DeepSeek způsobila jsem očekával konečně kvalitnější výstupy, což se bohužel nekoná. Žádná AI zatím není schopna uvažovat, z čehož plyne neschopnost chápat text. To znamená, že pokud hledám odpověď na něco, co není nikde přímo uvedeno, ale lze to odvodit z určitého textu, správné odpovědi se nedočkám. Dokud nebudou mít chatboti schopnost logického uvažování, lze je využívat jen na velice specifické úkoly, které v konečném důsledku uživatel zvládne lépe sám. Zatím jsou to jen takové hloupější internetové vyhledávače, které pokud nedokážou najít odpověď na daný dotaz, začnou náhodně generovat slova podle toho, v jakém spojení jsou tato slova často používána na internetu. A je úplně jedno, zda se jedná o DeepSeek, ChatGPT, Gemini, nebo jeden z mnoha jiných chatbotů.

Taky Vám povím krutou pravdu. 99,99999 % uživatelů internetu nejsou miliardáři, politici, vědci ani influenceři a přesto se o nich data sbírají. K čemu, to mi nikdo není schopen vysvětlit.

Pokud v Číně nežiji, tak je mi upřímně jedno, co o mně ví a neví Čína. Zcela logicky.

Mám pocit, že tady nějak nejde konkrétně o vaše soukromá data. Spíše jde o data všech uživatelů, jako o celek. Pokud se střípky poskládají dohromady, můžou z toho vzniknout skutečně cenné informace. A nemusí se nutně jednat o data bohatých a vlivných lidí. Může jít například o statistická data k dalšímu využití. Např. Uživatelé z dané lokality nemají znalosti ohledně nových technologií, nechápou rizika. Jsou statisticky nejlepší cíl hackerských útoků.

Je sbírání dat a sbírání dat. Jedna věc je cílený sběr, když má někdo zajímavé informace nebo je sám zajímavý. Druhá věc jsou velká data, to jsou třeba slevové kartičky. Tam jsi jeden kamínek mozaiky (jen pro jistotu, tady si tykáme, není to že bych tě nerespektoval :slightly_smiling_face:)
Co Čína ví nebo neví o tobě konkrétně ti asi jedno být může, ale AI má třeba tu sílu, že když se hodně lidí začne ptát na bolesti hlavy, tak Čína může odvodit, že se blíží nějaká epidemie a toho už jde využít. Tohle je samozřejmě hodně zjednodušený příklad, ale pro představu snad stačí.

Tak pokud nechápete ani takové základy tématu, jako proč se sbírají data obyčejných uživatelů, ztrácíme tu oba čas. Já se jen snažil vysvětlit, že Vy jste marketingový digitální otisk, mnou popsané “skupiny” jsou bezpečnostním rizikem.
“Pokud v Číně nežiji, tak je mi upřímně jedno, co o mně ví a neví Čína. Zcela logicky.” - jako vážně, logicky? Takže nechráněná data, která mohou kdykoliv vyplavat do celého světa, jsou cajk? Logicky? OMG, já to vzdávám :smiley:

Zatímco americké AI nic necenzurují a data nikam neposílají a neukládají. Panebože…

Píšu to všude, dám to i sem: Ať si čínská vláda moje data klidně má. K ničemu jí nebudou. Je to daleko a nevládnou mi. Zato vláda americká, když se jí něco v mých datech znelíbí , tak mě má v dosahu, nebo na mě pošle svoje převodové páky, například agenty CIA s gen. Koudelkou v čele.

Americké vládě, tedy některé její službě, stačí sednout k počítači a moje data dostane na zlatém podnosu. Jaký je v tom prosím rozdíl proti vládě čínské? Vidím to tak, že Amíci si z mých dat vezmou víc, než Číňané, pro které jsem člověk z jiného kulturního okruhu a moc mi nerozumí.

Já vidím tak akorát, že jste si nepřečetl druhý příspěvek v diskuzi :smiley:
Zkopírujte své první dvě věty do ChatGPT, případně za to napište “v tabulce ano/ne”. Máte odpověď, oproti DS bez registrace.
Nebo DeepSeek vs. ChatGPT and Gemini: Privacy Standards Compared - DEV Community
BTW o tom “stačí sednout” už těch mýtů bylo také dost. Faktem je, že technologické firmy mají právo se vzepřít, dělají to a to za dohledu governmentu/veřejnosti. Možná ne ideálně, ale já si stejně raději vyberu nečínský model. Opět se zeptejte AI, včetně provázanosti čínské vlády a firem. Pořád Čína lepší?

Jde o to, že sám jsem prostě nudný a jak žiju, není pro mě vůbec žádným tajemstvím. Ale jiní to můžou mít jinak, to jo.

Tak Tebe tu vidím denně, Tobě tykat jde. Ale koho čtu poprvé v životě (jako tady Crnbh), tak tomu vykám automaticky. Dělám to tak i na Fejsu. :person_shrugging:

A víte, že jste to trefil? To si totiž říkala Angela Bennett ve filmu Síť (1995) taky a vyrazila na dovolenou. Jinak rutiny GPS mohou třeba napovědět, že o víkendu nejste doma a přes týden nejste na chalupě, ale to jsem zase zabrousil k automobilům :slight_smile: