Originál článek publikovaný na: DeepSeek a cenzura: Zeptali jsme se čínské AI na citlivá témata
DeepSeek odmítá odpovídat na otázky o kontroverzních tématech jako masakr na náměstí Nebeského klidu Chatbot vykazuje známky cenzury při dotazech na ujgurskou menšinu nebo status Tchaj-wanu Přes svůj původ a zjevnou cenzuru je DeepSeek velmi populární a předběhl ChatGPT v App Store Čínská umělá inteligence DeepSeek je v technologickém světě momentálně více diskutovaná než její…
Mně teda normálně odpověděl. Cituji: “V červnu 1989 došlo na Náměstí nebeského klidu v Pekingu k událostem, které jsou často označovány jako masakr na Náměstí nebeského klidu. Během těchto událostí čínská vláda násilně potlačila prodemokratické protesty, které trvaly několik týdnů. Protesty začaly jako studentské hnutí požadující politické reformy, větší svobodu a konec korupce. Situace vyvrcholila v noci z 3. na 4. června 1989, kdy čínská armáda a bezpečnostní síly zaútočily na demonstranty a civilisty na náměstí a v jeho okolí. Přesný počet obětí není znám, ale odhady se pohybují od stovek až po tisíce mrtvých. Tato událost měla hluboký dopad na čínskou společnost a zůstává citlivým tématem v Číně i ve světě.”
A zůstala tam ta odpověď i chvíli poté? Já to samozřejmě zkoušel několikrát, čili to, co uvádím v článku, není jen nešťastná náhoda vycházející z jednoho případu, a pokaždé jsem dopadl stejně. Buď se DeepSeek rozhodl rovnou, že neodpoví, nebo se zasekl v půlce psaní, anebo odpověď dopsal celou, ale pak ji nechal zmizet a přišel s výmluvou