Co je to USB 4? Vše, co potřebujete vědět

Originál článek publikovaný na: Co je to USB 4? Vše, co potřebujete vědět | Svět Androida

Standard USB je s námi už hodně dlouho, ale stále se vyvíjí Poslední verze nabízí 50000x vyšší přenosové rychlosti než první verze Kromě rychlosti přenosu dat se rozvíjí i další možnosti, například nabíjení USB4 je tu s námi už skoro 5 let, ale pořádně se o něm začíná mluvit v poslední době. Je to dáno…

“Někteří výrobci na to hřeší a jsou schopní uvést mobil s konektorem USB-C, ale verzí USB 2.0”
Většina uživatelů vyšší rychlost nepotřebuje, fotky se dnes stejně průběžně nahrávají do cloudu, takže výrobci zde radši šetří náklady.

Reálné využití vidím v přenosu obrazu na externí monitor, ale desktopový režim je zatím ve fázi vývoje.

S tímhle si dovolím silně nesouhlasit. Dnešní mobily mají kapacity ve stovkách GB a umí natáčet až 8K video. Tohle nechceš tahat do cloudu. Navíc Google Fotky odmítnou velké soubory zazálohovat. Já u S24 Ultra třeba kupoval USB 3 Gen2x2 kabel, abych využil co jde.

2 Líbí se

Souhlasím. Mám S23Ultra a USB2.0 je tu ostuda jako u Applu. Natáčím 4K60 a občas něco střihu na LapDocku nebo na jiném zařízení taky zobrazuji skrze Dex a limitace FullHD je dost nepříjemná.
Popř. ten přenos na domácí SSD v PC je snesitelný ale 70GB bych přesouval rád klidně rychleji.
Pak mám k telefonu dokovací hub kam občas zapojuji rychlé flashky takže i tam využiju rychlý konektor.

1 Líbí se

S23 Ultra ale nemá USB 2.0, jen ten originální kabel je USB2. Kup si pořádný kabel s podporou USB 3.2 a nebudeš se stačit divit, mně to k PC dávalo 200 MB/s a na připojený externí disk i mnohem víc.

1 Líbí se

Připadá mi to celkem jako dobrá zbytečnost. USB 3.2 je už víc jak dostačující a většina lidí ani nevyužije plnou rychlost 3.2 . Jen to zdraží opět zařízení a to nikdo nechce vzhledem k už tak vysokým cenám. A vsadím se, že prakticky nikdo v 8K natáčet nebude. Nejen že to zbytečně zapráská paměť zařízení, ale ještě ty podmínky natáčení nejsou tak dobré jak u klasického 4K. A stejně, kdo z normálních lidí má 8K monitor? U mobilů a jiných takových zařízení je to nanic. Maximálně to bude dobré u profesionálních kamer.

Před pár lety se to samé říkalo o 4K, předtím o FullHD atd. Ale jo, tohle bude spíš v notebooku než v mobilu, ale využití to má.