Vyměnil jsem Samsung za Xiaomi a prozradím vám, co to obnáší

Originál článek publikovaný na: Přechod od Samsungu ke Xiaomi? Co vás čeká | Svět Androida

Někdo střídá telefony jako ponožky a jiný je věrný celý život jedné značce Pokud měníte značku telefonu po delší době, může to být náročné V tomto článku vám popíšu, co jsem řešil a vyřešil při přechodu ze Samsungu ke Xiaomi Třináct let. Tak dlouho jsem byl věrný jedné značce. Když jsem tehdy uviděl Samsung Galaxy…

2 Likes

Tak tomu říkám změna! Sice načasování zrovna není ideální vzhledem k novému HyperOs, což je tragédie a jednoznačný vítěz v počtu bugů, ale na všechno se dá zvyknout. Osobně jsem přešel na MIUI několikrát, ale nikdy jsem nevydržel na delší dobu. Čekat 2-3 měsíce na aktualizaci, která by měla opravit pro mě nějakou otravnou chybu a pak po aktualizaci zjistit, že chyba přetrvává, přičemž odezva tech. podpory nulová, nic pro mě. Pro děcka na hraní a focení je to dobrý :smiley: Takže držím palce a doufám, že budeš na tohle téma ještě navazovat. A nemusí to být článek : Přechod od Xiaomi 14 Ultra na Pixel 8(9) Pro :laughing:

2 Likes

Předně, respekt za odvahu do toho takhle říznout, v mém věku už tyto radikální změny dávám hůř. Pěkně a dopodrobna sepsaná osobní zkušenost, díky za ni. Bohužel potvrzujete to co tak nějak tuším, Samsung nemá v úpravě uživatelského prostředí Androidu konkurenci. Škoda, že vzdal závod v kvalitě fotografií.
Byl bych rád za samostatný článek o focení s Xiaomi 14 Ultra.

2 Likes

Ne, že by to bylo úplně v plánu, ale stát se to může. Záleží na tom, jak moc budu nadávat na ty záseky a s čím Google reálně přijde (a za kolik).
Nějaké navazující články určitě budou.

Až dorazí slibovaný PhotoKit, určitě něco vydám. Ona ta úprava prostředí není tak jednoznačná, 90% toho, co je v Good Lock, vlastně není potřeba. A některé věci neumí Samsung ani tak, třeba zobrazit rychlost stahování nebo procento v ikoně baterie. Zase Xiaomi neumí zobrazit víc jak 3 ikony upozornění a hodit hodiny doprava, i když tady mně to z nějakého důvodu tak nevadí.

Měl jsem Xiaomi a Poco a teď se rozhoduji o těchto dvou značkách , které zmiňujete. Jde mi primárně o kvalitu fotek a videa. Nějaké recenze jsem pročetl a zhlédnul videa. Subjektivně nevidím nějaké propastné rozdíly. K jaké značce byste s přiklonili? :wink:

Poco vůbec neznám a z Xiaomi jen tu 14 Ultru. Podívej se spíš na nějaký foto test, ta Ultra má trochu osobité podání fotek, ještě se nemusí každému líbit. Video mně přijde ve srovnání se Samsungem takové syrovější.
P.S. jsme tady zvyklí si tykat, nevadí?

Edit: sorry teď vidím, že jsem špatně pochopil otázku. U fotek vede Xiaomi nad Samsungem o parník. U videa si nejsem jistý. Xiaomi ale asi také vede. U zbytku funkci viz článek, něco je lepší tam, něco onde.

Ty Rutiny by mi hodně chyběly - nahradil jsem Automate a boj s novými oprávněními v Androidu, ty Rutiny tento problém nemají, a jejich postupný vývoj jde dle mne dobrým směrem …
… jinak super článek

PS. k čemu jsi využíval ty SmartTagy? - já nějak nepřišel na důvod je vůbec pořizovat

Ano, kdybych neměl Tasker, byly by Rutiny super a i tak je chválím.
Tagy jsem reálně využil, když jsem letěl do Soulu a mnoho jsem si v Bangkoku při přestupu ověřit, že kufr cestuje se mnou, stejně tak v Soulu jsem hned viděl, kde je. Na druhou stranu, kdyby necestoval, budu tím víc vystresovaný. A když jsem jednou nemohl najít klíče od auta, úplně jsem zapomněl, že tam ten tag mám. Jo a vlastně asi 2x jsem našel auto na velkém parkovišti a hlídal jsem, kde je auto, když jsem ho dával do mírně pochybné lakovny.

2 Likes

Super pohled do “zákulisí” přechodu mezi značkami :+1: Já osobně jsem měl hned několik telefonů Xiaomi (konkrétně 5) a ten poslední, Mi 10T Pro, mě donutil přejít ke konkurenci, protože podpora ze strany Xiaomi byla přímo tragická. Ne že by ten telefon byl nutně zabugovaný, ale podporu jakési takové “lite” vlajky jsem si představoval jinak a taky MIUI zamrzlo v čase, co se týká vzhledu, propracovanosti a v možnostech přizpůsobení. A jak to tak sleduju, tak se vůbec nic nezměnilo a přesně jak jsem si myslel, HyperOS je typický příklad rčení same sh*t, different name.
Jinak momentálně mám S23 Ultra, se kterým jsem víceméně spokojený, ale taky si myslím, že te foťák by mohl být lepší. Tak trochu šilhám po Vivu X100 Pro, takže úplně moc bych uvítal stejný typ článku, akorát přechodu S23U na X100Pro :grin:

1 Like

Zajímala by mě reálná výdrž obou telefonů na jedno nabití. Tento parametr sleduji nejvíce. Jinak pěkný článek. Sám používám obě značky telefonů a jsem spokojen s oběma, neboť většina rozdílů, které zde uvádíte, jsou pro mě skutečně detaily, které neřeším, neboť pro mě nejsou tak zásadní. Proto je myslím těžké určit, co je objektivně horší a co lepší.

Že začátku bylo Xiaomi výrazně horší, po týdnu je už jen horší. Myslím, že ještě indexuje těch asi 200 000 fotek, které jsem tam nahrál :grin:
Na druhou stranu se Xiaomi nabije výrazně rychleji…

To Poco je pobočka Xiaomi. Tykání mi nevadí :wink:. Jsou týpci co se vůči tomu ohrazují. Asi půjdu do toho Xiaomi. Momentálně jsou na tu Ultru zajímavé akce. Díky za reakci.

Jj, na Alze byl za 31500 a na Smarty myslím ještě levněji. Ať jsi spokojený!

Ja takhle jednou presel na jablko a nejak mi nic nechybi. Ale pokukuju po vivu x100 pro. To se priznam. S23U me zklamala.

Tak koukám, že od dob MIUI vše pořád při starém. Kapitola o systému a jeho úpravách vše vystihuje. Přešel jsem půl roku zpětně k Samsungu a koukám jako blázen, vše funguje měsíc bez restartu a potom přijde aktualizace a hlavně se to od koupě nezměnilo. Myslím, že u svého XIAOMI jsem minimálně dvakrát do roka musel dělat tovární nastavení a aktualizace třeba pět měsíců nic a po třech měsících v ideálním případě. Prostě paráda používat SAMSUNG, byť určitě HW není že všech nejlepší, tak prostě funguje vždy na 100%. A rutiny jsou jen třešnička na dortu a i když mají mouchy, opět fungují skvělé.Popravdě teď moc nechápu, proč se o MIUI vlastně říká, že je nejoblíbenější.

Tak uz chapu proc Foltynek tak casto blokuje názory v Samung FB skupine…

Prosím? Co blokuju? Tu skupinu moderuje asi 5 lidí a já na ni v poslední době už vůbec nemám čas, takže bych prosil příště jen podložené komentáře :wink:

1 Like

Já šel k Samsungu ještě před chytrými telefony, například (U800 Soul b) to byl telefon z jednoho kusu oceli, pecka, teda ne v zimně :joy: telefonů jsem měl hodně, napříč značkami, Xiaomi jsem zkusil poprvé před 2 lety, šel jsem na něj z iPhonu XS ( před ním jsem měl One+ 2) teď tedy mám Xiaomi redmi note 10 pro a musím říct, že se mi po Samsungu stýská pouze po stilusu ( Note 4 ) ale jinak? :man_shrugging: Cenově už mě vážně nepřesvědčil, když jsem pak zkusil One+ trochu z obavy Číny telefonu, mile jsem byl překvapený, Xiaomi měla jako první partnerka, přesvědčilo mě to, jak ten telefon byl vlastně super, proti iPhone co se mi věčně sekal, systém nešlo přizpůsobit, nebo jeho mražení aplikací, které se pak museli načítat znovu ( Pokémon Go, nebo CoD Mobile vždy, když jsem třeba odepsal na zprávu ve WhatsApp, nebo se podíval do mapy… K tomu, nešlo nahrávat video na YT a mít vypnutý displej, stačilo aby mi někdo zavolal a mohl jsem též začít nahrávat od začátku :face_with_symbols_over_mouth: útěk k Xiaomi byla výhra a když teď budeme oba kupovat nový telefon, bude to Xiaomi, 14 si nemůžeme teď dovolit, takže to bude asi Note Pro + 5G ale u Xiaomi zůstáváme :man_shrugging: Samsung mě nepřesvědčil, že za ty peníze stojí a hlavně, u Galaxy S2 pro mě byl love efekt powerpack co fungoval jako kryt ( na iPhone XS jsem ho měl taky ) dnešní Samsung to nějak nemá, Xiaomi taky ne, ale nemají to oba, mě třeba váha vůbec nevadí, naopak, jsem rád když v ruce telefon cítím, takže s baterkou klidně 500g snesu, ale ne, sehnat to nejde :disappointed:

2 Likes