Originál článek publikovaný na: OpenWRT: Jak proměnit váš domácí router v nedobytnou pevnost
Reklama Router je bránou mezi vaším počítačem a internetem Prostředí routerů umožňuje většinou jen mírně pokročilé nastavení OpenWRT je otevřený systém pro routery, který naopak umožní všechno Router je ta krabička, kterou máte připojenou do zdířky ve zdi, a která zajišťuje přístup k internetu pro celou vaši domácnost. Zprostředkovává komunikaci jak po kabelovém rozvodu, tak…
Okopíroval Turris se vším všudy . Open WRT používáme již 11 let .
Na Alze je za cenu 8800 Kč. To nebude pro každého.
Mohl bych poprosit o odkaz? Mně se to nedaří najít. je to už docela starý model, co se hardware týče. Na druhou stranu má neustále aktuální software, takže ty peníze dá člověk jednou a pokud nepotřebuje WiFi 6, stačí mu to.
Našel jsem tohle. Nějak více jsem to ale nezkoumal.
https://m.alza.cz/linksys-wrt1900ac-sleva-d2147095.htm
Turris si nad OpenWRT systémem postavil svou nástavbu ReForis, která je určena především pro méně zdatné uživatele. A je to za mě dobrým krokem.
Tohle je ale pouze jeden z hardware, na kterém OpenWRT může běžet. Ale takových zařízení a výrazně levnější, je velká spousta, a dostupná i v ČR. Např:
pět levných routerů, na kterých lze provozovat OpenWRT a jsou dostupné v České republice:
- Cudy WR1200: Tento router je často k nalezení za ceny začínající kolem 500 Kč . Podpora OpenWRT je u tohoto modelu pravděpodobná .
- Cudy TR1200: Cena tohoto kompaktního routeru se pohybuje přibližně od 600 do 800 Kč . Je navržen pro cestování a OpenWRT je na něm podporováno .
- Cudy AC1200 Wi-Fi VPN Travel Router: Tento cestovní router s podporou OpenWRT je dostupný za podobnou cenu jako TR1200, tedy mezi 600 a 800 Kč .
- Strong 1200S: Tento router s gigabitovými ethernetovými porty se dá pořídit přibližně od 700 do 900 Kč . Podpora OpenWRT je u tohoto modelu potvrzena .
- Turris MOX Classic: Ačkoliv je výrazně dražší než ostatní zmíněné modely, s cenou začínající kolem 4500 Kč, jedná se o modulární open-source router s explicitní podporou OpenWRT a vysokým výkonem .
Při výběru konkrétního modelu doporučuji ověřit si aktuální cenu a dostupnost u českých prodejců. Také je vhodné zkontrolovat oficiální stránky OpenWRT (openwrt.org) pro nejnovější informace o kompatibilitě a doporučených verzích pro daný hardware.
Jeden podstatný rozdíl jsem přece jen našla. Turris je na rozdíl od Linksys a jiných značek český router vyroben v ČR a nee např. v Číně .
Neověřoval jsem, ale dost pochybuji, že Cisco, které teď značku Linksys vlastní ji vyrábí jinde než většina výrobců. Ale Linksys je zde nepodstatný, tady se bavíme primárně o OpenWRT.
To je hezké, ale jakmile tam je jediná komponenta vyrobená v Číně, což je (čipy), tak už tam může být backdoor. Ale jak píše Petr, Linksys jsem vzal jen pro demonstraci, byl k dispozici. Důležitý je systém.
To, co ještě Turris nabízí, je také služba Security as a service , což jiné routery s Open WRT nemají. Ale souhlasím , že je to článek především o OS Linux .