Bouřkový radar v mobilu: S touto českou aplikací neuděláte chybu!

Originál článek publikovaný na: Bouřkový radar v mobilu: S touto českou aplikací neuděláte chybu!

Bouřky a srážky na mapě lze sledovat pomocí aplikace v mobilu Jednoduchým a přehledným rohraním se pyšní český Meteor meteoradar Ačkoliv neobsahuje zbytečnosti, funkcí nabízí relativně dost Česko opět trápí silné bouřky, a pokud se chystáte na výlet do přírody, je určitě dobré se jim vyhnout. Vyplatí se proto průběžně sledovat radar, a to nejlépe…

Tuhle apku mám nejradši. Ohledně bouřek je naprosto přesná. Takřka na minuty jde zjistit, kdy začne pršet a kdy přestane a to i na kilometr čtvereční. K tomu zdarma a bez reklam. A nastavení průhlednosti mapy je super. U žádné jiné aplikace jsem to neviděl.

2 Likes

Všechny aplikace zobrazují data ze stejných radarů, v ČR jsou dva. Takže mi úplně stačí radar v appce ČHMÚ.

2 Likes

Proč hned na všechno instalovat aplikaci ?
Já používám jen URL CHMI Nowcasting webportal
a plně vyhovuje

Protože aplikace jsou obecně pohodlnější. Klikneš používáš.

A hned máte námět na článek a sebevzdělání. Mohl by se jmenovat: Klikneš a používáš - Jak si obecně pohodlně přidat zástupce webové stránky na plochu v systému Android. Nemáte zač a hezký víkend :rofl:

Sarkasmus a ironie není způsob jak bychom chtěli v komunitě komunikovat.

Nechceš nám místo toho vysmivani raději říct, jaký je podle tebe zásadní rozdíl mezi aplikací, webovou aplikaci PWA a zástupcem stránky prohlížeče? :thinking:

Vy jste si začal, na řečnickou otázku uživatele s komentářem, co mu vyhovuje, reagujete tak, že je prostě obecně nepohodlnej. Každý není ovce jako Vy, tak se podle toho začněte se chovat, jak sám v té Vaší digitální komuně chcete. Nemluvíte s dětma. Já taky nechci, abyste mi tykal a ptal jste se? Neptal a slušnost nám říká co? A komunita? :slight_smile:

2 Likes

Tak ten Váš URL odkaz je velmi omezený. Nastavení průhlednosti žádné a přiblížení velmi malé.

1 Like

Tak to se omlouvám, asi žiju v jiném vesmíru, mám rád věci jednoduché a funkční. Průhlednost mi vyhovuje ta default a přiblížení (zvětšení obrázku v prohlížeči) je pro mne určitě dostačující a taky myslím že zdrojová data nemají větší rozlišení. Opravdu se vám zdá toto https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/rad/inca-cz/short.html?display=4x&lat=50.33&lon=14.53 horší než app ? Jak se říká podle chuti každého …

Ta otázka od @103kw mi nepřišla jako řečnická, proto jsem i na ní i odpovídal. To zdali řečnická opravdu byla, nebo ne, ví nejlépe sám autor. Je ale fakt, že moje odpověď na “Proč hned na všechno instalovat aplikaci?” mohla být obsáhlejší. Pokusím se tedy napravit skrz ChatGPT 4o, kterému jsem položil otázku “Proč je nezbytné, aby některé služby byly jako aplikace v telefonu a u některých stačí použití responzivního webu, nebo PWA? Jaké jsou zásadní výhody a úskalí jednotlivých řešení?

Proč některé služby vyžadují aplikace a jiné stačí jako responzivní web nebo PWA

1. Nativní aplikace:

Výhody:

• Výkon a rychlost: Nativní aplikace jsou optimalizovány pro konkrétní operační systém (iOS, Android), což umožňuje rychlejší a hladší běh.
  • Přístup k hardwarovým funkcím: Nativní aplikace mají přímý přístup k hardwarovým funkcím zařízení, jako je kamera, GPS, akcelerometr, atd.
  • Offline režim: Mnohé nativní aplikace mohou fungovat bez připojení k internetu.
  • Uživatelská zkušenost: Obecně nabízejí lepší UX díky hlubší integraci s operačním systémem a možnostem optimalizace uživatelského rozhraní.
  • Notifikace: Nativní aplikace mají spolehlivý systém push notifikací, což je klíčové pro mnoho služeb (např. sociální sítě, chat aplikace, bankovní aplikace).

Úskalí:

• Vývoj a údržba: Vyžadují samostatný vývoj a údržbu pro různé platformy (iOS, Android), což může být nákladné.
  • Stahování a instalace: Uživatelé musí aplikaci stáhnout a nainstalovat, což může být pro některé uživatele překážkou.

2. Responzivní webové stránky:

Výhody:

• Univerzálnost: Jeden web funguje na všech zařízeních, od desktopů po mobilní telefony.
  • Snadný přístup: Uživatelé nemusí nic stahovat ani instalovat, stačí navštívit webovou stránku.
  • Jednoduchá údržba: Jedna verze webu pro všechny platformy usnadňuje aktualizace a údržbu.

Úskalí:

• Výkon: Může být pomalejší než nativní aplikace, zejména při přístupu k hardwarovým funkcím.
  • Omezený offline přístup: Typicky vyžadují připojení k internetu pro plnou funkčnost.
  • Omezený přístup k funkcím zařízení: Webové aplikace nemají plný přístup k hardwarovým funkcím zařízení.

3. Progresivní webové aplikace (PWA):

Výhody:

• Hybridní přístup: Kombinují výhody responzivních webových stránek a nativních aplikací.
  • Offline podpora: Podporují offline režim pomocí cache a service workerů.
  • Notifikace: Podporují push notifikace podobně jako nativní aplikace.
  • Instalace: Uživatelé mohou PWA snadno přidat na domovskou obrazovku bez potřeby stahování z aplikačních obchodů.

Úskalí:

• Omezený přístup k některým hardwarovým funkcím: PWA nemají plný přístup ke všem hardwarovým funkcím jako nativní aplikace.
  • Kompatibilita: Ne všechny prohlížeče a operační systémy plně podporují PWA funkce.
  • Výkon: Může být méně optimalizovaný než nativní aplikace, zejména u složitějších funkcionalit.

Shrnutí

• Nativní aplikace jsou ideální pro aplikace, které vyžadují vysoký výkon, plný přístup k hardwarovým funkcím, offline režim a pokročilou uživatelskou zkušenost.
  • Responzivní webové stránky jsou vhodné pro širokou dostupnost a jednoduché použití bez potřeby instalace, vhodné pro obsahové a informační služby.
  • Progresivní webové aplikace (PWA) poskytují dobrý kompromis mezi výkonem a dostupností, s některými výhodami nativních aplikací a jednoduchostí webových stránek.

A já souhlasím, lépe bych to nenapsal. Osobně třeba pro počasí používám aplikaci Meteor meteoradar, ale pro zdejší komunitu mi stačí používat PWA verzi webu.

A ke zbytku reakce bude nejlépe nabídnout přečtení tohoto článku, který mnohé vysvětluje Spouštíme komunitu Svět Androida. Přijďte si pokecat i vy!