Originál článek publikovaný na: Tipy z Číny: Extrémně levné miniaturní počítače pod 2 000 Kč i s Windows 11!
Ultra-levná mini PC s procesory Intel Celeron N4000 a N5105 nabízejí základní výkon už od 1 700 Kč I ty nejlevnější modely zvládnou kancelářské aplikace, prohlížení webu a přehrávání 4K videa Většina těchto mini PC přichází s předinstalovaným Windows 11 Pro a podporuje snadný upgrade SSD V jednom z našich předešlých dílů Tipů z Číny…
Těch Ram je taky žalostně málo. Pod 16GB, to má skoro pořád vyřízené na 100% a pak to tím omezuje i výkon cpu. Bohužel mluvím i z vlastní zkušenosti, kdy mám něco podobného, jako pracovní pc, kde jsem si to nechal hned navyšovat na dvojnásobek.
Problém těchle mini PC je to že i s nízkou cenou budou konkurovat bazaru a fakt by mne zajímalo jaké srovnání snesou recenzované modely s Haswellovou i5 za čtvrtinu pořizovací ceny . Win11 není výhra .
Je úplně jedno, jestli tam jsou windows předinstalovaná nebo ne; stáhnout iso je otázka několika minut. Problém je, že zpravidla nejsou zalicencována, takže zákazník si buď musí dodatečně koupit FPM (krabicovou licenci), protože nejsou splněny podmínky pro OEM, nebo licenční podmínky porušit a buď tam dát OEMko, nebo to aktivovat pomocí např MassGrave.
U někoho, kdo se profiluje jako “novinář “, a ještě k tomu technický, bych čekal že tohle bude vědět.