Slovensku hrozí po hackerském útoku chaos. Katastr je mimo provoz a nikdo neví, kdy se znovu rozběhne

Originál článek publikovaný na: Slovensku hrozí po hackerském útoku chaos. Vyděrači chtějí 7místnou sumu v dolarech

Slovenský katastr je nefunkční po útoku ransomware Vyděrači chtějí 7místnou sumu v dolarech Zálohy prakticky neexistují Uživatelé se dělí na ty, kteří data zálohují a na ty, kteří o data ještě nepřišli. Slovenský informačný systém Úradu geodézie, kartografie a katastra byl napaden ransomware a nyní je ve zcela nefunkčním stavu po útoku ransomware. Není možné…

Som chránený zdravým sedliackym rozumom, inak mám aj ochranu voči ransomware a niekoľko záloh.

Tak to je masakr. Státní instituce nezálohuje svá data.
Zálohovat, zálohovat a zase zálohovat.
Každý kdo vlastní mob. telefon, hodinky atp. to ví. Státní instituce ale ne. Zajímavé.

Zálohovali, ale špatně. Já pochopím, že obnovit tohle je peklo, protože si vezměte, co všechno se stane za jeden den mezi zálohami. Navíc je možné, že šifrování chvíli běželo a část záloh by byla stejně znehodnocená. I v ideálním případě, že by měli den starou kompletní nedotčenou zálohu, by se musela provést mravenčí práce a projít všechno, co se od té doby zpracovalo a udělat to znovu. Ale pokud ty zálohy dobré nemají… no potěš.
A když si představím, že teď bude moct kde kdo napadnout stav katastru, tak si jdu hned ověřit, že mám všechno doma bezpečně na papíře.

No…ve skutečnosti nemám co zálohovat. Dokumenty nemám žádné a těch pár fotek, co denně vyfotím, o ty klidně přijít můžu. Jedině kontakty a ty zálohuju ihned, co do mobilu vložím kontakt nový.