Originál článek publikovaný na: Řada Samsung Galaxy S26 zřejmě přinese spoustu softwarových překvapení! Co víme od insidera?
Samsung v beta verzi One UI 8.5 údajně skrývá řadu funkcí, které si šetří na představení řady Galaxy S26 Nové AI funkce bude pohánět model Gauss běžící přímo na zařízení bez nutnosti připojení k internetu Jednou ze skrytých novinek má být souhrn notifikací za posledních 24 hodin generovaný umělou inteligencí Řada Samsung Galaxy S26 by…
Nechci žádné AI sr*čky v mobilu! Jakoby nestačilo, že Microsoft protlačuje čím dál víc AI kok0tin do Windows. Prostě moje zařízení, můj způsob ovládání a ne aby mi do toho kecali všelijací asistenti apod. Začínám mít fakt pocit, že nás tyhle velké společnosti začínají mít za nesvéprávné a neschopné ovládat svoje zařízení. Když to budu chtít, nainstaluju si to sám, ale necpěte mi to natvrdo do mobilu ani jinam. Vůbec se mi nelíbí tenhle trend AI všude a ve všem
Nekupuj jednoduché. Já to vítám. Nechci nepoužívám.
Smůla, ADB ale zvládne i dítě ![]()
Android 15 přináší řadu nových AI funkcí, především díky integraci Gemini AI, který je nyní hluboce zabudován do systému. Zde je přehled klíčových AI prvků:
-
Gemini Nano na zařízení: Toto je on-device multimodalní AI model (první na mobilním OS), který zpracovává data lokálně pro soukromí a rychlost. Podporuje funkce jako:
-
Call Notes: Nahrávání a sumarizace hovorů (např. na Pixel 9). AI vytvoří shrnutí konverzace, ale vyžaduje manuální aktivaci a upozornění druhé strany.
-
Pixel Screenshots: AI organizuje a vyhledává v screenshotách, včetně sumarizace obsahu.
-
Gemini Live: Přirozené konverzace s AI (hlasové, hands-free), dostupné pro Advanced předplatitele. Podporuje přerušení, změnu témat, integraci s appkami jako Calendar, Keep nebo Maps. Na Android 15 je dostupné v angličtině, postupně v dalších jazycích.
-
-
Gemini overlay: Overlay přes libovolnou appku – ptáte se na obsah obrazovky (např. generování workout plánu z e-mailu s trenérem nebo sumarizace životopisu z Google Drive).
-
Call Screen a scam detekce: AI screení hovory, detekuje scam vzory v reálném čase (např. varování před podvody jako falešné banky). Dostupné na Pixel zařízeních, rozšířené v Android 15.
-
Circle to Search rozšíření: AI generuje odpovědi na základě kruhu na obrazovce, včetně sdílení výběru.
-
Další: AI v TalkBack (popis obrázků pro nevidomé), Expressive Captions (s emocemi v titulcích), integrace s Android Auto (Gemini jako asistent v autě).
Tyto funkce jsou dostupné na podporovaných zařízeních (např. Pixel 9+ s 16GB RAM pro Nano), ale některé jsou Pixel-exkluzivní nebo vyžadují Gemini Advanced (zdarma na rok s Pixel 9).
Android 16 (vydáno v červnu 2025, s QPR updaty) zaměřuje na notifikace a personalizaci s AI:
-
AI Notification Summaries: Sumarizace dlouhých konverzací nebo skupinových chatů přímo v notifikační liště (on-device, pro soukromí). Např. shrnutí 50 zpráv do klíčových bodů.
-
Notification Organizer: AI seskupuje méně důležité notifikace (např. „Novinky“, „Promoce“) a tichý režim pro ně, aby snížil rušení.
-
Gemini App Functions: Nové API umožňuje Gemini ovládat appky (např. objednat jídlo, rezervovat let bez otevírání appky). Gemini se stává „agentem“ – provádí akce na základě intentů.
-
Circle to Search s scam checkem: Kruhem označíte text a AI zkontroluje, jestli je to podvod (s doporučením kroků).
-
Další AI: Rozšířené Guided Frame (pro nevidomé, s Gemini popisy scén), Smart Dictation (přirozená editace diktafónu na Pixel), Urgent Call flagging (označení hovorů jako urgentní).
-
Přístupnost: AI popisy obrázků v Lookout, lepší titulky s emocemi, hands-free Voice Access.
O to tady přece nejde, tady je to o tom, že to bude pevnou součástí OS telefonu a poběží tak na pozadí. Takže je irelevantní jestli to používat chci nebo ne
Kdo dnes AI nemá řekni mi? Tak pokud to nechceš kup si tlscitkovi foun bohužel. Já jsem za AI rád. Používám skoro denně. Jen z S25U na 26U fakt nehodlám přecházet. Dám si rok pauzu pak uvidím co S27U.
Samá umělá inteligence a pak stock budík Android 15 napíše “Budík se spustí za 2 hours a 58 minutes“, kašpaři ![]()
A čeština pořád nikde. Samsung si může vydávat AI funkcí kolik chce, ale bez podpory jazyka je to jenom omáčka navíc. Platíme stejně, ale funkcemi je a bude telefon omezený.