Originál článek publikovaný na: Qualcomm oznámil 8 let podpory u čipsetů! Dočkáme se delší podpory mobilů?
Qualcomm oznámil 8 let podpory pro své nejnovější čipsety Snapdragon 8 Elite OEM výrobcům nabídne aktualizace jádra i zabezpečení Konečné rozhodnutí o délce podpory zůstává ale stále na výrobcích telefonů Qualcomm Technologies oznámil, že pro mobilní telefony běžícími na platformě Snapdragon 8 Elite poskytne podporu po dobu 8 let. Podpora bude obsahovat jak aktualizace jádra,…
A pak si za pár let, třeba za tři, přečteme, jak se na to Qualcomm vykašlal. Takových pohádek čtu denně spoustu.
Velice to vítám. Telefon by měl člověku vydržet déle. Hromada lidí má plnou držku planety a musí si kupovat pořád dokola nové telefony, i když těm dosavadním vlastně vůbec nic není. A to i kvůli tomu, jak aplikace nesmyslně bobtnají. Pamatuju si, jak jsem měl HTC Wildfire S s 512 MB RAM a jaký to byl veleužitečný přístroj. Aplikace Youtube zabírala 8 mega a fičela jako z praku i na tak skromném hárdwéru. Dneska ta věc má čtvrt giga a nového to od té doby umí přesně nic, spíše je horší a ještě je to přecpané dementními reklamami, samotný Android taky nesmyslně nabobtnal - holt všichni ti šmíráci a bonzáci žerou na svoji funkci nějaké systémové prostředky.
Lidi aby si kupovali telefon, co má 8 GB RAM, aby to stíhal - jeden má nosit v kapse superpočítač? Navíc lidi nemají peníze v téhle klastrfakové době a bude to ještě horší. Lidé si nebudou moci dovolit kupovat tak často nové telefony a budou muset déle vydržet ty staré, cyklus se zpomalí a na tom není nutně nic špatného.
A téhle pohádce fakt věříš? Neblazni
Lidé nemají peníze? Proto minulý rok vzrostla celková tržba v prodeji telefonů. Lidé mají peníze a zrovna telefon je něco, za co se ty peníze vyplatí dát. Je to zařízení, které lidi nosí pořád u sebe (až na pár “Jardů”, kteří se v komentářích navzájem utvrzují v tom, že telefon vůbec nepotřebují), a stala se z něj nedílná součást našich životů. Osobně bych nechtěl telefon, který by mi nevyhovoval, protože mi je k dispozici 24/7 po několik let.
Nevím, jestli je myšleno vážně porovnávat stav a velikost aplikací v roce 2011 a v roce 2025. Těch funkcí má například dneska Youtube daleko více než před 14 lety. Kód aplikace je větší, má v sobě více bezpečnostních prvků, umožňuje vývojářům jednodušší aktualizace,… Jestli je aplikace pořádně optimalizována? To je na pováženou, ale s dnešní velikostí úložiště v telefonech je to stejně úplně jedno. Doba jde dál a je potřeba se s tím smířit a nejlépe jít s ní. Rok 2011 je už hodně dávno a mezitím technologie v mobilech urazila opravdu velký kus cesty.
Jinak s první částí souhlasím. Není potřeba každý rok měnit telefon, ale na někoho prostě FOMO tlačí a nechá se zviklat. Když do toho výrobce říká, jak je jejich nový telefon o XX% výkonnější, lepší, apod… tak se na to spousta lidí chytí. To, že ve skutečnosti to jsou jednotky procent, které skoro nikdo nepozná, tak je vedlejší.
Souhlas tak jako letos S25U zanedbatelný rozdíl ve výkonu, a spousta lidí na to skočí. Já se držím toho že nebudu měnit něco co fotí skoro stejně jak loňska S24U. Bohužel nemá se toho moc co změnit a optika která je na chlup stejná jak loni už nevykouzli lepší fotky jako dnešní S25U ten procesor už s fotkama moc zázraků fakt neudělá. Takže v tomhle já je fakt podporovat nebudu.
Pro hraní si s foto aplikací je tu pořád možnost zkoušet Gcam. Na S20 FE ten rozdíl byl neuvěřitelný. Takhle detailní fotky se Samsung nativní aplikací nešly vyfotit. Oproti tomu S24 Ultra fotí natolik dobře, že ten rozdíl už není takový. Nějaké fotky Gcam zvládá lépe, ale zase jsou scény, ve kterých je horší. Ale pokud tě baví focení, tak doporučuji vyzkoušet, nejlépe i více verzí.
Tož a já považuju po měsící používání upgrade z S24 Ultra na S25 Ultra za skvělou věc, možná za jeden z nelepších upgrade za poslední roky. Jsou tam věci, které nejsou na první pohled doceněné, hlavně se aspoň mně osobně mnohem lépe drží. Vylepšený tvar a snížená hmotnost jsou skvělé.
Já jsem viděl fotky z GCam a barvy ani detaily se mi vůbec nelíbily. Nerad měním něco, co mi na vlajkové lodi funguje.
Liborku, díky za postřehy. Nemyslím tím váhu ani tvar – ten mi u S24U maximálně vyhovuje. Právě proto jsem si koupil S24U, který má ostré hrany. Tenhle mobil mi ani jednou nevypadl z ruky, zatímco u telefonů se zakulacenými hranami se mi to stávalo neustále. Mě nejvíce zajímají fotky a nebudu kupovat po třetí stejnou sestavu fotoaparátu to bych byl fakt blázen ten rozdíl je tak minimální, že přechod se u mě vážně nemá cenu konat.
Zrovna ostré rohy se mi na telefonu líbí snad ze všeho nejvíc. Ukazuje tím, že je opravdu něco jiného, prémiovějšího, než běžný telefon. Co bych vytkl, tak jsou ty zaoblené hrany. Kdyby i ty byly ostřejší, tak by se telefon lépe držel i bez krytu. Ale tak jednou za týden si ho z toho obalu vyndám a kochám se jeho vzhledem.
Naprosto chápu. Na redditu sleduji pár subredittů o S24Ultra a sem tam se objeví někdo, kdo na fotky nadává a přidává je i jako důkaz, ale je to spíše o neschopnosti porozumět, jak s takovým telefonem fotit. Zrovna o víkendu jsem byl s pejskem venku a když jsem ho fotil na Pro režim s 50Mpx, tak jsem koukal, co za hnusné fotky mi to udělalo. A bylo to jenom tím, že jsem nastavil primárně Širokoúhlý a 5x přiblížení. To potom člověk nemůže čekat zázraky.
Pak zjistíš že na čočkach mají nalepené ochranné skla banda bláznů někteří lidi fakt.