Originál článek publikovaný na: Proč mladí nepíší čárky a tečky? Za vším může být iPhone a jeho klávesnice!
Klávesnice iPhonu komplikuje používání interpunkce Problém se týká hlavně mladší generace a uživatelů iOS Android nabízí v tomto směru lepší řešení Pokud sledujete sociální sítě, určitě jste si všimli, že mladší generace často píše bez teček, čárek a velkých písmen. Zatímco někteří obviňují moderní dobu a lenost dnešní mládeže, skutečný důvod může být mnohem prozaičtější…
Nemyslím si, že za tím stojí klávesnice iPhonu. Bez teček a čárek mi píší i uživatelé Androidu, kteří iPhone nikdy v ruce neměli. To jsem si zjišťoval.
Naopak článek je tak jak napsal mod. Přesně tak se tomu i děje zrovna včera mi psal kolega s jablíčka a bez ,. Androidaci tak jak oni fakt nepisou. Njn jablko je jablko vždy něco extra
Já si na androidu píšu s interpunkci ale nechávám to před odesláním ořezat, protože pokud je sms větší než 2 pak se přepne do MMS a ta je precijen za 4,50,- a v mem tarifu jsou MMS zpoplatněny.
Interpunkce do SMS úplně nevadí, ale diakritika snižuje počet znaků na jednu SMS ze 160 na 70.
Pan Kárník má v podstatě pravdu, ale to rozhodně není celé, je to jen takový malinký drobínek, který je součástí té hlavní myšlenky “think different”, kterou se masově podařilo kdysi (2007), prakticky ze dne na den, protlačit do celé naší společnosti. To si nikdo ani tehdy neuvědomoval, jak celá naše společnost po představení prvního iPhone jakoby absolvovala lobotomii. Já si to pořád pamatuji velice živě, ten rozdíl byl obrovský prakticky na všech frontách lidské činnosti a velmi rychle se to tehdy začalo stupňovat (klasika bylo takové to “odstraňujeme zbytečnosti”). Je s podivem, že si té drastické “běhempárdnové” změny tehdy v podstatě nikdo nevšiml (až na vzácné vyjímky). Za mě to bylo jak rána lopatou přímo do palice, toho si přece nejde nevšimnou. Ale stejně to šlo. A teď tu máme to, co máme a malinkou součástí toho je např. i to, že nejen mladším přijde jako naprostá zbytečnost vyjadřovat se jako člověk 21. století, jim stačí vyjadřovat se jako žák zvláštní školy minulého století, v tom současném je to totiž standard, stejně jako takové… řekněme… obecné nepřemýšlení.