Originál článek publikovaný na: Aplikace Gemini se dočká převratných novinek. Vychází z projektů připomínajících sci-fi
Reklama Google plánuje integraci projektů Astra a Mariner do mobilní aplikace Gemini během letoška Astra je komplexním asistentem s 10minutovou pamětí v rámci konverzace a podporou více jazyků současně. Mariner umožní automatické ovládání webového prohlížeče podobně jako služba Operator od OpenAI V den oznámení generativního modelu Gemini 2.0 v prosinci loňského roku se Google pochlubil…
Pro Gemini, stejně, jako pro konkurenční AI využití nemám, spíše průběžně testuji a vyčkávám, kdy se konečně objeví nová funkce, kterou bych třeba využil. Pokud bude AI schopna například automaticky provést objednávku potravin na příslušných webových stránkách, kterou se mnou předem prokonzultuje, mohlo by to být v určitých případech i užitečné.
Nicméně, jsem překvapen, že nikdo ještě neinformoval o zajímavé novince v Gemini pro Android, kdy lze v rozšíření konečně aktivovat ovládání telefonu, whatsappu, zpráv a také všelijakých nástrojů, což v kombinaci se službami Google Workspace činí vcelku užitečný nástroj. Pokud je mi známo, tak podobné funkce Gemini zatím zvládal jen v kombinaci s Google Assistantem, takže nebyla podporována čeština. Nyní lze v češtině přikázat Gemini, aby spustila navigaci na konkrétní adresu, aby nastavila budík, nebo časovač, případně aby zavolala, nebo napsala libovolnému kontaktu, případně zkontrolovala kalendář a zapsala do něj nové události, nebo úkoly. Stejně tak lze pomocí hlasových pokynů aktivovat režim nerušit, vypnout, nebo zapnout wifi, bluetooth, data a podobně.
Přesně na tomto příkladu předvedla OpenAI projekt Operator, který momentálně funguje v USA pro předplatitele tarifu Pro
více v článku zde:
Já si třeba na Gemini užívám aktivaci napájecím tlačítkem, čímž získávám extra rychlý přístup k rozhraní, kam mohu zadat svůj dotaz.
V telefonu mám nicméně více AI aplikací, kromě Gemini i ChatGPT, Claude či Perplexity. O tom, proč appku nemám třeba jenom jednu, chystám článek :))
Mimochodem, o tom jsme snad informovali mezi prvními zpravodajskými weby v Česku, pokud se nepletu.
Každopádně pokud by se skutečně stalo, že bychom o něčem takto zajímavém neinformovali, rozhodně oceníme tip tady v komunitě (klidně do soukromé zprávy )
Tak to se omlouvám, ten článek jsem nějak úplně přehlédl. Aktivaci tlačítkem u Gemini také využívám, je to návykové.
Ke štěstí mi chybí aby Gemini ovládala Google home. Nedávno u představení nových Samsungu padlo dnešní datum. Jako, že budou nějaké novinky. Tak uvidíme.
Mnohé z toho, co Samsung i na tiskovém brífinku pro novináře zmiňoval, že přijde 7. února, dorazilo dřív, jmenovitě podpora pro českou komunikaci s Gemini v rámci třeba ovládání mobilu (viz diskuze výše). Uvidíme, zda má Google ještě nějaké eso v rukávu. Dozvěděli jsme se, že by se mělo zlepšit české Gemini Live, aby neznělo jako kus plechu, ale uvidíme…
Úplně v pořádku, nic se neděje A jak píšeš, je to extrémně návykové
Stejně jako Circle to Search, které mi u POCO X7 Pro, co aktuálně testuju, neuvěřitelně chybí.
To si myslím také. Stejně Gemini 2 flash. Ale stále neumí to najdi a pošli. Tak snad s tím ještě něco přijde.
Ač mám pixel (ne vlajku), tak pro mě pro Čecha, to je pořád o ničem. Bohužel d mám něco špatně, nebo to prostě nefunguje jak si myslím a představuji. Když vyslovím Hej Google, tak se mi akorát na chvilku zobrazí v pravém horním rohu ikonka mikrofonu, ale nic se neděje a po chvilce zmizí. Když však nastavím Gemini do Aj, tak se spustí, ale samozřejmě mluví pouze anglicky, což mi je k ničemu. Gemini vyvolám pouze když kliknu na její ikonu na ploše telefonu, což je na nic. A stejně když řeknu ať rozsvítí lampu (mám vše v Google Home), tak nic, prý to neumí. Takže dokud nepůjde vyvolat hlasem česky a na český pokyn něco neudělá (světlo, zásuvka, tv atp), tak je to pro mě pořád o ničem.
Ahoj, souhlasím, že toto jsou dost nepříjemné nevýhody českého nastavení Gemini oproti anglickému. A napájecím tlačítkem Gemini vyvolat nemůžeš? Protože klikat na ikonu na ploše je skutečně na nic
Nemám, buď to nemám nastavené (zapínacím tlačítkem vyvolám nabídku SOS, Restart, Vypnutí a ještě něco). Mám Pixel 8a 5G a Gemini Flash, i když nerozumím moc rozdílům mezi těmi třemi verzemi.
Na Pixelu mám gesto že spodního rohu. Ten přechod na České Gemini nějak právě probíhá a tak ok Google nefunguje stejně jako Google home. Co funguje dobře je přidej do mého nákupního seznamu vytvoř úkol vytvoř událost v kalendáři atd. Snad ještě přijde ten posun na Google home a ok Google.
Gesto pro Gemini vytažením z pravého nebo levého dolního rohu směrem do středu displeje by mělo fungovat na všech zařízeních s androidem.
Je to škoda, že je to takto vše zmatečné a ještě se v mobilu v uvozovkách bijou Gemini s Google Asistentem. Asistent to vše umí, ale ne česky, Gemini umí česky, ale neumí to co asistent. Nojo a s prominutím poťachtaný Poláci asistenta v polštině mají (výmluvy na větší trh).
Jinak to gesto asi nemám nastavené, protože já můžu přejíždět prstem jak chci (roh neroh) a stejně to je jako bych přel prstem odspodu a otevřu nabídku všech app.
Vůbec nepoužívám. Snažím se používat vlastní inteligenci.
Ta umělá mi přijde jako dobrá cesta do pekel.
Ale kdo chce kam…
A co takto používat AI na rozšíření své vlastní inteligence? Také si nemyslím, že je dobré ve všem se spoléhat na AI a naprosto zahodit kritické myšlení, ale s AI si můžeme v řadě ohledů pomoct
Obávám se, že to nebude časem rozšíření vlastní inteligence (vyjma lidí s dobrou pamětí), ale postupná degradace mozkových, závitů" díky pohodlnosti a spoléhání se na to, že i běžné problémy za nás bude řešit AI. …
Mám moc rád technologie, ale tady mi už dnes AI spolu s kvantovými počítači začínají smrdět průserem…
Hmm