Umělá inteligence se dočkala skvělého využití. VLC zobrazí titulky k filmů ve 100 jazycích

Originál článek publikovaný na: To je bomba! Legendární přehrávač VLC představil geniální využití umělé inteligence

VLC je jeden z nejrozšířenějších multimediálních přehrávačů Na CES 2025 představil funkci generování titulků ve více než 100 jazycích Používá umělou inteligenci, která běží přímo v zařízení Kdo by neznal VLC, jeden z nejznámějších přehrávačů multimédií? Nejen, že umí přehrát prakticky jakýkoliv formát, ale navíc je dostupný na většině platforem, jak na Androidu, tak na…

Rovnou 100 jazyků a offline? Umím si představit, že to bude vyžadovat RAM minimálně 12 GB a bude to vyžadovat připojení k nabíječce.

No… také si říkám. Viz poslední věta v článku.

A kde je psaný, že ty jazyky bude mít hned v sobě? :thinking:
U Google Translatoru se dá (musí) stáhnout konkrétní jazyková sada pro off-line mluvený překlad a i když jich mám stažených několik, tak je přece při překladu nepoužívá zároveň :thinking:

Pravda. Bral jsem to tak, že třeba ChatGPT má všechno na jedné hromadě, ale tohle bude speciální verze pro překlady. Kdyby to vysálo baterii mobilu za 5 minut, nemělo by to reálné využité, tak snad u VLC ví, co dělají.

Není mi jasné zda jsou titulky rozpoznávané z hlasu nebo překlad stávajících titulků…

Automatické generování a překlad. V originále “automatic subtitles generation and translation”. Já to chápu tak, že se generují z audia.

VLC používám přes dekádu, ale to co se z toho stalo… Dřív to byl jednoduchý perfektní přehrávač včetně GUI pro Linux. Bohužel nabobtnal způsobem, že ani ty titulky nedoceníte, protože budete řešit “VLC choppy playback” a to bez ohledu na platformu a systémové prostředky, což už se děje teď :frowning:

A stejně VLC používají stovky milionů lidí. Takže své klady mít bude.

I když to bude, jak píšete, tak stejně těch 12 GB RAM bude brzy nutné minimum, pokud bude tendence AI dávat do všech aplikací, které jsou. A problém vidím ve vydrži baterie a chlazení. Tam se toho moc zatím nemění.