Originál článek publikovaný na: To je bomba! Legendární přehrávač VLC představil geniální využití umělé inteligence
VLC je jeden z nejrozšířenějších multimediálních přehrávačů Na CES 2025 představil funkci generování titulků ve více než 100 jazycích Používá umělou inteligenci, která běží přímo v zařízení Kdo by neznal VLC, jeden z nejznámějších přehrávačů multimédií? Nejen, že umí přehrát prakticky jakýkoliv formát, ale navíc je dostupný na většině platforem, jak na Androidu, tak na…
Rovnou 100 jazyků a offline? Umím si představit, že to bude vyžadovat RAM minimálně 12 GB a bude to vyžadovat připojení k nabíječce.
No… také si říkám. Viz poslední věta v článku.
A kde je psaný, že ty jazyky bude mít hned v sobě?
U Google Translatoru se dá (musí) stáhnout konkrétní jazyková sada pro off-line mluvený překlad a i když jich mám stažených několik, tak je přece při překladu nepoužívá zároveň
Pravda. Bral jsem to tak, že třeba ChatGPT má všechno na jedné hromadě, ale tohle bude speciální verze pro překlady. Kdyby to vysálo baterii mobilu za 5 minut, nemělo by to reálné využité, tak snad u VLC ví, co dělají.
Není mi jasné zda jsou titulky rozpoznávané z hlasu nebo překlad stávajících titulků…
Automatické generování a překlad. V originále “automatic subtitles generation and translation”. Já to chápu tak, že se generují z audia.
VLC používám přes dekádu, ale to co se z toho stalo… Dřív to byl jednoduchý perfektní přehrávač včetně GUI pro Linux. Bohužel nabobtnal způsobem, že ani ty titulky nedoceníte, protože budete řešit “VLC choppy playback” a to bez ohledu na platformu a systémové prostředky, což už se děje teď
A stejně VLC používají stovky milionů lidí. Takže své klady mít bude.
I když to bude, jak píšete, tak stejně těch 12 GB RAM bude brzy nutné minimum, pokud bude tendence AI dávat do všech aplikací, které jsou. A problém vidím ve vydrži baterie a chlazení. Tam se toho moc zatím nemění.