Originál článek publikovaný na: TP-Link představil první Wi-Fi 8 routery! Nabízí šílenou rychlost, ale nejspíš ji nevyužijete
Reklama TP-Link představil své první routery s podporou Wi-Fi 8 – modely Archer 8 Ultra a Deco 8 Ultra Souhrnná bezdrátová rychlost má dosáhnout až 22 Gb/s, drátové připojení nabídne 10 Gb/s Předobjednávky startují 30. září, ceny výrobce zatím tají Wi-Fi 7 se ještě v mnoha domácnostech neusadilo a už je tu další generace. TP-Link…
Odpovím vám: Mám doma Wi-Fi 6 a jediné zařízení, keré ho zvládá, tedy notebook, připojený prakticky stále na kabelu. Všechno ostatní umí jen Wi-Fi 5. Využití Wi-Fi 8 se už nedožiju…
Já to kvituji. Aby mohli použít rychlé WiFi musí do toho dát také rychlý ethernet. Tím se 2.5 Gbit a dokonce i 10 Gbit ethernet dostanou i do segmentu spotřební elektroniky. Už taky bylo na čase po těch deseti letech. ![]()
Momentálně čekám až mi zapojí 2 Gbit optiku a k tomu potřebuji, aby se pohl Mikrotik a taky aktualizoval HW svých routerů a Mikrotik často čeká, až se technologie a její ceny stabilizují. K čemuž dojde jen když se to dostatečně rozšíří a už nejde ignorovat konkurenci.
Jinak my máme doma dvě zařízení s podporou WiFi 7, jedno s podporou WiFi 6e a zbytek je Wifi 6 a Wifi 5. Počítače jdou přes kabel a máme doma už tři s 2,5 Gbit ethernetem. Navíc fotky a data mám na vlastním serveru, takže se to vyplatí i prakticky.