Originál článek publikovaný na: Rok 2025 může být rokem humanoidních robotů jako ze sci-fi. Muskův Optimus bude klíčem
Bránou k robotům, kteří by pomáhali v domácnostech, bude spojení robotiky a umělé inteligence Rok 2025 může být rokem prudkého rozvoje inteligentních humanoidů Kromě kroků Elona Muska a jeho Tesly bude důležitý i vývoj v Číně Rok 2025 může být přelomovým okamžikem v oblasti humanoidní robotiky. Tesla se svým robotem Optimus stanovila ambiciózní cíle, ale…
Skvělý článek Peťo, díky za něj. Obecně si myslím, že robotika je robotika humanoidních robotů je velká budoucnost.
- technologie jako ChatGPT a jim podobné už dospěly do stavu, kdy roboti už nebudou jen hloupé toustovače
- humanoidní roboti se mohou pohybovat ve stejném prostředí a používat stejní věci jako člověk, což je obrovská výhoda
- navíc rychle rostoucí AI potřebuje pro svůj další vývoj kvanta nových dat a kdo jiný by je dokázal sbírat než právě roboti
Co se týká jednotlivých modelů. Tak před pár lety udělal dojem Atlas od Google, nebo spíše jejich dceřiné společnosti Boston Dynamic. Pak bylo dlouho klid a ten jejich nový humanoid, který využívá nový typ motorů a kloubů, by mohl být průlom.
Za to Musk a Tesla robot vypadají taky velmi nadějně, i když aktuálně mi to od Muska přijde spíše více o marketingu, než že by už jejich model mohl jít letos do prodeje. Musk je ale schopný téměř všeho, jak už několikrát dokázal (Tesla, Grog, SpaceX …) a všechny díly pro stavbu Optima už asi má :).
Diky, teším sa, že sa ti článok páči! A úplne s tebou súhlasím! Keď som čítal tvoj komentár, tak som len prikyvoval hlavou
Len doplním k tomu Muskovi, že on sa teraz pred veľkou časťou populácie znemožnil tým, že sa tak intenzívne spája s Trumpom. Asi je mu jedno, že veľká časť jeho fanbase bola skôr liberálnejšia, možno šlo aj o väčšinu. Takže politika pravdepodobne zapríčiní, že sa Musk znemožní aj v očiach technologickej obce a mne je to ľúto, pretože som bol kedysi jeho fanúšik. Ako človek vraj za veľa nestojí (to mám od niekoho, kto ho aj osobne stretol), ale ako motor pokroku bol super. Teraz je ale možné, že jeho hviezda zapadne práve vďaka politike… No našťastie je už robotika rozbehnutá a možno ho nebude pre pokrok ani potrebovať…
Osobne doufam ze ostatni Muska predbehnou, protoze ten chlap je uplne mimo. Nadeje vkladam spis do Figure.
Mám veľmi podobný názor, ale obávam sa, že po tom, ako sa spriahol s Trumpom, bude ešte dôležitejším trendsetterom, ako predtým… Bohužiaľ.