Originál článek publikovaný na: Elonovo AI Grok konečně míří k uživatelům! Čím je výjimečný?
Grok je nový model generativní umělé inteligence Za vývojem stojí známý vizionář Elon Musk Bude zatím pouze pro předplatitele X Premium Plus Pokud sledujete Twitterový účet vizionáře Elona Muska pravděpodobně už jste o zavedení Groka několikrát slyšeli. Jde o zcela nový model generativní umělé inteligence, dle slov Elona daleko schopnější než dosavadní modely, jako například…
Musk byl u zakládání OpenAI, tak asi má co nabídnout, navíc má i skrz Teslu docela solidní přístup k vlastnímu AI hardware (Tesla’s Dojo Supercomputer) i SW, ale to fakt nebylo volné lepší jméno? Grok ?
Ale zase na druhou stranu, když jsem zadal do Google “Grok -musk”, dostal jsem pochipitelnou odpoveď:
slovo grog má původ v anglickém grog (taktéž označení pro nápoj z rumu, horké vody a cukru). Jak již bylo uvedeno výše, jedná se o název přejatý z Vernonovy přezdívky. Tento admirál totiž nařídil, aby se námořníkům začal rum ředit. Jeho přezdívka vychází z anglického grogram (těžká látka z hrubé vlny), což vzniklo z francouzského gros grain (doslova hrubé zrno).
Ale když jsem se na to samé zeptal jiné AI, konkrétně ChatGPT 4, odpověď mě překvapila. Zajímavé.
Grok je termín, který byl poprvé použit v knize “Stranger in a Strange Land” od Roberta A. Heinleina z roku 1961. Slovo “grok” znamená hluboké a intuitivní pochopení nebo empatické spojení s něčím. Termín se od té doby rozšířil a je často používán v kontextech jako jsou technologie, programování a vědecká komunita, aby vyjádřil úplné a hluboké porozumění nějakému konceptu nebo jevu.
Odpověď od ChatGPT4 je ta správná a pravdivá (čerpal z wikipedie). Google jen nahradil typo.