Doporučujeme nejlepší Wi-Fi routery do 1 000 Kč (2024). Za své peníze chtějte maximum

Trošku mě v tom srovnání chybí údaj o spotřebě. Třeba pro mne je to u přístroje, který je v provozu 24/7/365 docela důležitý parametr.

To je výborná poznámka, bohužel se mně nepodařilo tyto údaje dohledat. Když už výrobce něco uvádí, tak každý jinak (napětí/proud, příkon, parametry zdroje…) a nedalo by se to rozumně srovnat. Do budoucna na to pokusím pamatovat.

1 Like

Ne tak to vážně není to nemá se společností co poskytuje internet nic společného

Tak to je stále to domácí přetahování velkých souborů. Ale to je prostě specifická situace pro nadšence a profesionály. Asi není moc lidí, kteří běžně fotí třeba 100 fotek denně. :slight_smile:

8.10.2024 20:55 Článek byl aktualizován po estetické stránce, pro lepší čitelnost byly upraveny obrázky a srovnávací tabulka.

1 Like

Jednoduše, kdo si dnes koupí router s porty 100mb je dle mého prostě hlupák, 1gb porty jsou dnes naprostým standardem. Bohužel se stále tyhle sračky se 100 porty prodávají, viz ten tp Link na úvodní fotce článku. Není to o tom co reálně doma využiješ nebo ne, 100 porty prostě už do budoucna nikam nerozsiris.
Ono se prostě občas situace rapidně změní.
Já taky kdyz jsem se nastěhoval k přítelkyni měla taky starej shit tp Link a rychlost internetu byla 20/5 v centru Kolína. Pak jsem koupil Asus s 1gb porty a to bylo zlepšení dost velké. Pak jsem čichnul ke kombu mikrotik + unifi a to mám doteď.
Pak jsme se přestěhovali na vesnici a tam byl v podstatě jeden poskytovatel přes WiFi a rychlost internetu 33/10. Později jsem ho ukecal na 50/20 za stejnou cenu.
Teď bydlím sám na vesnici jiné, jsem na optice a rychlost mám 1000/1000. Neříkám že to využívám na plno, ale je to znát když něco potřebuji stáhnout a nemusím to mít puštěné přes noc jak bylo běžné.
A na dotaz proč takový internet vlastně mít? Jednoduše mám několikanásobně lepší rychlost a za menší prachy než na ty WiFi 50/20.

Ad fotka, ta je fakt jen ilustrační :slight_smile: Já bych asi váhal nad označením hlupák. Třeba moje maminka má doma připojení asi 30 Mbit, o moc víc za rozumné peníze se u ní nenabízí a jí to stačí. Žádné další zařízení kromě mobilu nemá, ale ten nekomunikuje s hlavním PC. Takže i těch 100 Mbit je u ní vlastně až zbytečně moc.
Jasně, router jí koupím já a na mamince nebudu šetřit, ale pokud je tam pár stovek rozdíl na něčem, co vím, že pár let nebudu měnit, tak proč za ně raději nezajít na večeři. Dalším argumentem by mohla bát spotřeba, jenže ta se dost špatně zjišťuje a ty staré plečky ji nejspíš budou mít vyšší.
Ad rychlost internetu, také mám 1000/1000, já to i docela využiju, často posílám velké objemy dat (2-8 GB) a je rozdíl, jestli to zabere 2 minuty nebo 20 minut. I když to reálně řeším tak, že mám doma miniserver pověšený na 1 Gbit WAN, který má 10 Gbit síťovku a na něho to dostanu v řádu sekund a ty 2 minuty už čeká klient :wink: Jediné, co mě omezuje, že ten server má jen SATA disky, jinak by to zvládalo 1 GB/s. To člověk musí zažít, aby pochopit tu krásu, nebýt ničím omezován a nemuset na nic zbytečně čekat… :slight_smile: