Originál článek publikovaný na: Můj Google Pixel #1: Z téhle super funkce mně spadla brada!
Telefony Google Pixel se mají brzy dostat do České republiky Z mého pohledu jde o velmi vydařená zařízení a můj Pixel 7 Pro mně nadchnul Když jsem objevil jeho funkci „Co to hraje“, málem mně spadla brada (doopravdy!) Google sice patří k hlavním průkopníkům na poli vyhledávání či umělé inteligence, ale současně vyrábí i zajímavé…
Původně jsem chtěl napsat že autor článku “objevil Ameriku”, ale pak jsem si uvědomil že je to asi jeho první Pixel a jelikož s ním má teprve dvouměsíční zkušenost, tak je to v pořádku. Pixely používám od verze 4 a musím říct že raději používám Shazam, ale rozhodně nechci říct že funkce “Co to hraje” je horší.
Budu znít fakt trošku jako že jsem úplně mimo, ale pro mě to objev Ameriky reálně byl😅. Když jsem jel poprvé autem bez wi-fi či dat, a najednou jsem viděl, že Pixel dokáže určit, co v něm hraje, tak jsem se sakra divil.
A v tom je vlastně celý smysl článku, potažmo seriálu jako takového. Nechci předstírat, že jsem na Pixely expert, protože ještě rozhodně nejsem. Ale naopak chci podobným „nováčkům“ předat své vlastní dojmy, aby zjistili, v čem mohou být Pixely dobré, pokud jej ještě nemají, anebo na co se zaměřit po koupi svého prvního modelu
Databáze v mobilu? To je v mobilu tisíce, desetitisíce skladeb? Těžko. Tak jak to pozná v offlinu?
Pak mě zajímá, kolik ta databáze obsahuje teda skladeb a kolik zabírají místa.
Jsou to data z roku 2017, kdy funkce vyšla s řadou Pixel 2, ale v té době databáze zabírala asi 500 MB místa a obsahovala desetitisíce skladeb, jejichž seznam se rozšiřoval co týden. Takže o nějak dramaticky velkou položku určitě nepůjde.
Zdroje:
https://www.xda-developers.com/google-pixel-2-now-playing-song-list/
https://venturebeat.com/media/how-googles-pixel-2-now-playing-song-identification-works/
Bude to vypadat, že obhajuju kolegu z redakce, ale pro mě třeba jsou tyhle články také zajímavé. Já Pixel nikdy neměl, ale plánuju, že zkusím Pixel9 Pro, až bude.
Otázka je, kdo má tento typ článků psát? Zkušeného uživatele ani nenapadne, že nějaká drobnost pro někoho bude zajímavá, na druhou stranu skutečný začátečník nemusí vědět všechno (a třeba já po dlouhé době u jedné značky zjišťuju, že některé věci, na které zírám, jsou u konkurence běžné a značka, kde jsem byl původně, je prostě svá zase jiným způsobem.). Takže pokud je informace v článku správná, někomu se může hodit.
Taky se mi ty články líbí. Výhledově hodlám nahradit ekosystém Samsungu, se kterým jsem mimořádně spokojen, právě ekosystémem googlu tak si aspoň přečtu, do jaké míry jsou moje očekávání reálná.
Není třeba nikoho obhajovat, já netvrdím že článek není zajímavý nebo zbytečný. Stačí si pořádně přečíst celou moji původní reakci.
Pixel 7 jsem koupil nedávno a tahle funkce se mi fakt líbí. Ne každý o ní ví, info mám na AOD a nemusím řešit nějakou externí aplikaci, kde musím odemknout telefon, zapnout apku… Takhle mrknu na zamknutý mobil a vím co hraje. Předchozí mobily (Xiaomi , Realme, Samsung… ) tohle neměly takže za mě je fajn, že se o tom píše. A co mě naposled nadchlo jsou fotky s pohybem. Za mě super věc pro výběr nejlepší fotky a taky se to dá použít jako “video” do příběhu na insta. Tohle jsem taky na žádném mobilu neměl. Pak tu máme circle to search a třeba další věci o kterých ještě nevím… Rád si přečtu pokračování
Tak ona tato funkce je nejen v Pixelech. Ve skutečnosti existuje již celkem dávno ve všech android zařízeních, používal jsem ji i Xiaomi i Samsungu již pár let. Akorát Byla trochu skrytá.
Funguje to u ostatních značek i offline?
Uplne suhlasim. Pekne si to napisal
Nie nefunguje. Jedine Pixel to ma offline
Článek jsem se neobtěžoval přečíst, protože věta “málem mně spadla brada” mi vadí. Než někdo něco napíše, měl by si to od někoho kdo umí češtinu nechat zkontrolovat.
A co ti @Frantisek_Burian na nadpisu článku přijde tak nečeské? Ale zeptal jsem se ChatGPT. "Je na tomto nadpisu jazykově něco špatně?“Z téhle funkce mně spadla brada!”
A jeho odpověď:
Věta “Z téhle funkce mně spadla brada!” je správně. Používá nářeční, neformální výraz “spadla brada”, který znamená být velmi překvapen nebo ohromen. Tento výraz je běžně používaný v mluvené češtině. Také je správně použité zájmeno “mně” v dativu. Vše je tedy gramaticky i stylisticky v pořádku pro běžnou konverzaci.
Google Gemini mi na stejný dotaz dopověděl:
Na větě “Z téhle funkce mně spadla brada!” není gramaticky nic špatně. Je to idiomatický výraz, který se běžně používá v češtině a vyjadřuje velké překvapení nebo úžas nad něčím.
Můžeme ho rozložit na:
- “Z téhle funkce”: Určuje, o čem mluvíme. V tomto případě o specifické funkci.
- “mně”: Dativ zájmena “já”, vyjadřuje, koho se to týká. V tomto případě mluvčího.
- “spadla brada”: Toto je idiomatický výraz, který znamená “byl jsem/a velmi překvapen/a”. Doslovný překlad “spadla brada” nedává smysl, ale v přeneseném významu vyjadřuje šok a úžas.
Tento výraz se používá poměrně často a je srozumitelný většině Čechů. Můžete ho bez obav používat v běžné řeči.
Další možné idiomatické výrazy s podobným významem:- “Zůstal jsem/a s otevřenou pusou.”
- “Čelest mi klesla.”
- “To jsem nečekal/a!”
- “To je neuvěřitelné!”
- “To je bomba!”
Výběr konkrétního výrazu závisí na kontextu a na tom, jak silně chcete vyjádřit své překvapení.